Gemeente Teylingen: Nieuwsberichten https://www.teylingen.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Teylingen nl Gemeente Teylingen Mon, 21 Jan 2019 15:43:14 +0100 Mon, 21 Jan 2019 15:43:14 +0100 news-306 Fri, 18 Jan 2019 12:35:45 +0100 Exposities in bestuurscentrum Voorhout https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/exposities-in-bestuurscentrum-voorhout-306.html Kunst in Teylingen - eerste expositie vanaf 31 januari Kunst in Teylingen
De gemeente Teylingen wil lokale kunstenaars een plaats bieden waar ze hun werken kunnen exposeren. Het bestuurscentrum in Voorhout is een openbaar gebouw dat een geschikte ruimte hiervoor heeft. Daarom start de gemeente ‘Kunst in Teylingen’. Kunstenaars kunnen hun werken tentoonstellen in de hal van het bestuurscentrum in Voorhout. De organisatie wordt gedaan door een expositiecommissie.

Donderdag 31 januari om 19.30 uur wordt de eerste expositie geopend door wethouder Arno van Kempen. Dit is de expositie van kunstenaar Machtelt IJdo.

Expositiecommissie

Zowel professionele of vrijetijds-kunstenaars kunnen zich aanmelden voor een expositie. Vervolgens kiest de expositiecommissie uit de aanmeldingen welke kunstenaar zijn of haar werken kan exposeren. De expositiecommissie bestaat uit de lokale kunstenaars Mark de Jong, Jolande Verdegaal en Loes Hogervorst. De commissie wordt ondersteund door de griffie van de gemeente Teylingen.

Opening expositie Machtelt IJdo

Donderdag 31 januari om 19.30 uur opent wethouder Arno van Kempen de expositie van kunstenaar Machtelt IJdo. Machtelt IJdo is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Voorhout. Haar werk is impressionistisch en sfeervol. Zij is vooral geïnspireerd door de eenvoud en de schoonheid van de alledaagse dingen om haar heen: een paar appels op een schaal, paarden in de sneeuw, een bootje in de mist of een kind dat leest. Immers, als je goed om je heen kijkt, is er al zoveel moois te zien. De diverse materialen, zoals houtskool, olieverf en pastel, waarin zij deze taferelen vastlegt, benadrukken het eigen karakter van de onderwerpen. Kijk voor meer informatie over Machtelt op www.teylingen.nl/kunst.

Kunstenaars gezocht voor volgende expositie

De expositiecommissie zoekt meerdere kunstenaars voor de volgende expositie. Dit is een groepsexpositie met als thema ‘bloemen’. In het voorjaar ademt Teylingen bloemen. Vooruitlopend op het jaarlijkse Bloemencorso wordt op 28 maart de groepstentoonstelling ‘Bloemen’ geopend. Deze expositie loopt tot 30 juni.

Aanmelden voor deze expositie kan tot en met 2 maart 2019. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen zich aanmelden via www.teylingen.nl/kunst.

Zet uw kunst in de picture!

]]>
news-304 Tue, 15 Jan 2019 14:17:31 +0100 Doekjes? Niet in het riool! https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/doekjes-niet-in-het-riool-304.html Alles wat u door de gootsteen of toilet spoelt, komt in het riool terecht. Zolang het om afvalwater van afwas, douche of toiletbezoek gaat, is dat prima. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die het schone water in de rivier loost.

Het gaat mis als er bijvoorbeeld vochtige doekjes en vochtig toiletpapier in het riool komen. Zij veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces. Dit kost de waterschappen en daarmee de belastingbetaler elk jaar miljoenen euro’s. Een goed werkend riool en schoon water zijn zeer belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving.

Samen voor een gezonde waterketen

Het hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en drinkwaterbedrijven werken samen aan een schoner milieu en een goede waterkwaliteit. Draag daarom jouw steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is en gooi doekjes en ander afval in de prullenbak.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl

]]>
news-302 Tue, 15 Jan 2019 14:11:17 +0100 Inloopavond Groot Seminarie Warmond https://www.teylingen.nl/grootseminarie.html Wij nodigen u uit voor de inloopavond op 29 januari in Het Trefpunt Herenweg 80 in Warmond. news-274 Fri, 11 Jan 2019 15:05:00 +0100 Heb jij ook een lootje gekregen voor je ingeleverde kerstboom? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/heb-jij-ook-een-lootje-gekregen-voor-je-ingeleverde-kerstboom-274.html Kijk dan snel hier want misschien heb jij een winnend lot! [update]

De uitslag van de trekking is al bekend! Kijk snel hier of je iets hebt gewonnen!:


 

Kom jij je kerstboom inleveren? 

Woensdag 9 januari kun je de door jou opgehaalde kerstbomen tussen 13.00 uur en 15.30 uur inleveren. Voor elke ingeleverde kerstboom krijg je een lootje. Met dit lootje maak je kans op een cadeaubon van € 5,-, € 12,50 of € 25,-.

De uitslag van de trekking wordt woensdag 16 januari gepubliceerd in de Gemeenteberichten en staat vanaf donderdagmiddag 17 januari op deze website.

Waar kun je de bomen inleveren?

 • Sassenheim: vóór het gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25
 • Voorhout: aan het begin van de Oranje Nassaulaan nabij het grasveld en op het terrein van de Gemeentewerf, Nijverheidsweg 32
 • Warmond: vóór sporthal De Geest, De Geestlaan 27


Waar kun je je prijs ophalen?

Je kunt je prijs ophalen bij het gemeentekantoor in Sassenheim (Wilhelminalaan 25); geopend maandag van 08.30 - 13.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 08.30 - 16.00 uur en donderdag van 08.30 - 20.00 uur.

 

]]>
news-298 Thu, 10 Jan 2019 14:10:24 +0100 Welke sportvereniging heeft 'het beste idee'? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/welke-sportvereniging-heeft-het-beste-idee-298.html Uit acht pitches koos een jury op 9 januari tijdens een zeer geslaagde bijeenkomst de drie verenigingen met het beste idee om sport en bewegen te verbinden aan sociale thema’s. Het gaat om de Universele Gevechtskunst Sportvereniging (UGSV), De Columbiaan en VV Ter Leede. Deze drie verenigingen gaan zich voorbereiden op de finale tijdens de uitreiking van de Sportprijzen Teylingen op 8 maart.

Ter Leede heeft een plan voor walking football voor 55+-ers. De Columbiaan wil de zwemvaardigheid van vrouwen verbeteren met zwemlessen voor onder meer vluchtelingen. UGSV wil met het project Jong en Zeker jongeren trainen in weerbaarheid.


Beoordeling pitches

Maatschappelijk betrokken organisaties beoordeelden de projecten op hun sociaalmaatschappelijke waarde en verbindend vermogen. Een vakjury selecteerde vervolgens de drie verenigingen die met hun idee door mogen naar de finale. De vereniging die 8 maart wint, krijgt € 5.000,- om haar idee te gaan uitvoeren. De nummers twee en drie winnen respectievelijk € 2.500,- en € 1.000,-.


Uitvloeisel gemeentelijke sport- en beweegnota

De gemeente Teylingen heeft in haar nieuwe sport- en beweegnota aandacht voor de verbinding met het sociale domein. Daarom heeft de gemeente sportclubs gevraagd met ideeën te komen om sport en bewegen te verbinden aan sociale thema’s en daarbij samenwerking te zoeken met andere organisaties. De sportverenigingen konden zich tot 1 oktober aanmelden. Acht verenigingen hebben dit gedaan en presenteerden gisteren in het Bestuurscentrum in Voorhout.

]]>
news-297 Wed, 09 Jan 2019 16:04:49 +0100 Nieuwe cursus Politiek actief https://www.teylingen.nl/cursus.html Hoe zit dat eigenlijk? Wat doet de politiek? Ik wil meepraten! Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan u denkt! U kunt zich aanmelden voor de gratis cursus. news-296 Wed, 09 Jan 2019 15:06:16 +0100 Informatieavond over vrijwilligersverzekering maandag 11 februari https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/informatieavond-over-vrijwilligersverzekering-maandag-11-februari-296.html Schade tijdens vrijwilligerswerk of mantelzorg… wat nu? Bent u vrijwilliger bij bijvoorbeeld een vereniging, mantelzorger of maatschappelijk stagiair binnen de gemeente Hillegom, Lisse of Teylingen?
Weet u dan ook dat de gemeente de Basis-Plus vrijwilligersverzekering heeft afgesloten bij Centraal Beheer? 
Graag nodigen wij u uit om naar onze informatiebijeenkomst te komen, u weet dan precies waar u aan toe bent en komt niet voor verrassingen te staan.

Informatieavond 
Caroline Koekenbier van Centraal Beheer vertelt u meer over de verzekering, natuurlijk beantwoordt zij ook al uw vragen. 

 • Datum: Maandag 11 februari 2019
 • Tijdstip: Inloop vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 tot 21.30 uur 
 • Plaats: Raadzaal gemeentehuis Lisse, Heereweg 254
 • Parkeren: Gelegenheid tot (gratis) parkeren is er tegenover het gemeentehuis en langs de Heereweg, op sommige plaatsen heeft u een parkeerschijf nodig


Aanmelden 
Wij hopen dat u komt! Wilt u zich uiterlijk 4 februari 2019 aanmelden via www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl? Graag daarbij ook vermelden bij welke organisatie u als vrijwilliger bent aangesloten (dit geldt niet voor mantelzorgers). 


Vragen? 
Tot slot, op de website van de gemeente kunt u zich alvast inlezen over dit onderwerp en wellicht hierop uw vragen baseren voor die avond. Heeft u nog vragen over de informatieavond? Mail ze dan gerust naar verzekeringen@hltsamen.nl

]]>
news-293 Wed, 09 Jan 2019 10:35:39 +0100 Wij staan voor een ‘Inclusieve Samenleving’ https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/wij-staan-voor-een-inclusieve-samenleving-293.html Het gemeentebestuur van Teylingen hijst de regenboogvlag om te laten zien dat we afstand nemen van de inhoud van de Nashville-verklaring. Wij staan voor een ‘Inclusieve Samenleving’ waarin je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wil.
We vinden de Nashville-verklaring nodeloos kwetsend en weinig ruimte bevatten voor een discussie tussen mensen met een bepaalde religieuze overtuiging en de LHBTI.
 
Verdraagzaamheid en naastenliefde zijn een belangrijk onderdeel van onze maatschappij en gemeente. Burgemeester Carla Breuer: “Voor ons is het van belang dat iedereen zichzelf kan zijn, daarom hijsen we de regenboogvlag”.
 

]]>
news-288 Thu, 03 Jan 2019 14:12:15 +0100 Waarderingsprijs voor EHBO-verenigingen Sassenheim en Voorhout  https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/waarderingsprijs-voor-ehbo-verenigingen-sassenheim-en-voorhout-288.html Op 2 januari 2019 reikte burgemeester Carla Breuer de Teylingse Waarderingsprijs uit aan de EHBO-verenigingen Sassenheim en Voorhout. Dit deed zij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

De jaarlijkse waarderingsprijs gaat dit jaar naar de twee EHBO-verenigingen in Teylingen: EHBO Sassenheim en EHBO Voorhout. Deze EHBO-verenigingen zijn de stille krachten in onze Teylingse samenleving waar eerste hulp bij ongevallen nodig is.

Om die op de juiste wijze te kunnen leveren, moeten ze niet alleen bij evenementen paraat zijn, maar ook hun kennis up-to-date houden en blijven oefenen. Dat gebeurt dan ook met grote regelmaat door veel vrijwilligers.

Het college vindt het daarom meer dan terecht dat zij in het zonnetje worden gezet en via deze prijs worden bedankt voor hun inzet in de afgelopen jaren.

Waarderingsprijs

De Waarderingsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf, instelling of persoon die op bijzondere wijze of door een origineel initiatief Teylingen op de kaart zet.

De prijs bestaat uit een beeld van glas waarin een 3D lasergravure is gemaakt. Op het beeldje staat een bollenmand, als uiting van de bollencultuur die Teylingen bindt. Op de mand staan de wapens van de drie dorpen, daarboven zweeft het wapen van Teylingen.

]]>
news-286 Wed, 02 Jan 2019 16:19:01 +0100 Speech nieuwjaarsreceptie, 2 januari 2019 https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/speech-nieuwjaarsreceptie-2-januari-2019-286.html Nieuwjaarsspeech van burgemeester Carla Breuer Beste allemaal,

Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Allereerst wil ik met u stilstaan bij het droevige bericht dat ons tijdens de Kerstdagen bereikte: het overlijden van oud waarnemend burgemeester van Warmond, Marc Witteman. 

Afgelopen zomer dwong zijn ziekte hem om zijn werk als burgemeester van Stichtse Vecht neer te leggen. 

Marc Witteman stond bekend als een zeer betrokken, integere en daadkrachtige bestuurder. Zijn toewijding is een blijvende inspiratiebron voor ons. Ik wil mijn medeleven uitspreken naar zijn familie, in het bijzonder zijn broer Paul Witteman die burgerraadslid is in Teylingen, en naar iedereen die geraakt wordt door dit verlies.

Na zo’n verdrietig bericht is het moeilijk om zomaar over te gaan tot de orde van de dag. Als vanzelf maken we even pas op de plaats. We staan stil bij ons eigen leven, onze eigen weg. Waar komen we vandaan? Waar willen we naartoe?

Dat zijn vragen die we ons in deze tijd van het jaar toch al vaak stellen. Op het scharnierpunt tussen het oude en het nieuwe jaar zijn we geneigd om terug te blikken en vooruit te kijken. Niet alleen als persoon, maar ook als gemeente. Dat wil ik ook graag met u doen.

Wat voor jaar was 2018? We hadden verkiezingen, er kwam een nieuwe raad en een nieuwe coalitie, met verse ambities en prioriteiten.

Wat voor jaar wordt 2019? Wat willen we behouden, wat gaan we anders doen? Voor dat laatste hebben we een bijzonder handige tool: het goede voornemen! Zeg eens eerlijk: wie heeft nog nooit goede voornemens gemaakt?!

Er wordt soms wat lacherig over gedaan. Dat hou je tóch niet vol, krijgen we dan te horen. Maar ik geloof dat het wel degelijk zin heeft om voornemens te maken. Al is het maar omdat het je dwingt na te denken over je dromen en je doelen. Wie een voornemen formuleert, zet de eerste stap in een proces.

Ik wil hier graag, ten overstaan van u, mijn voornemen uitspreken om méér en intensiever dan ooit de samenwerking te zoeken. Daar ben ik altijd een groot voorstander van geweest en ik zie dat we daar steeds meer naartoe bewegen. Dat moet ook: deze tijd en de taken waar we voor staan, vragen om krachtige samenwerking tussen gemeente, inwoners, bedrijfsleven en instellingen, vrijwilligers organisaties, andere overheden.

Samen kunnen we iets in beweging brengen. Samen kan het beter, anders en groter. Om die reden heb ik ook gevraagd naar de voornemens van anderen: inwoners, ondernemers, raadsleden, verenigingsmensen.

Ik licht er een paar uit. Te beginnen met Madeleine van der Steege, ondernemer, medeoprichter van Business Women Teylingen en interim-bestuurslid van de TOV. Zij wil Samen de lokale ondernemers – vooral vrouwelijke – helpen met duurzame businessmodellen waarmee ze tot bloei komen. BWT zorgt dat vrouwelijke ondernemers elkaar ontmoeten, netwerken, elkaar weten te vinden. Dáár begint samenwerking en dat juich ik enorm toe. Vandaar dat ik graag ambassadeur ben voor platforms als BWT.

Heel mooi vind ik ook het voornemen dat Jos Warmenhoven met ons deelt: Het hart openstellen voor anderen: de Latijnse tekst boven de deur van het Boerhaavehuis nodigt hiertoe uit. De vertaling van die tekst luidt: de deur staat voor u open, maar het hart nog meer. Prachtig! Dit gaat over je welkom voelen, openstaan, contact maken. Op oudejaarsdag 1668, 350 jaar geleden dus, werd Boerhaave hier in Voorhout geboren. Vanwege dit bijzondere jaar zijn hier vandaag enkele schilderijen te zien die eerder zijn geëxposeerd in het Boerhaavehuis.

Boerhaave leefde drie eeuwen geleden, maar we kunnen nog steeds van hem leren. Hij was een visionair, zijn tijd ver vooruit. Ook onze maatschappij vraagt om visie, innovatie en initiatieven. De wereld blijft immers in ontwikkeling.

Dan het voornemen van Harm Bosch, wijkagent in Warmond. In 2019 zal ik mij wederom 100% inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in Warmond, belooft hij. Daar was onrust, afgelopen jaar. Ongewenste bezoekers pleegden vernielingen en bedreigden dorpsgenoten. De politie heeft hard gewerkt om de rust te herstellen, in nauwe samenwerking met openbaar ministerie, brandweer, inwoners en natuurlijk de gemeente. Zorgvuldig hebben we bekeken hoe we het beste konden ingrijpen. En met effect: de politie kon verdachten arresteren, de anderen werden geweerd met een samenscholingsverbod of een gebiedsverbod.

Een heel ander soort voornemen kregen we van Marcel Floor, voorzitter van St. Cecilia. Hij is van plan méér mensen te betrekken bij het verenigingsleven: dat zorgt voor verrijkende ontmoetingen en een socialer Teylingen. Marcel is daar een kanjer in: hij is zelf overal bij betrokken en weet mensen te enthousiasmeren. Daarom zeiden wij meteen ja toen hij vroeg of hier een kleine delegatie van St Cecilia een kort optreden mocht verzorgen. Zo maken we samen de Nieuwjaarsontmoeting nog sfeervoller. Dit jaar viert de muziekvereniging overigens haar honderdste verjaardag en dat wordt groots gevierd.

Een bijzondere vrouw met een bijzondere wens is Araa Al Jaramani, directeur van de Stichting Syrische vrouwen in Nederland. Met eindeloos veel energie helpt ze vrouwen om zich thuis te voelen en te integreren, zoals ze zelf wonderbaarlijk snel en goed heeft gedaan. Volgend jaar werkt ze aan een cateringproject dat vrouwen met minder kansen moet helpen om hun eigen brood te verdienen. Een nieuwe definitie van integratie, zoals ze zelf al zegt.

Als college sluiten wij aan bij de ontwikkeling in de samenleving en willen we inwoners en ondernemers nog nadrukkelijker uitnodigen om 'samen' echt duurzaam vorm te geven. Het college zegt: “Daag ons uit, alstublieft!” Er staan voor 2019 en daarna veel projecten op de rol, die we graag samen met u aangaan. Ik denk aan duurzaamheid. Hier liggen grote opgaven, zoals afvalscheiding en een toekomst zonder gas. We moeten met z’n allen duurzamer denken en doen.

Ook vereenvoudigde toegang tot zorg en welzijn staat hoog op de agenda. Mensen die hulp nodig hebben, moeten gemakkelijk kunnen vinden waar ze terecht kunnen. Een ander belangrijk streven is dat we mensen willen bedienen die met spoed een huis zoeken. Ook zijn we bezig met plannen om de ruïne van Teylingen beter op de kaart te zetten, u denkt daarover mee!

Er zijn nog veel meer voornemens genoteerd. Stuk voor stuk waardevol. De presentatie loopt straks door, dus u kunt ze allemaal tot u nemen. Ik dank alle mensen die hun dromen, doelen en ideeën wilden delen: Sylvia en Hans Hoogduin van Voorhout Schoon, Arno Mantel van brandweer Hollands Midden, raadsleden Peter Scholten en Hidde Verhoeven, ondernemer Henk Griffioen, journalist Piet van der Vooren, Gerard Dobbe van gemeentewerken en André Zagers van Kinderboerderij Voorhout.

Ik wens u allen de kracht toe om het voornemen te volbrengen. Door een idee uit te spreken, hebt u bijna ongemerkt een volgende stap gezet richting uitvoering. U neemt mensen mee, creëert enthousiasme, misschien ontstaat er samenwerking. Dat maakt de kans op succes groter.

Ik wil nog twee voornemens met u delen, beide van de EHBO. De vereniging in Voorhout is van plan Teylingen veiliger te maken dankzij meer burgerhulpverleners. En EHBO Sassenheim wil zorgen dat méér inwoners eerste hulp kunnen verlenen. Iets doen is beter dan niets doen!

Uit deze voornemens spreekt de gezamenlijke verantwoordelijkheid die ik zo belangrijk vind. Via hun cursussen leren steeds meer mensen wat ze te doen staat in een noodsituatie. Dat is heel waardevol werk. Daar komt nog eens bij dat de EHBO altijd paraat staat bij evenementen in Teylingen, ook in Warmond is een van de verenigingen aanwezig. Daarmee is er vakkundige hulp in de buurt, dat is een geruststellende gedachte.

Wij zijn ontzettend dankbaar voor de tomeloze inzet van de EHBO-verenigingen en hun vrijwilligers. Daarom heeft het college van Teylingen besloten hen de Waarderingsprijs toe te kennen. Graag wil ik u naar voren vragen!

Dan is het nu tijd om een toost uit te brengen op het jaar 2019! Dank voor uw komst en ik hoop u terug te zien met uw ideeën en initiatieven. Net zoals in het geboortehuis van Boerhaave staat hier de deur voor u open, en het hart nog meer.

]]>
news-284 Thu, 27 Dec 2018 14:18:32 +0100 Vuurwerkvrije zones https://www.teylingen.nl/inwoners-en-ondernemers/veiligheid/vuurwerkvrije-zones.html Voor dit jaar zijn de volgende vuurwerkvrije zones aangewezen. news-280 Wed, 26 Dec 2018 15:21:00 +0100 Oud-waarnemend burgemeester van Warmond Marc Witteman overleden https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/oud-waarnemend-burgemeester-van-warmond-marc-witteman-overleden-280.html Dinsdag bereikte de gemeente het verdrietige bericht dat oud waarnemend burgemeester van Warmond Marc Witteman is overleden Marc is geboren in Hillegom en was daar raadslid en wethouder voordat hij van januari 2005 tot de fusie van Teylingen waarnemend burgemeester van Warmond was. Sinds 1990 was hij actief in het openbaar bestuur. Marc werd op 29 januari 2015 geïnstalleerd als burgemeester van Stichtse Vecht.

Burgemeester Carla Breuer: “We kennen Marc als een zeer betrokken, integere en daadkrachtige bestuurder. Hij stond dicht bij inwoners, verbond mensen en organisaties en betrok jongeren. Zijn toewijding is een blijvende inspiratiebron voor ons. Wij wensen zijn familie en ieder die dit raakt veel sterkte bij dit verlies.”

Voor mensen die hun medeleven willen tonen, is er een publiek afscheid of de gelegenheid het digitale condoleanceregister voor Marc Witteman te tekenen, zie: condoleance.nl

]]>
news-231 Mon, 24 Dec 2018 12:31:00 +0100 Bijna 200 reacties enquête Ruïne https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bijna-200-reacties-enquete-ruine-231.html Bijna 200 inwoners vulden in november een korte vragenlijst in over de toekomst van de Ruïne van Teylingen. Bijna alle respondenten geven aan goed bekend te zijn met de Ruïne, ze wandelen daar wel eens of bezoeken een evenement. Respondenten zijn overwegend enthousiast over verdere plannen voor de Ruïne. Ze vragen aandacht voor de bereikbaarheid en parkeren. In de vragenlijst is ook gevraagd naar het idee van een jaarrond geopende tuin rondom de Ruïne. De aantrekkingskracht van een dergelijk idee is herkenbaar voor de respondenten.

 

Beeld vormen

Naast de enquête via de website, is ook het burgerpanel van Teylingen bevraagd en organiseerde de gemeente in november een inloopavond. De avond werd door bijna 100 belangstellenden bezocht. De aanwezigen hebben meegedacht en de gemeente laten weten hoe zij kijken naar de toekomst van de Ruïne.

 

Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft eerder aangegeven kaders te willen opstellen voor de toekomst van de Ruïne van Teylingen. De afgelopen jaren heeft de gemeente, samen met inwoners, verenigingen en ondernemers een beeld gevormd van wat mogelijkheden kunnen zijn. Het overzicht van deze beeldvorming (agendapunt 8) staat op de agenda van de commissie Welzijn van 14 januari. 

]]>
news-277 Fri, 21 Dec 2018 11:09:19 +0100 Kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/kleinschalige-horeca-in-de-theekoepel-in-park-groot-leerust-in-warmond-277.html Het college van B&W heeft besloten de omgevingsvergunning voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond te verlenen. Eerdere pilots in 2016 en 2017 voor het initiatief leidden tot overwegend positieve reacties, bleek uit enquêtes onder bezoekers en omwonenden. Uit parkeeronderzoek bleek dat de horeca in de Theekoepel niet leidde tot een toegenomen parkeerdrukte.

In 2017 vond een rechtszaak plaats tegen de eerder verleende omgevingsvergunning. Het besluit voor die vergunning werd door de rechtbank vernietigd. Het onderzoek naar voldoende parkeergelegenheid werd onvoldoende geacht.

Opnieuw omgevingsvergunning aangevraagd en verleend

In juni 2018 is opnieuw vergunning aangevraagd voor kleinschalige horeca. Voor deze aanvraag heeft de aanvrager vijf parkeerplaatsen gehuurd bij jachthaven Cieco. Daarmee wordt in de parkeerbehoefte voorzien volgens de parkeernota. Daarnaast zijn er inmiddels ca. 14 nieuwe fietsparkeerplaatsen aangelegd. Hiermee zijn voldoende fietsparkeerplaatsen aanwezig. Het college van burgemeester en wethouders van Teylingen heeft dan ook besloten de omgevingsvergunning voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond te verlenen. De vergunning heeft een instandhoudingstermijn van 10 jaar. De intentie is de horecabestemming zoals die nu wordt aangevraagd, op te nemen in de herziening van het bestemmingsplan.

Voorschriften omgevingsvergunning

De voorschriften in de omgevingsvergunning geven aan dat de seizoensgebonden horeca plaatsvindt van 1 april tot 1 oktober. Buiten deze periode kan bij winterse activiteiten, zoals schaatsen op natuurijs ook kleinschalige horeca worden gebruikt. Openingstijden zijn tussen 11:00 en 18:00 uur. Het terras is maximaal 60 m2 en er is geen versterkte muziek. Ook moet de geluidsoverlast beperkt worden bij bevoorraden en ophalen van de horecagelegenheid in het park. De theekoepel moet beschikbaar blijven bij evenementen van de zeilvereniging. Deze zijn opgenomen in de huurovereenkomst.

De aanpak en uitvoering van de kleinschalige horeca wordt door de aanvrager uitgevoerd na vergunningverlening.

Achtergrondinfo

In 2016 werd – bij wijze van pilot - een omgevingsvergunning verleend voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust. De eerste fase van deze pilot voor kleinschalige horeca leverde overwegend goede reacties op, bleek uit de enquêtes die in 2016 werden gehouden onder omwonenden en bezoekers. Ook is destijds een parkeeronderzoek uitgevoerd in de periode dat de Theekoepel open was en in een periode dat de Theekoepel gesloten was. Uit dit onderzoek bleek dat de horeca in de Theekoepel niet leidde tot een toegenomen parkeerdrukte.

Op basis van de enquêtes en het parkeeronderzoek besloot de gemeente dat in 2017 de tweede fase van de pilot voor het exploiteren van de Theekoepel in het Park Groot Leerust plaats kon vinden. Tijdens de tweede fase zijn er ook alcoholische dranken geschonken. Ook nu werden onder bezoekers van de Theekoepel en omwonenden weer enquêtes gehouden. De reacties waren opnieuw overwegend positief. De resultaten vindt u in de bijlage 1 (bezoekers) en bijlage 2 (omwonenden).

]]>
news-273 Thu, 20 Dec 2018 09:53:14 +0100 Wie heeft ‘Het Beste Idee?’ https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/wie-heeft-het-beste-idee-273.html Woensdag 9 januari om 18.00 uur presenteren acht sportverenigingen in een pitch hun beste idee om sport en bewegen te verbinden met het sociaal domein.

De presentatie vindt plaats in het bestuurscentrum in Voorhout. De drie beste ideeën staan op 8 maart in de finale.


Sport verbinden met sociale thema’s

De gemeente Teylingen heeft in haar nieuwe sport- en beweegnota aandacht voor de verbinding met het sociale domein. Daarom heeft de gemeente sportorganisaties opgeroepen om met ideeën te komen en daarbij samenwerking te zoeken met andere organisaties. Tot 1 oktober konden zij zich aanmelden voor ‘Het Beste Idee’. Acht verenigingen hebben gehoor gegeven aan de oproep en gaan hun idee presenteren. Het gaat om: VCS (Volleybalclub Sassenheim); korfbalvereniging TOP/SolarCompleet; voetbalverenigingen Foreholte en Ter Leede; zwemvereniging de Columbiaan; tennisvereniging Overbos; UGSV en jeu de boules de Vaste Voet.


De drie beste ideeën naar de finale
Maatschappelijk betrokken organisaties beoordelen de gepresenteerde projecten op hun sociaalmaatschappelijke waarde en verbindend vermogen. Een vakjury kiest daarna de drie beste ideeën en maakt deze bekend. Deze sportverenigingen kunnen zich gaan voorbereiden op de grote finale op 8 maart, tijdens de uitreiking van de Sportprijzen Teylingen. De winnaar krijgt € 5.000,- om zijn idee te gaan uitvoeren. De nummers twee en drie winnen respectievelijk € 2.500,- en € 1.000,-.
 

Wilt u erbij zijn?

Dat kan! Stuur een e-mail naar beleidsondersteuningsociaaldomein@hltsamen.nl.

U kunt zich aanmelden tot en met 4 januari 2019.

]]>
news-270 Tue, 18 Dec 2018 12:54:00 +0100 Jos heeft Alzheimer maar zingt nog als de beste https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/jos-heeft-alzheimer-maar-zingt-nog-als-de-beste-270.html Jos Waasdorp is 77 jaar en heeft Alzheimer. Samen met zijn vrouw Ank heeft hij twee kinderen en vier kleinkinderen. 

Nog niet zo lang geleden werd bij Jos Alzheimer vastgesteld. Deze diagnose was een klap voor het hele gezin. Nu de rust weer een beetje is teruggekeerd, vertellen Jos en Ank hoe het met ze gaat. En hoe belangrijk zingen voor Jos is.

Opluchting door de diagnose

Ank: “Ik merkte dat Jos steeds vergeetachtiger werd en dat hij zijn sleutels vaak niet meer kon vinden, zo begon het. Voor mij was het natuurlijk moeilijk, maar óók een opluchting toen de diagnose Alzheimer kwam. Andere mensen vonden Jos namelijk helemaal niet anders dan voorheen, waardoor ik me onbegrepen voelde.”
 

Niet meer autorijden

Jos knipt begrijpend. Hij is duidelijk nog altijd gek op zijn Ank. “Het was echt een klap hoor. Al wist ik natuurlijk wel dat er iets aan de hand was. Vier jaar lang werd ik jaarlijks getest en daaruit bleek dat ik achteruitging. En toen hoorde ik dat het Alzheimer was. Ik mocht meteen niet meer autorijden, dat vond ik heel erg.”
 

Zingen nog steeds grote passie

Gelukkig kan Jos zijn grote passie, zingen, nog steeds uitvoeren. “Ik zing al 48 jaar in het kerkkoor van St. Pancratius en Zeemanskoor Overal. Al die liederen zitten in mijn hoofd; ik denk niet dat ik die ooit ga vergeten. Meteen toen ik het wist van de Alzheimer heb ik het verteld aan alle koorleden. Ik kreeg applaus! En ik ben ontzettend blij met de mensen die mij elke week ophalen en thuisbrengen en me helpen waar nodig. Ik hoop nog heel lang te kunnen meedoen. Ik word zo gelukkig van zingen!”
 

Het koor helpt hem te blijven meedoen

Bij het koor geven ze aan heel blij te zijn met Jos. Zijn stem –Jos is tenor- is onmisbaar. Ze hebben het graag voor hem over om hem te helpen nog zo lang mogelijk te kunnen blijven meedoen. Een mooi voorbeeld van een Dementievriendelijk Teylingen: een gemeente waar mensen met dementie meetellen en meedoen. Een Teylingen dat kijkt naar wat iemand met dementie allemaal nog wél kan!
 

Filmpje

Bekijk hier het filmpje over Jos en Ank dat op Facebook staat.

]]>
news-267 Fri, 14 Dec 2018 15:54:13 +0100 Giet oliebollenvet niet in gootsteen of toilet https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/giet-oliebollenvet-niet-in-gootsteen-of-toilet-267.html Vet gaat stollen in het riool en veroorzaakt verstoppingen. Breng het naar de vetrecyclecontainer in de Miileustraat. Gaat u ook de keuken, schuur of tuin in om oliebollen te bakken dit jaar? Wat te doen met het overgebleven frituurvet? Frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Spoel het overgebleven vet na het bakken niet door het toilet of gootsteen, maar breng het naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat.

Zowel vast als vloeibaar vet gaat namelijk klonteren en stollen als het in het rioolwater terecht komt. Daarnaast raakt de waterzuiveringsinstallatie in uw woongebied overbelast. Dat kan worden voorkomen door het gebruikte vet in een melkpak of fles te gieten en weg te brengen naar de vetrecyclecontainer. U vindt deze container in de Milieustraat.

Samen voor een gezonde waterketen
Het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeenten en drinkwaterbedrijven werken met elkaar aan een schoner milieu en een gezonde leefomgeving. Ook u kunt een bijdrage leveren door vetresten niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar ze in te leveren.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl 

]]>
news-262 Fri, 14 Dec 2018 11:30:53 +0100 Zonnepanelen op dak van gemeentewerf geplaatst https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/zonnepanelen-op-dak-van-gemeentewerf-geplaatst-262.html Wethouder Rob ten Boden bij de plaatsing van de zonnepanelen op dinsdag 11 december In 2030 functioneert Teylingen als lokale overheid volledig duurzaam. Daarmee vervullen we als overheid een voorbeeldrol. We stimuleren en faciliteren bedrijven en inwoners waar we dat kunnen om ons voorbeeld te volgen. Inmiddels heeft de gemeente Teylingen op enkele gebouwen al zonnepanelen liggen, maar er is ruimte voor meer. De gemeente heeft voor de gemeentewerf, het bestuurscentrum, het gemeentekantoor en het Trefpunt een zogeheten SDE+ subsidie gekregen. Hiermee kan de gemeente rendabel investeren in energieopwekking. Er komen ongeveer 900 panelen bij op de vier gebouwen, dit zorgt voor ongeveer 10% van het energiegebruik van al het werk van de gemeentelijke organisatie. Hierbij hebben we het dan over onder andere stroom in de gebouwen, lantaarnpalen in Teylingen en pompgemalen. Een deel van de opgewekte stroom op de gebouwen gebruiken we niet zelf maar verkopen we door aan de energieleverancier. Zo willen we als gemeente laten zien dat investeren in energie duurzaam en financieel aantrekkelijk kan zijn.

Binnen de regio zijn we met elkaar op zoek naar andere mogelijkheden om schone energie op te wekken. We doen dit bijvoorbeeld via het Energie Akkoord Holland Rijnland in samenwerking met regiopartners.

]]>
news-261 Wed, 12 Dec 2018 14:29:18 +0100 Nieuwjaarsreceptie 2019 https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/nieuwjaarsreceptie-2019-261.html Het jaar 2019 staat voor de deur. Een heel nieuw jaar waarin we met elkaar samen kunnen werken aan ons mooie Teylingen. U bent van harte welkom op woensdagavond 2 januari! Dat doen we graag samen met onze inwoners, ondernemers en verenigingen. We zijn heel trots op alle creatieve geesten, verbinders, handige mensen, vernieuwers, stevige doorzetters en stille werkers met wie we samenwerken. Daar willen we graag het nieuwe jaar mee inluiden.

Van harte welkom

U bent van harte uitgenodigd op woensdag 2 januari 2019 in het bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout. Hier kunnen we elkaar ontmoeten en het hebben over onze goede voornemens voor 2019.

De receptie duurt van 19.30 tot 21:30 uur.

Waarderingsprijs 2018

In Sassenheim, Voorhout en Warmond zijn veel actieve inwoners, die samen hun schouders zetten onder uiteenlopende initiatieven. De gemeente is blij met de activiteiten die worden ontplooid en stimuleert en ondersteunt ze graag. Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt één van deze initiatieven beloond met de waarderingsprijs van Teylingen.

De waarderingsprijs wordt rond 20.15 uur uitgereikt.

]]>
news-260 Tue, 11 Dec 2018 16:08:15 +0100 Kampioenen en talenten nomineren! https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/kampioenen-en-talenten-nomineren-260.html Jaarlijks belonen de gemeente en de Stichting Sport Promotie Teylingen de sporthelden uit Teylingen met de Sportprijzen Teylingen. Nomineren kan tot en met vrijdag 1 februari. Op vrijdag 8 maart is de prijsuitreiking.

De prijzen gaan naar sporters die in teamverband of individueel in 2018 een topprestatie hebben geleverd. Het zijn de kampioenen, de promovendi en de aanstormende talenten uit onze gemeente die voor de prijzen in aanmerking komen. 

De jaarlijkse sportprijs gaat naar de beste sportman, sportvrouw of sportploeg. Daarnaast wordt ook de Talentenprijs uitgereikt. De Talentenprijs is voor de beste sporter, sportster of sportploeg tot 18 jaar.

Wie worden de volgende sporthelden?

Een recordbreker of prijzenpakker, die in 2018 een bijzondere sportprestatie heeft geleverd, nomineren kan vanaf dinsdag 11 december via www.sportcafeteylingen.nl.

Criteria

Voor deelname aan de sportprijzen zijn criteria opgesteld. Voor de prijzen kunnen in principe de volgende personen in aanmerking komen:
•    Een sporter of sportster uit de gemeente Teylingen, die op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd.
•    Sporters onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentenprijs.
•    Een team of vereniging uit de gemeente Teylingen, dat op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd.
•    Hierbij is het niet perse noodzakelijk dat alle sporters afkomstig zijn uit de gemeente Teylingen.
•    Sportploegen onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentvolle sportploeg. 

Sportbegeleidersprijs

Daarnaast is de jury ook op zoek naar vrijwilligers of professionals die het sporten voor anderen mogelijk maken. Scheidsrechters, trainers, coaches; ook hun bijdrage is topsport. Personen nomineren voor de Sportbegeleidersprijs kan ook  tot en met 1 februari via www.sportcafeteylingen.nl.

Voordragen online of via de post

Een nominatie insturen per post kan door het formulier te downloaden via www.sportcafeteylingen.nl en in te sturen naar Sportprijzen Teylingen, Wasbeeklaan 3, 2361 HG in Warmond.

Prijsuitreiking

De uitreiking van de Sportprijzen Teylingen is op vrijdagavond 8 maart tijdens het speciale Sportcafé bij Dekker Warmond. De Sportprijzen worden georganiseerd door Stichting Sport Promotie Teylingen en de gemeente Teylingen.

]]>
news-258 Tue, 11 Dec 2018 13:15:01 +0100 Afsluiting containers en afvalbakken https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/afsluiting-containers-en-afvalbakken-258.html De papier- en textielcontainers zijn van 28 december tot en met 2 januari afgesloten om vuurwerkschade te voorkomen. De glascontainers worden geleegd, maar worden niet afgesloten. 

Wij begrijpen dat het vervelend is als een container is afgesloten en u uw afval niet kwijt kunt. Is een container afgesloten of vol? Neem uw afval mee terug naar huis of breng het naar de milieustraat. Afval naast de container vergroot de kans op brand en geeft vervuiling.

Bekijk de openingstijden van de milieustraat rondom de feestdagen.

Afvalbakken afgesloten

Rondom de feestdagen zijn veel afvalbakken in Teylingen afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het vervangen van afvalbakken is erg kostbaar. Plaats geen afval naast de container om brand of zwerfvuil te voorkomen. 
 

]]>
news-252 Mon, 10 Dec 2018 14:24:32 +0100 Woningen voor spoedzoekers https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/woningen-voor-spoedzoekers-252.html De woningdruk is toegenomen. Daarom zoekt de gemeente Teylingen voor de korte termijn naar innovatieve woonvormen, tijdelijke of modulaire bouw voor verschillende doelgroepen. 

Al enige tijd ervaren woningzoekenden druk op de woningmarkt. Hier wordt op vele fronten aan gewerkt in verschillende (nieuw)bouwprojecten.

Op dit moment is er een groep die nog tussen wal en schip valt: de ‘spoedzoeker’. Een persoon (starter, gescheiden ouder, etc.) die op korte termijn tijdelijke huisvesting zoekt. En die vanuit deze plek verder kan zoeken naar een meer structurele oplossing.

Werksessie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen wil voor deze groep een oplossing realiseren. Daarom wil het college de mogelijkheid onderzoeken om de gemeentelijke grondpositie aan de Teylingerdreef in Voorhout in te zetten voor de ontwikkeling van flexibel wonen. Op donderdag 22 november vond hiervoor een werksessie plaats. Deskundigen, omwonenden, raadsleden, bestuurders en ambtenaren gingen met elkaar in gesprek om te ontdekken onder welke voorwaarden een tijdelijke huisvestingslocatie gerealiseerd kan worden. Download hier het verslag van de werksessie.

Projectleider

Om het constructieve gesprek van de avond vast te houden, gaf de wethouder opdracht om een projectleider aan te stellen. Die stelt op korte termijn – op basis van de uitkomsten van de werksessie - een plan van aanpak op. Daarbij wordt gedacht aan de ruimtelijke procedures, partners om het project te ontwikkelen, communicatie naar alle belanghebbenden en de gemeentelijke besluitvorming.

Heeft u vragen of wilt u dat wij u op de hoogte houden? Stuur dan een e-mail naar e.simon@hltsamen.nl

]]>
news-251 Fri, 07 Dec 2018 18:15:29 +0100 ‘Vroeg Eropaf’: schulden tijdig in beeld door samenwerking https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vroeg-eropaf-schulden-tijdig-in-beeld-door-samenwerking-251.html Huurders van sociale woningen in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen krijgen binnenkort hulp aangeboden als zij twee maanden achterlopen met het betalen van huur. De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, de ISD Bollenstreek en woonstichtingen Stek en Vooruitgang hebben hiervoor op donderdag 6 december een convenant ondertekend. Het gaat om een pilot van een jaar.

Het is belangrijk om inwoners met schulden eerder in beeld te krijgen en daar samen over in gesprek te gaan. Zo kan worden voorkomen dat de schulden nog hoger worden. De ervaring is namelijk dat inwoners de ISD of het sociaal team pas om hulp vragen als hun schuld fors is opgelopen. Bij een grote schuld en gemiddeld acht verschillende schuldeisers is het ingewikkeld om een schuldregeling te treffen. Daarom geldt: hoe eerder er hulp is, hoe beter.

Werkwijze Vroeg Eropaf
Woonstichtingen Stek en Vooruitgang melden huurders met een huurachterstand van twee maanden aan bij de ISD. Vanuit de ISD/het projectteam Vroeg Eropaf gaat een medewerker bij deze huurders op huisbezoek. De huurder krijgt vervolgens hulp bij het aanvragen van financiële regelingen en het op orde krijgen van het papierwerk. Daarnaast wordt de huurder ondersteund bij het aanpakken van eventuele andere problemen, die mogelijk de huurachterstand veroorzaken.

Evaluatie
Als na een jaar blijkt dat het project succesvol is, wordt het uitgebreid met andere schuldeisers, zoals energieleveranciers en zorgverzekeraars.

]]>
news-248 Fri, 07 Dec 2018 14:56:01 +0100 Openingstijden en afvalinzameling rondom de feestdagen https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/openingstijden-en-afvalinzameling-rondom-de-feestdagen-248.html Tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten. Op 18, 24 en 31 december sluiten wij om 16 uur. Het gemeentekantoor is gesloten op:
 • Dinsdag 18 december 2018 om 16.00 uur (kerstviering medewerkers)
 • Maandag 24 december 2018 om 16.00 uur (kerstavond)
 • Dinsdag 25 en woensdag 26 december 2018 (1e en 2e Kerstdag)
 • Maandag 31 december 2018 om 16.00 uur (oudejaarsavond)
 • Dinsdag 1 januari 2019 (nieuwjaarsdag)

 

Sociaal team

De balie van het sociaal team in Sassenheim is op maandag 24 december 2018 gesloten.


Bestuurscentrum Voorhout

Het bestuurscentrum is gesloten van maandag 24 december tot en met maandag 1 januari.


Aangepaste openingstijden Milieustraat:

 • Maandag 24 december is de Milieustraat geopend van: 8.00 – 16.00 uur (avondopenstelling vervalt)
 • Dinsdag 25 december en woensdag 26 december (1e en 2e Kerstdag) gesloten
 • Maandag 31 december is de Milieustraat geopend van: 8.00 – 16.00 uur (avondopenstelling vervalt)
 • Dinsdag 1 januari (Nieuwjaarsdag) geslotenVervangende inzameldagen afval

GFT:

 • Dinsdag 25 december wordt donderdag 27 december
 • Woensdag 26 december wordt vrijdag 28 december


Oud papier:

 • Maandag 24 december wordt donderdag 27 december (staat foutief in de digitale afvalkalender)
   

Restafval en plastic verpakkingsafval (PMD):

 • Dinsdag 1 januari wordt woensdag 2 januari
   


Glas-, papier- en kledingcontainers afgesloten

De glas-, papier- en kledingcontainers worden vanaf 28 december afgesloten tot en met 2 januari om vuurwerkschade te voorkomen. Is een container afgesloten of vol? Neem uw afval mee terug naar huis of breng het naar de milieustraat. Afval naast de container vergroot de kans op brand en geeft vervuiling.


Afvalbakken afgesloten

Rondom de feestdagen zijn veel afvalbakken in Teylingen afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het vervangen van afvalbakken is erg kostbaar. Plaats geen afval naast de container om brand of zwerfvuil te voorkomen.

]]>
news-238 Wed, 28 Nov 2018 12:47:47 +0100 Wat vindt u van het Wandelpad Roodemolenpolder? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/wat-vindt-u-van-het-wandelpad-roodemolenpolder-238.html Op woensdagavond 12 december om 19.30 uur bent u van harte welkom in het bestuurscentrum van de gemeente Teylingen. Wij informeren u dan over het ontwerp ‘Wandelpad Roodemolenpolder’.

Wilt u zich aanmelden voor deze bijeenkomst? U kunt dit doen door te mailen naar b.vandijk@hltsamen.nl.

Droomdemolenpolder

Met het project ‘droomdemolenpolder’ (2014) onderzocht de gemeente welke wensen en mogelijkheden er zijn voor de inrichting van de Roodemolenpolder als groene buffer tussen Voorhout en Sassenheim. De inzet was het streven naar een hogere ruimtelijke kwaliteit, een toename van de beleefbaarheid met behoud van het rustige open agrarische karakter van het gebied en het versterken van de biodiversiteit. Na een interactief proces zijn drie droomvisies uitgewerkt waarin de polder groen blijft en tegelijk beter beleefbaar wordt.

Wandelpad Roodemolenpolder

Met de inbreng van om- en aanwonenden is nu gekozen voor een plan wat inzet op een wandelpad rondom de polder. Het pad gaat deels over bestaande wegen en wordt deels nieuw aangelegd. Het plan voorziet in meer (weidevogel-) natuur in de polder. Buiten het broedseizoen is de poldernatuur beleefbaar via een boerenwandelpad door de polder.

Inzage

Vanaf 10 tot en met 17 december kunt u op teylingen.nl/wandelpadroodemolenpolder het ontwerp inzien en reageren. Inbreng wordt meegenomen in de uitwerking naar een definitief en technisch ontwerp.

]]>
news-233 Mon, 26 Nov 2018 11:52:13 +0100 Impuls voor natuur en landschap Duin- en Bollenstreek https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/impuls-voor-natuur-en-landschap-duin-en-bollenstreek-233.html Op 21 november vond de ondertekening plaats van de uitvoeringsovereenkomst Regionaal Groenprogramma 2018-2022, cluster Duin-en Bollenstreek. De zeventien projecten hierin geven een impuls aan natuur en landschap in de Duin- en Bollenstreek. De projecten maken het gebied groener en toegankelijker.

Tijdens de regiodag van samenwerkingsorgaan Holland Rijnland zetten Martijn Bilars en Nanning Mol hun handtekening onder de overeenkomst. Martijn Bilars is wethouder van Noordwijkerhout en vertegenwoordiger van het cluster Duin- en Bollenstreek. Nanning Mol is wethouder van Voorschoten en portefeuillehouder natuur en landschap Dagelijks Bestuur Holland Rijnland.

Gezamenlijke waarde

De projecten in de uitvoeringsovereenkomst hebben een gezamenlijke waarde van 3,7 miljoen euro. Vanuit het Regionaal Investeringsfonds wordt hieraan € 914.395,- bijgedragen.

Projecten

De zeventien projecten zijn de eerste projecten van het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek 2016-2020. Het doel van dit programma is om de Duin- en Bollenstreek een groeiende en inspirerende regio te maken en te houden. Eén van de onderdelen hierin is de investering in de entrees van de regio en het ontwikkelen van bloemrijke bermen, onder meer in Hillegom, Noordwijk en Katwijk. De bloeiende bermen sluiten ook aan bij de wens van Holland Rijnland om meer te investeren in de biodiversiteit van de regio.

Andere projecten zetten in op de cultuur-historische parels van de Duin- en Bollenstreek. Zo is het Merovechpark in Katwijk opgenomen in de overeenkomst, gelegen in het nieuwbouwproject De Horn. Het park ligt op een grafveld van het Merovingische volk, daterend rond 560-725 na Christus. Het doel is om de historie van dit park, dat nu aangewezen is als Rijksmonument, zichtbaar en beleefbaar te maken. 

Alle projecten opgenomen in de uitvoeringsovereenkomst zijn klaar om gerealiseerd te worden. Enkele daarvan zijn inmiddels al in uitvoering. 

Bekijk de volledige lijst met alle projecten.

]]>
news-230 Thu, 22 Nov 2018 16:05:02 +0100 Voorkom financieel misbruik van ouderen https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/voorkom-financieel-misbruik-van-ouderen-230.html Ouderen blijven langer thuis wonen, maar worden met het vorderen van de jaren vaak wel steeds afhankelijker van anderen. Helaas wordt maar liefst 1 op de 20 ouderen uiteindelijk slachtoffer van financieel misbruik. Dit onderwerp verdient dus aandacht. Het sociaal team kan u adviseren over financiële vraagstukken. En er is onlangs een lokale alliantie ‘financieel veilig ouder worden’ in het leven geroepen. De partijen in deze alliantie geven voorlichting over dit onderwerp. 

Wanneer is sprake van financieel misbruik?

Financieel misbruik is het ongepast gebruik maken van de bezittingen van een ander, binnen een (afhankelijkheids-)relatie. Het begint meestal klein, maar kan al snel ernstige vormen aannemen. Het buurmeisje doet bijvoorbeeld boodschappen voor de buurvrouw en rekent meteen een paar eigen boodschappen af met de pinpas. Al snel worden grotere bedragen opgenomen. Andere voorbeelden zijn: diefstal van geld of sieraden, misbruik van machtigingen, gedwongen testamentwijziging et cetera. 

Voorbereid zijn op de toekomst

Lang niet alle ouderen zijn kwetsbaar, maar het is van belang om tijdig over financiële zaken na te denken. Wie gaat uw financiën beheren als u dat onverhoopt zelf niet meer kunt? Wie doet uw boodschappen als u straks de deur niet meer uit kunt? Denk er alvast over na en win advies in bij het sociaal team Sassenheim, Voorhout of Warmond.

Kijk voor meer informatie over de lokale alliantie en de deelnemers op de website: Financieel veilig ouder worden

]]>
news-228 Thu, 22 Nov 2018 12:03:55 +0100 Boten Koudenhoorn weg https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/boten-koudenhoorn-weg-228.html Alle boten op en rondom Koudenhoorn zijn weg. Deze tijdelijke maatregel is nodig vanwege de onrust op en rondom het recreatie-eiland.

In december starten de gesprekken met de jachthaveneigenaren, zeilvereniging de Kaag, Promotie Warmond aan de Kaag, de TOV en andere betrokkenen om samen te kijken naar de uitvoering van de beleidsregels, zodat er op een prettige manier zonder overlast gerecreëerd kan worden zodra het nieuwe seizoen weer van start gaat.
 

]]>
news-227 Thu, 22 Nov 2018 10:27:46 +0100 Lees de stooktips voor open haard of houtkachel https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lees-de-stooktips-voor-open-haard-of-houtkachel-227.html Heeft u een open haard of houtkachel? Of wilt u er een kopen? Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid en kan overlast bij u in de buurt veroorzaken. Wij geven u graag een aantal stooktips.

Stooktips voor houtkachel en open haard

Wilt u toch hout stoken? Lees dan onderstaande tips:

1.    Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
2.    Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit. Voor het stoken van bewerkt hout kunt u een boete krijgen.
3.    Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
4.    Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk, want u kunt niet alles verbranden in een allesbrander. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus bijvoorbeeld geen plastic of geverfd hout. Afval verbanden is verboden.
5.    Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de website stookwijzer.nu kunt u zien wanneer u beter niet kunt stoken.
6.    Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
7.    Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
8.    Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Op deze wijze wordt de toevoer van verse lucht en zuurstof niet beperkt en kan het verbrandingsproces optimaal verlopen. Smoren van de toevoer zorgt voor het slechter verlopen van het verbrandingsproces en bevordert het vrijkomen van rook en stank.
9.    Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en u ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg in dit geval voor voldoende luchtaanvoer.
10.    Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
11.    Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
12.    Bij het aansteken van de kachel kunt u het beste de Zwitserse methode gebruiken. Op het internet zijn veel filmpjes terug te vinden waar tekst en uitleg wordt gegeven.

Ervaart u overlast?

Ervaart u overlast van iemand die een kachel heeft en hout stookt? Ga dan in gesprek en maak de overlast die u ervaart bespreekbaar. In de meeste gevallen is de stoker bereid om maatregelen te nemen om de overlast te beperken.

U kunt van buitensporig overlast een melding doen via info@hltsamen.nl of telefoonnmmer14-0252

]]>
news-226 Wed, 21 Nov 2018 18:29:42 +0100 Geen asbest op sportvelden en volkstuinen na brand paardenstal Elsgeesterweg https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geen-asbest-op-sportvelden-en-volkstuinen-na-brand-paardenstal-elsgeesterweg-226.html Er is geen asbest aangetroffen op de naastgelegen sportvelden en volkstuinen na de brand in de paardenstal aan de Elsgeesterweg. Vandaag heeft een gespecialiseerd bedrijf een inventarisatie gedaan naar vrijgekomen asbest. Na vragen van ouders zijn ook de sportvelden meegenomen in de inventarisatie. De brandweer stelde eerder al dat vanwege de gunstige windrichting er hoogstwaarschijnlijk geen asbest op de volkstuinen en de sportvelden is neergekomen. Dat is nu daadwerkelijk uitgesloten.

Asbest

In een klein gebied direct naast de stal is wel asbest aangetroffen.
Het gebied is afgezet. Men start zo spoedig mogelijk met het schoonmaken van dit gebied.
Omdat het vervuilde gebied over de Elsgeesterweg valt blijft deze weg vanaf de N444 afgesloten totdat de opruimwerkzaamheden zijn afgerond.

]]>