Gemeente Teylingen: Nieuwsberichten https://www.teylingen.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Teylingen nl Gemeente Teylingen Fri, 15 Feb 2019 15:12:40 +0100 Fri, 15 Feb 2019 15:12:40 +0100 news-346 Fri, 01 Mar 2019 20:34:00 +0100 Geef iemand op voor de lintjesregen 2020! https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geef-iemand-op-voor-de-lintjesregen-2020-346.html Misschien kent u iemand binnen uw vereniging die wel een lintje verdient. Gewoon nomineren! Op 26 april a.s. vindt weer de jaarlijkse Lintjesregen plaats, op de dag voor Koningsdag. Misschien denkt u wel: ‘Binnen mijn vereniging verdient iemand ook wel een lintje.’ Dit is het moment om daar eens goed over na te denken voor 2020!

Onze dorpen worden gedragen door verenigingen, stichtingen, organisaties en alle andere manieren waarop inwoners zich verenigen. Daar zijn we trots op. Al die verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Het werk dat sommige mensen doen, is zo bijzonder dat u ze misschien op een speciale manier wilt belonen. Een schouderklopje? Een bloemetje? Of, voor de meest bijzondere vrijwilliger: hebt u wel eens aan een Koninklijke Onderscheiding gedacht? Uw vrijwilliger verdient het!

Wie komt in aanmerking voor een lintje?

Iemand die in aanmerking kan komen voor zo'n Koninklijke Onderscheiding, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij/zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij/zij al gedurende een langere periode intensief bijzonder werk.

Geef iemand op voor de lintjesregen 2020

De jaarlijkse toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen rondom Koningsdag wordt de lintjesregen genoemd. U kunt iemand ook voordragen voor uitreiking op een andere dag. Bijvoorbeeld bij een afscheid of jubileum, of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van diegene.

Gewoon nomineren!

Vindt u dat het hoog tijd wordt dat iemand een lintje krijgt? Neem dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact op met de medewerkster Kabinetszaken van de gemeente. Zij kan in grote lijnen aangeven of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een lintje. Voor de lintjesregen 2020 moet uw aanvraag vóór 1 juli 2019 bij ons binnen zijn.

Wij zien uw aanvragen graag tegemoet!

]]>
news-334 Fri, 01 Mar 2019 14:09:00 +0100 Volg de gratis training tot energiecoach https://www.teylingen.nl/energiecoach/ De gemeente wil graag inwoners stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Volg ook een training om als energiecoach kennis hierover te delen in uw wijk. news-349 Fri, 15 Feb 2019 11:30:29 +0100 Zes werkgevers erkend voor mantelzorgbeleid https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/zes-werkgevers-erkend-voor-mantelzorgbeleid-349.html Donderdag 14 februari kregen Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, stichting Fioretti Teylingen, Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de Mantelzorgmonologen, een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Bernardus in Sassenheim. Het project Mantelzorg werkt

De organisaties zijn in het kader van het project ‘Mantelzorg werkt’ in het afgelopen jaar door stichting Werk & Mantelzorg begeleid in mantelzorgvriendelijk werken. Gisteren kregen zij daarom de erkenning uitgereikt. Wethouder Langeveld van Lisse reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en Fioretti. Ze licht toe:

 

“Maar liefst 83% van alle mantelzorgers combineert het mantelzorgen met werk, blijkt uit onderzoek. Er bestaat dus een reëel risico dat zo iemand overbelast raakt. Het project Mantelzorg werkt is bedoeld om werkgevers te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden, zodat ze eraan kunnen bijdragen dat mantelzorgers in balans blijven.”

 

Bewustwording is preventie

Wethouder Arno van Kempen van Teylingen reikte een erkenning uit aan Welzijn Teylingen en de ISD Bollenstreek. Hij legt uit waarom hij het zo belangrijk vindt dat organisaties bewuster worden.

 

“Werknemers die ook mantelzorger zijn, trekken vaak pas aan de bel als ze al overbelast zijn. Dat is te laat en daar heeft niemand baat bij. Daarom is het goed als werknemers in een vroeg stadium op de hoogte zijn van de mogelijkheden om werk en mantelzorg te combineren.”

 

Veel werkgevers zijn bereid tot meedenken

Wethouder Fred van Trigt tot slot reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen. 

 

“Deze werkgevers, maar gelukkig ook veel andere, vinden het vanzelfsprekend om mee te denken over oplossingen. Als zij goed op de hoogte zijn, kunnen ze het verschil maken voor hun medewerkers. Ik zie het als wethouder als mijn taak om me hier hard voor te blijven maken.”

 

Ook HLTsamen geeft het goede voorbeeld

Burgemeester Carla Breuer van Teylingen heeft de erkenning namens het HLT-bestuur in ontvangst genomen. Ze reageert: “Ook bij onze werkorganisatie HLTsamen werken mensen die naast hun baan voor iemand zorgen. Dat kan heel zwaar zijn en daar moet je als werkgever begrip voor hebben. Samen tot een oplossing komen om werken en zorg te combineren is bij ons altijd mogelijk. Ik ben er trots op dat wij nu ook officieel een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn!”

 

Effectieve mantelzorgondersteuning

Het project Mantelzorg werkt is een van de dingen die de HLT-gemeenten doen om mantelzorgondersteuning zo effectief mogelijk te maken. In dat kader zijn onlangs ook regelingen van Lisse en Teylingen aangepast, waardoor mantelzorgers niet alleen ondersteuning kunnen krijgen voor huishoudelijke hulp, maar ook voor bijvoorbeeld respijtzorg of klussen in en om het huis. In Hillegom was deze regeling al zo breed. Het verbeteren van de ondersteuning aan mantelzorgers stond ook centraal tijdens de Mantelzorgmonologen. Professionals en vrijwilligers wisselden hierover van gedachten en formuleerden verbeterpunten, geïnspireerd door een boeiende theatervoorstelling.

]]>
news-340 Fri, 08 Feb 2019 16:23:59 +0100 Digitaal loket gemeente altijd bereikbaar https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/digitaal-loket-gemeente-altijd-bereikbaar/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&cHash=4e8e800eefcfb1325f8d7f40795612ad Inwoners van Teylingen kunnen steeds meer producten van de gemeente digitaal aanvragen.  

'Met een druk op de knop een product of dienst aanvragen vanuit elke willekeurige plek. Daar hebben wij vorig jaar stevig op ingezet en blijven daarin vanzelfsprekend ontwikkelen', aldus wethouder Dienstverlening Rob ten Boden. 'Voor de inwoner die dat nodig heeft of wenst, blijft de gemeente ook persoonlijk diensten verlenen!'

 

Slimme formulieren

Met de komst van digitale formulieren zijn de meeste papieren formulieren overgezet naar een zogenaamd slim formulier. Dit formulier kunt u als bezoeker online invullen en digitaal terugsturen naar de gemeente. Als er kosten mee gemoeid zijn, kunt u via iDeal betalen.

Als aanvrager ontvangt u een afschrift van het ingevulde formulier via e-mail. Zo kunt u de aanvraag doen vanuit elke willekeurige plek.

 

Uitbreiding slimme formulieren gaat door

De komende tijd blijft de gemeente de slimme formulieren uitbreiden. Zo wordt het voor u steeds gemakkelijker om producten en diensten digitaal aan te vragen. De digitale formulieren vindt u op de webpagina van het product waar het om gaat, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een uittreksel.

De gemeente Teylingen scoort met het beschikbaar stellen van meer slimme formulieren boven het landelijk gemiddelde.

 

 

 

]]>
news-335 Fri, 08 Feb 2019 15:36:47 +0100 Bredere ondersteuning voor Teylingse mantelzorgers https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/bredere-ondersteuning-voor-teylingse-mantelzorgers/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=83abfe772aacf670685b925f9697e278 Mantelzorgers kunnen met de (tijdelijke) regeling nu ook een aanvraag doen voor vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning. Sinds 1 februari kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een vernieuwde (tijdelijke) regeling voor ondersteuning: de Regeling Ondersteuning Mantelzorgers. De gemeenteraad van Teylingen heeft op 31 januari namelijk besloten dat de regeling, die voorheen Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) heette, breder kan worden ingezet. Mantelzorgers kunnen nu ook een aanvraag doen voor respijtzorg ofwel vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning.

Ondersteuning is maatwerk

De regeling HHT, een tijdelijke regeling die eind 2017 in werking trad, bood mantelzorgers tot 31 januari de mogelijkheid om gebruik te maken van hulp bij het huishouden. Zij konden hierdoor worden ontlast en overbelasting kon zo worden voorkomen, was de gedachte. De mantelzorgadviseurs van Welzijnskompas signaleerden echter dat mantelzorgers in veel gevallen behoefte hebben aan andere vormen van ondersteuning. Het gaat veel meer om maatwerk. Bovendien werd deze regeling in Hillegom al breder toegepast en daar zijn de ervaringen positief.

Wethouder Arno van Kempen is blij met de nieuwe regeling: ‘Het is belangrijk dat mantelzorgers zo goed mogelijk worden ondersteund. Een goede balans tussen werk, zorg en ontspanning is van groot belang om de zorg vol te houden. Ik vertrouw erop dat deze nieuwe regeling hieraan een belangrijke bijdrage levert’.

Mantelzorgers kunnen contact opnemen met Welzijn Teylingen als zij een beroep willen doen op deze Regeling Ondersteuning Mantelzorgers.

 

]]>
news-331 Fri, 08 Feb 2019 10:57:26 +0100 Vervangen brug Baanbrekersweg in Sassenheim https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vervangen-brug-baanbrekersweg-in-sassenheim-331.html Tussen 18 februari en 8 maart wordt de fiets- en voetgangersbrug tussen de Baanbrekersweg en de van Alkemadelaan vervangen De fiets- en voetgangersbrug tussen de Baanbrekersweg en de van Alkemadelaan in Sassenheim is aan vervanging toe. Tussen 18 februari en 8 maart gaat het bedrijf Haasnoot Bruggen deze dan ook vervangen. De nieuwe brug heeft stalen liggers met een composiet brugdek en stalen leuningen en is erg duurzaam; ze gaat drie keer langer mee dan een houten variant. De planning is dat de werkzaamheden ongeveer 15 werkdagen zullen duren.

Voor de duur van de werkzaamheden is de doorgang afgesloten en kan er enige overlast ontstaan. Uiteraard zal de aannemer zijn uiterste best doen om dit tot een minimum te beperken. Binnen 200 meter ligt er nog een brug (Hyacintenstraat). Deze is wel bereikbaar.

]]>
Algemeen Wegwerkzaamheden
news-330 Thu, 07 Feb 2019 14:14:43 +0100 Komt u ook naar de uitreiking van de Sportprijzen 2018? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/komt-u-ook-naar-de-uitreiking-van-de-sportprijzen-2018-330.html Wie wint de Sportprijs 2018 en wie gaan dit jaar met de Talentenprijs en de Sportbegeleidersprijs naar huis? U bent van harte welkom op vrijdag 8 maart bij de feestelijke uitreiking. Ook maken we bekend wie Het Beste Idee wint.


Locatie en tijdstip

 • Dekker Warmond Sport & Party Events
 • Veerpolder 14, Warmond
 • Inloop vanaf 19u30


De officiële uitreiking start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Na afloop is de gelegenheid elkaar te spreken tijdens een informele borrel. Iedereen is welkom in het Sportcafé! Neemt u dus gerust familie, vrienden of kennissen mee.

Stichting Sport Promotie Teylingen organiseert samen de gemeente Teylingen de Teylingen Sportprijzen.

]]>
news-327 Wed, 06 Feb 2019 17:34:16 +0100 Skeelerbaan Warmond kan aangelegd worden https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/skeelerbaan-warmond-kan-aangelegd-worden-327.html Hoger beroep aanleg skeelerbaan ongegrond In december 2016 ontving de gemeente Teylingen een aanvraag omgevingsvergunning voor de aanleg van een skeelerbaan aan de Veerpolder 18 te Warmond. In januari 2017 beëindigde de gemeente de behandeling van deze aanvraag omgevingsvergunning, omdat er geen omgevingsvergunning is vereist. Daartegen is beroep ingesteld door bewoners van 26 huizen direct aan de Veerpolder in de Merenwijk in Leiden. De beroepsprocedure eindigde uiteindelijk bij de Raad van State. Deze heeft op 6 februari het hoger beroep ongegrond verklaard.

Blij met beslissing

Het betekent dat de gemeente terecht geconcludeerd heeft dat geen vergunning nodig is voor de aanleg van de skeelerbaan. De baan valt inderdaad onder de bestemming sport en mag juridisch gezien gerealiseerd worden. Wethouder Bas Brekelmans: “We zijn blij met de beslissing van de Raad van State. Het maakt de weg vrij voor een nieuwe sportgelegenheid. Daarbij willen we recht doen aan de vele gesprekken die we voerden met een vertegenwoordiging van de vereniging van eigenaren Karpers & Forellen in de Merenwijk en de Warmondse IJsclub om overlast te voorkomen en de onderlinge communicatie tussen de partijen te verbeteren.”

Vervolg

Het is nu eerst aan de Vereniging Warmondse IJsclub om in hun Algemene Leden Vergadering een besluit te nemen over daadwerkelijke aanleg van de baan. Daarna kan het college van de gemeente Teylingen besluiten over de eerder door de raad toegezegde gelden, gebruiksovereenkomst en recht van opstal.

Ook is het – voorafgaand aan de aanleg - de bedoeling een drie partijen convenant te tekenen tussen de vereniging van eigenaren Karpers & Forellen in de Merenwijk, de Warmondse IJsclub en de gemeente Teylingen. Hierin staan concrete afspraken om overlast te voorkomen en de onderlinge communicatie tussen de partijen te verbeteren. Over de concepttekst bereikten de drie partijen in april 2018 al overeenstemming. 

]]>
news-325 Fri, 01 Feb 2019 15:22:46 +0100 Verlenging extra preventief toezicht op station Sassenheim https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/verlenging-extra-preventief-toezicht-op-station-sassenheim-325.html Vanwege een afname in de cijfers van fietsendiefstal en positieve reacties van reizigers heeft de gemeente Teylingen besloten om het extra preventieve toezicht op station Sassenheim voorlopig te verlengen. Positief resultaat extra preventief toezicht

In november en december 2018 is er door de gemeente Teylingen extra preventief toezicht gehouden op station Sassenheim. Voor een aantal uren per week zijn er extra toezichthouders ingehuurd. Dit kwam bovenop het reguliere toezicht van de BOA’s en politie.

Naast het extra toezicht deelden de toezichthouders flyers uit en spraken ze met reizigers om bewustwording rondom fietsendiefstal te vergroten. Hierbij adviseerden ze wat reizigers zelf kunnen doen om fietsendiefstal te voorkomen. Diverse reizigers gaven aan dat ze het extra toezicht prettig vonden. Uit cijfers van de politie blijkt dat er in november en december 2018 totaal 2 fietsen zijn gestolen. Dit is 60% minder dan in 2017. Het jaar 2018 laat daarbij een daling zien van het aantal fietsendiefstallen. Waar er in 2017 nog 45 meldingen bij de politie waren van fietsendiefstal, waren dit er in 2018 nog 17.

Bewaakte fietsenstalling
Het extra preventieve toezicht wordt ingezet tot de realisatie van de bewaakte fietsenstalling. De verwachting is dat deze fietsenstalling halverwege 2019 gerealiseerd wordt. Wanneer hier meer informatie over is, communiceert de gemeente daarover.

Verdachte situatie
Politie en BOA’s van de gemeente blijven actief aandacht besteden aan het station. Ziet u een verdachte situatie? Neem dan contact op met de politie via 112. Geef hierbij een signalement van de dader/verdachte en noteer in welke richting de dader wegrent of wegrijdt. Doe ook altijd aangifte van een gestolen fiets bij de politie via politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-diefstal-fiets.html. Daarnaast is het belangrijk om fietsen goed op slot te zetten door:

 • Zowel het frame als de wielen van de fiets vast te zetten aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen.
 • Gebruik te maken van goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.
 • Een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aan te brengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Het is niet mogelijk een fiets te laten volgen via een satelliet.
   

Meer tips om fietsendiefstal te voorkomen staan op stopfietsdiefstal.nu.

]]>
news-324 Fri, 01 Feb 2019 13:27:41 +0100 Oud-burgemeester van Lisse Gerard van der Kroft overleden https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/oud-burgemeester-van-lisse-gerard-van-der-kroft-overleden/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=c2cf5fd54aed8cb60384745480b198d9 Donderdag bereikte ons het verdrietige bericht dat Gerard van der Kroft, voormalig raadslid en wethouder van Warmond, is overleden. Donderdag bereikte ons het verdrietige bericht dat Gerard van der Kroft, oud-burgemeester van Lisse, is overleden. De heer Van der Kroft is geboren in Warmond en was daar raadslid en wethouder van 1958 tot 1976. In september 1976 werd Van der Kroft burgemeester van de gemeenten Leimuiden, Nieuwveen en Rijnsaterwoude.

In februari 1985 is hij benoemd tot burgemeester van Lisse. Hij heeft deze functie vervuld tot zijn pensionering in 1998.

Als gemeentebestuur zijn wij dankbaar voor zijn jarenlange, gedreven inzet voor onze gemeente. Wij wensen zijn familie en vrienden sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

]]>
news-322 Fri, 01 Feb 2019 10:45:16 +0100 Sneller duurzamer Teylingen met Meermaker Teylingen https://www.teylingen.nl/meermaker.html De gemeenteraad van Teylingen wil graag duurzaamheid in de gemeente Teylingen versnellen. De raad stemde daarom unaniem in met de oprichting van Meermaker Teylingen per 1 maart 2019. Meermaker Teylingen is een investeringsfonds voor innovatieve projecten die een duwtje in de rug nodig hebben en een informatiepunt voor inwoners, bedrijven en organisaties. Ook gaat Meermaker Teylingen de gemeente ondersteunen bij het uitvoeren van acties vanuit de duurzaamheidsagenda.


Duurzamer Teylingen

Meermaker Teylingen faciliteert innovatieve projecten, biedt actief beschikbare kennis aan en faciliteert en verbindt bedrijven. Voor inwoners en organisaties is Meermaker Teylingen een kennisplatform. Zo bouwt de gemeente samen met ondernemers, inwoners, koplopers en belanghebbenden sneller aan een nog duurzamer Teylingen.
 

Investeren bij innovatieve projecten

Meermaker Teylingen kan duurzame projecten in Teylingen, die economisch rendabel zijn, maar zo innovatief dat ze geen 100% financiering uit de markt kunnen halen, cofinancieren met maximaal 40%. Door cofinanciering van Meermaker Teylingen kan het project van de grond komen. Het betreft een revolverend fonds, leningen moeten worden terugbetaald.
 

Informatiepunt

Meermaker Teylingen is dadelijk een laagdrempelig informatiepunt dat antwoord geeft op vragen van inwoners, bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheid met name binnen de thema’s energie en circulaire economie. Het wijst de weg naar duurzaamheidssubsidies.
 

Duurzaamheidsagenda Teylingen

Projecten uit de duurzaamheidsagenda die goed aansluiten bij het werkgebied van Meermaker Teylingen, met name binnen de thema’s energie en circulair, kunnen in opdracht van de gemeente door Meermaker Teylingen mede worden opgepakt en uitgevoerd.

 

]]>
news-320 Thu, 31 Jan 2019 14:50:38 +0100 Geef uw mening over Groot Seminarie Warmond https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geef-uw-mening-over-groot-seminarie-warmond-320.html Geef tot 6 februari digitaal uw mening op het concept integrale visie van Groot Seminarie Warmond. U vindt de concept integrale visie op de pagina Groot Seminarie Warmond.

Dinsdag 29 januari bezochten ruim 100 geïnteresseerden de inloopavond over de concept integrale visie Groot Seminarie Warmond. De gemiddelde reactie was: mooi plan, hele verbetering, veel aandacht gevraagd voor parkeren en verkeersafwikkeling en het aanbod van huur-en koopwoningen.

Geef u opmerkingen door

Kon u er niet bij zijn maar heeft u wel nog opmerkingen? Download de visie en geef tot 6 februari opmerkingen aan ons door via gemeente@teylingen.nl.

In april neemt de gemeenteraad naar verwachting een besluit over de integrale visie. 

]]>
news-316 Wed, 30 Jan 2019 08:41:00 +0100 Gladheidsbestrijding door de gemeente https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gladheidsbestrijding-door-de-gemeente-316.html Als gemeente krijgen we van verschillende bewoners het verzoek om bepaalde wegen sneeuw- en ijsvrij te maken. We begrijpen dat het heel vervelend is dat er op een aantal punten gladde stukken ontstaan en dat bewoners daar veel last van hebben. 

Tijdens de uitvoering van de gladheidbestrijding krijgen alle ontsluitings- en hoofdwegen/ fietspaden op doorgaande routes de hoogste prioriteit. Een misverstand is dat de gemeente verplicht is om alle straten en trottoirs schoon te houden. Strooien op niet-doorgaande wegen en stoepen is ook niet effectief, omdat zout veel verkeer nodig heeft.

Als bewoner kunt u ook zelf veel doen om uw wijk schoon te houden en hebben we uw hulp ook hard nodig. Gebruik een harde bezem of schep om de sneeuw weg te halen, of strooi zand in plaats van zout. Uw medewerking is van groot belang en daarnaast werken onze diensten hard om ervoor te zorgen dat elke bewoner binnen 350 meter van zijn of haar huis een gestrooide route kan bereiken, zoals voorgeschreven in de landelijke richtlijnen.

Het is voor ons echter onmogelijk alle binnenwegen sneeuw- en ijsvrij te maken.

We hopen hiervoor op uw begrip. 

Wat vindt u van deze pagina?

]]>
news-321 Mon, 28 Jan 2019 15:02:00 +0100 College Teylingen dementievriendelijk https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/college-teylingen-dementievriendelijk-321.html Op 23 januari ontving het college van Teylingen het certificaat Samen dementievriendelijk uit handen van Irma Alfrink van Alzheimer Nederland. Dit vanwege de training ‘GOED Omgaan met dementie’ die het college samen met het college van Lisse volgde.

In Teylingen wonen naar schatting ruim 600 mensen met dementie. De komende jaren neemt dat aantal alleen maar toe.

Arno van Kempen, wethouder sociaal domein, over de aanleiding om de training te volgen: “Wij willen graag een dementievriendelijke gemeente zijn.

Een gemeente waarin ook mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de Teylingse gemeenschap. Wij werken hierin samen met zorg- en welzijnsaanbieders, woningcorporaties en huisartsen.

Een van onze speerpunten is het vergroten van kennis over en begrip voor mensen met dementie. Daarom zijn het afgelopen jaar trainingen georganiseerd voor vrijwilligers in zorg en welzijn, ondernemers en medewerkers binnen de gemeente.

Als college vinden wij het belangrijk om te weten waar onze inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers betrokken bij dementie in de praktijk tegenaan lopen.

En hoe wij hen daarin het beste kunnen ondersteunen. Vandaar dat wij zelf ook graag deze training wilde volgen.”

 

In de toekomst worden meer trainingen georganiseerd, ook voor inwoners. Heeft u interesse om met mensen in uw buurt of samen met uw vereniging een training Omgaan met dementie te volgen?

Of wilt u zich graag actief inzetten voor mensen met dementie? Neem dan contact op met de gemeente Teylingen via 14 0252.

En neemt u eens een kijkje op de Facebookpagina van Dementievriendelijk Teylingen voor tips en informatie over dementievriendelijkheid.

 

]]>
news-313 Wed, 23 Jan 2019 14:32:38 +0100 Binnenkort volledige dekking van AED’s https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/binnenkort-volledige-dekking-van-aeds-313.html De gemeente werkt samen met Stan heel hard om een volledige dekking van AED’s te krijgen binnen de bebouwde kom van Teylingen. Stan staat voor ikbenstandby.nl.

Inmiddels ontstaan er daarnaast ook burgerinitiatieven om met de buurt een AED aan te schaffen.

Bij een hartstilstand is er binnen zes minuten een AED nodig. Zo kan iemand worden gered. Om dat te kunnen bereiken, heeft de gemeente samen met Stan geïnventariseerd waar nog AED’s nodig zijn. Binnenkort hangt een installateur daar buitenkasten met een AED op. Er is straks dus een compleet netwerk binnen de bebouwde kom, waardoor er gegarandeerd binnen zes minuten iemand met een AED kan zijn.

Waar hangen deze AED’s?

Als u kunt reanimeren, mag u zich op www.hartslagnu.nl/ aanmelden als burgerhulpverlener. Daarna ziet u op die website of via de HartslagNu-app waar de AED’s hangen. Registratie betekent natuurlijk ook dat u kunt worden opgeroepen in het geval van een hartstilstand.

Een AED aanschaffen met uw buurt

Overweegt u met de buurt een AED aan te schaffen? Dan raden wij u aan om mensen uit de buurt een reanimatiecursus te laten volgen bij de lokale EHBO-vereniging en de AED te registreren via de Hartstichting of Hartslagnu.nl. Wij geven overigens geen subsidie omdat we zelf al investeren in het basisnetwerk. Hiermee is de benodigde dekking binnen de bebouwde kom gegarandeerd.

Meer informatie over AED's in Teylingen

]]>
news-308 Wed, 23 Jan 2019 10:12:13 +0100 Welke regelingen zijn er voor gezinnen met weinig budget? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/welke-regelingen-zijn-er-voor-gezinnen-met-weinig-budget-308.html De jongeren van Watch the budget hebben een filmpje hierover gemaakt! Weet u nog, de jongeren die eind vorig jaar meededen aan het project Watch the budget? Met elkaar in een vakantiehuisje moesten zij zien rond te komen van een heel klein bedrag. Deze jongeren hebben nu een leuk filmpje gemaakt over regelingen die er zijn voor gezinnen met heel weinig geld. Die regelingen zorgen ervoor dat ze bijvoorbeeld toch lekker kunnen sporten en de nodige schoolspullen kunnen kopen.

Bekijk het filmpje op facebook.

]]>
news-306 Fri, 18 Jan 2019 12:35:45 +0100 Exposities in bestuurscentrum Voorhout https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/exposities-in-bestuurscentrum-voorhout-306.html Kunst in Teylingen - eerste expositie vanaf 31 januari Kunst in Teylingen
De gemeente Teylingen wil lokale kunstenaars een plaats bieden waar ze hun werken kunnen exposeren. Het bestuurscentrum in Voorhout is een openbaar gebouw dat een geschikte ruimte hiervoor heeft. Daarom start de gemeente ‘Kunst in Teylingen’. Kunstenaars kunnen hun werken tentoonstellen in de hal van het bestuurscentrum in Voorhout. De organisatie wordt gedaan door een expositiecommissie.

Donderdag 31 januari om 19.30 uur wordt de eerste expositie geopend door wethouder Arno van Kempen. Dit is de expositie van kunstenaar Machtelt IJdo.

 

Expositiecommissie

Zowel professionele of vrijetijds-kunstenaars kunnen zich aanmelden voor een expositie. Vervolgens kiest de expositiecommissie uit de aanmeldingen welke kunstenaar zijn of haar werken kan exposeren. De expositiecommissie bestaat uit de lokale kunstenaars Mark de Jong, Jolande Verdegaal en Loes Hogervorst. De commissie wordt ondersteund door de griffie van de gemeente Teylingen.

 

Opening expositie Machtelt IJdo

Donderdag 31 januari om 19.30 uur opent wethouder Arno van Kempen de expositie van kunstenaar Machtelt IJdo. Machtelt IJdo is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Voorhout. Haar werk is impressionistisch en sfeervol. Zij is vooral geïnspireerd door de eenvoud en de schoonheid van de alledaagse dingen om haar heen: een paar appels op een schaal, paarden in de sneeuw, een bootje in de mist of een kind dat leest. Immers, als je goed om je heen kijkt, is er al zoveel moois te zien. De diverse materialen, zoals houtskool, olieverf en pastel, waarin zij deze taferelen vastlegt, benadrukken het eigen karakter van de onderwerpen. Kijk voor meer informatie over Machtelt op www.teylingen.nl/kunst.

 

Kunstenaars gezocht voor volgende expositie

De expositiecommissie zoekt meerdere kunstenaars voor de volgende expositie. Dit is een groepsexpositie met als thema ‘bloemen’. In het voorjaar ademt Teylingen bloemen. Vooruitlopend op het jaarlijkse Bloemencorso wordt op 28 maart de groepstentoonstelling ‘Bloemen’ geopend. Deze expositie loopt tot 30 juni.

Aanmelden voor deze expositie kan tot en met 2 maart 2019. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen zich aanmelden via www.teylingen.nl/kunst.

 

Zet uw kunst in de picture!

]]>
news-304 Tue, 15 Jan 2019 14:17:31 +0100 Doekjes? Niet in het riool! https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/doekjes-niet-in-het-riool-304.html Alles wat u door het toilet spoelt, komt in het riool terecht. Vochtige doekjes verstoren en verstoppen het zuiveringsproces. Dit kost elk jaar miljoenen euro’s. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die het schone water in de rivier loost.

Het gaat mis als er bijvoorbeeld vochtige doekjes en vochtig toiletpapier in het riool komen. Zij veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces. Dit kost de waterschappen en daarmee de belastingbetaler elk jaar miljoenen euro’s. Een goed werkend riool en schoon water zijn zeer belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving.

Samen voor een gezonde waterketen

Het hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en drinkwaterbedrijven werken samen aan een schoner milieu en een goede waterkwaliteit. Draag daarom jouw steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is en gooi doekjes en ander afval in de prullenbak.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl

]]>
news-274 Fri, 11 Jan 2019 15:05:00 +0100 Heb jij ook een lootje gekregen voor je ingeleverde kerstboom? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/heb-jij-ook-een-lootje-gekregen-voor-je-ingeleverde-kerstboom-274.html Kijk dan snel hier want misschien heb jij een winnend lot! [update]

De uitslag van de trekking is al bekend! Kijk snel hier of je iets hebt gewonnen!:

 


 

Kom jij je kerstboom inleveren? 

Woensdag 9 januari kun je de door jou opgehaalde kerstbomen tussen 13.00 uur en 15.30 uur inleveren. Voor elke ingeleverde kerstboom krijg je een lootje. Met dit lootje maak je kans op een cadeaubon van € 5,-, € 12,50 of € 25,-.

De uitslag van de trekking wordt woensdag 16 januari gepubliceerd in de Gemeenteberichten en staat vanaf donderdagmiddag 17 januari op deze website.

Waar kun je de bomen inleveren?

 • Sassenheim: vóór het gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25
 • Voorhout: aan het begin van de Oranje Nassaulaan nabij het grasveld en op het terrein van de Gemeentewerf, Nijverheidsweg 32
 • Warmond: vóór sporthal De Geest, De Geestlaan 27


Waar kun je je prijs ophalen?

Je kunt je prijs ophalen bij het gemeentekantoor in Sassenheim (Wilhelminalaan 25); geopend maandag van 08.30 - 13.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 08.30 - 16.00 uur en donderdag van 08.30 - 20.00 uur.

 

 

]]>
news-298 Thu, 10 Jan 2019 14:10:24 +0100 Welke sportvereniging heeft 'het beste idee'? https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/welke-sportvereniging-heeft-het-beste-idee-298.html Uit acht pitches koos een jury op 9 januari tijdens een zeer geslaagde bijeenkomst de drie verenigingen met het beste idee om sport en bewegen te verbinden aan sociale thema’s. Het gaat om de Universele Gevechtskunst Sportvereniging (UGSV), De Columbiaan en VV Ter Leede. Deze drie verenigingen gaan zich voorbereiden op de finale tijdens de uitreiking van de Sportprijzen Teylingen op 8 maart.

Ter Leede heeft een plan voor walking football voor 55+-ers. De Columbiaan wil de zwemvaardigheid van vrouwen verbeteren met zwemlessen voor onder meer vluchtelingen. UGSV wil met het project Jong en Zeker jongeren trainen in weerbaarheid.


Beoordeling pitches

Maatschappelijk betrokken organisaties beoordeelden de projecten op hun sociaalmaatschappelijke waarde en verbindend vermogen. Een vakjury selecteerde vervolgens de drie verenigingen die met hun idee door mogen naar de finale. De vereniging die 8 maart wint, krijgt € 5.000,- om haar idee te gaan uitvoeren. De nummers twee en drie winnen respectievelijk € 2.500,- en € 1.000,-.


Uitvloeisel gemeentelijke sport- en beweegnota

De gemeente Teylingen heeft in haar nieuwe sport- en beweegnota aandacht voor de verbinding met het sociale domein. Daarom heeft de gemeente sportclubs gevraagd met ideeën te komen om sport en bewegen te verbinden aan sociale thema’s en daarbij samenwerking te zoeken met andere organisaties. De sportverenigingen konden zich tot 1 oktober aanmelden. Acht verenigingen hebben dit gedaan en presenteerden gisteren in het Bestuurscentrum in Voorhout.

]]>
news-297 Wed, 09 Jan 2019 16:04:49 +0100 Nieuwe cursus Politiek actief https://www.teylingen.nl/cursus.html Hoe zit dat eigenlijk? Wat doet de politiek? Ik wil meepraten! Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan u denkt! U kunt zich aanmelden voor de gratis cursus. news-296 Wed, 09 Jan 2019 15:06:16 +0100 Informatieavond over vrijwilligersverzekering maandag 11 februari https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/informatieavond-over-vrijwilligersverzekering-maandag-11-februari-296.html Schade tijdens vrijwilligerswerk of mantelzorg… wat nu? Bent u vrijwilliger bij bijvoorbeeld een vereniging, mantelzorger of maatschappelijk stagiair binnen de gemeente Hillegom, Lisse of Teylingen?
Weet u dan ook dat de gemeente de Basis-Plus vrijwilligersverzekering heeft afgesloten bij Centraal Beheer? 
Graag nodigen wij u uit om naar onze informatiebijeenkomst te komen, u weet dan precies waar u aan toe bent en komt niet voor verrassingen te staan.

Informatieavond 
Caroline Koekenbier van Centraal Beheer vertelt u meer over de verzekering, natuurlijk beantwoordt zij ook al uw vragen. 

 • Datum: Maandag 11 februari 2019
 • Tijdstip: Inloop vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 tot 21.30 uur 
 • Plaats: Raadzaal gemeentehuis Lisse, Heereweg 254
 • Parkeren: Gelegenheid tot (gratis) parkeren is er tegenover het gemeentehuis en langs de Heereweg, op sommige plaatsen heeft u een parkeerschijf nodig


Aanmelden 
Wij hopen dat u komt! Wilt u zich uiterlijk 4 februari 2019 aanmelden via www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl? Graag daarbij ook vermelden bij welke organisatie u als vrijwilliger bent aangesloten (dit geldt niet voor mantelzorgers). 


Vragen? 
Tot slot, op de website van de gemeente kunt u zich alvast inlezen over dit onderwerp en wellicht hierop uw vragen baseren voor die avond. Heeft u nog vragen over de informatieavond? Mail ze dan gerust naar verzekeringen@hltsamen.nl

]]>
news-293 Wed, 09 Jan 2019 10:35:39 +0100 Wij staan voor een ‘Inclusieve Samenleving’ https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/wij-staan-voor-een-inclusieve-samenleving-293.html Het gemeentebestuur van Teylingen hijst de regenboogvlag om te laten zien dat we afstand nemen van de inhoud van de Nashville-verklaring. Wij staan voor een ‘Inclusieve Samenleving’ waarin je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wil.
We vinden de Nashville-verklaring nodeloos kwetsend en weinig ruimte bevatten voor een discussie tussen mensen met een bepaalde religieuze overtuiging en de LHBTI.
 
Verdraagzaamheid en naastenliefde zijn een belangrijk onderdeel van onze maatschappij en gemeente. Burgemeester Carla Breuer: “Voor ons is het van belang dat iedereen zichzelf kan zijn, daarom hijsen we de regenboogvlag”.
 

]]>
news-288 Thu, 03 Jan 2019 14:12:15 +0100 Waarderingsprijs voor EHBO-verenigingen Sassenheim en Voorhout  https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/waarderingsprijs-voor-ehbo-verenigingen-sassenheim-en-voorhout-288.html Op 2 januari 2019 reikte burgemeester Carla Breuer de Teylingse Waarderingsprijs uit aan de EHBO-verenigingen Sassenheim en Voorhout. Dit deed zij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

De jaarlijkse waarderingsprijs gaat dit jaar naar de twee EHBO-verenigingen in Teylingen: EHBO Sassenheim en EHBO Voorhout. Deze EHBO-verenigingen zijn de stille krachten in onze Teylingse samenleving waar eerste hulp bij ongevallen nodig is.

Om die op de juiste wijze te kunnen leveren, moeten ze niet alleen bij evenementen paraat zijn, maar ook hun kennis up-to-date houden en blijven oefenen. Dat gebeurt dan ook met grote regelmaat door veel vrijwilligers.

Het college vindt het daarom meer dan terecht dat zij in het zonnetje worden gezet en via deze prijs worden bedankt voor hun inzet in de afgelopen jaren.

Waarderingsprijs

De Waarderingsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf, instelling of persoon die op bijzondere wijze of door een origineel initiatief Teylingen op de kaart zet.

De prijs bestaat uit een beeld van glas waarin een 3D lasergravure is gemaakt. Op het beeldje staat een bollenmand, als uiting van de bollencultuur die Teylingen bindt. Op de mand staan de wapens van de drie dorpen, daarboven zweeft het wapen van Teylingen.

 

]]>
news-286 Wed, 02 Jan 2019 16:19:01 +0100 Speech nieuwjaarsreceptie, 2 januari 2019 https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/speech-nieuwjaarsreceptie-2-januari-2019-286.html Nieuwjaarsspeech van burgemeester Carla Breuer Beste allemaal,

Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Allereerst wil ik met u stilstaan bij het droevige bericht dat ons tijdens de Kerstdagen bereikte: het overlijden van oud waarnemend burgemeester van Warmond, Marc Witteman. 

Afgelopen zomer dwong zijn ziekte hem om zijn werk als burgemeester van Stichtse Vecht neer te leggen. 

Marc Witteman stond bekend als een zeer betrokken, integere en daadkrachtige bestuurder. Zijn toewijding is een blijvende inspiratiebron voor ons. Ik wil mijn medeleven uitspreken naar zijn familie, in het bijzonder zijn broer Paul Witteman die burgerraadslid is in Teylingen, en naar iedereen die geraakt wordt door dit verlies.

 

Na zo’n verdrietig bericht is het moeilijk om zomaar over te gaan tot de orde van de dag. Als vanzelf maken we even pas op de plaats. We staan stil bij ons eigen leven, onze eigen weg. Waar komen we vandaan? Waar willen we naartoe?

Dat zijn vragen die we ons in deze tijd van het jaar toch al vaak stellen. Op het scharnierpunt tussen het oude en het nieuwe jaar zijn we geneigd om terug te blikken en vooruit te kijken. Niet alleen als persoon, maar ook als gemeente. Dat wil ik ook graag met u doen.

Wat voor jaar was 2018? We hadden verkiezingen, er kwam een nieuwe raad en een nieuwe coalitie, met verse ambities en prioriteiten.

Wat voor jaar wordt 2019? Wat willen we behouden, wat gaan we anders doen? Voor dat laatste hebben we een bijzonder handige tool: het goede voornemen! Zeg eens eerlijk: wie heeft nog nooit goede voornemens gemaakt?!

Er wordt soms wat lacherig over gedaan. Dat hou je tóch niet vol, krijgen we dan te horen. Maar ik geloof dat het wel degelijk zin heeft om voornemens te maken. Al is het maar omdat het je dwingt na te denken over je dromen en je doelen. Wie een voornemen formuleert, zet de eerste stap in een proces.

Ik wil hier graag, ten overstaan van u, mijn voornemen uitspreken om méér en intensiever dan ooit de samenwerking te zoeken. Daar ben ik altijd een groot voorstander van geweest en ik zie dat we daar steeds meer naartoe bewegen. Dat moet ook: deze tijd en de taken waar we voor staan, vragen om krachtige samenwerking tussen gemeente, inwoners, bedrijfsleven en instellingen, vrijwilligers organisaties, andere overheden.

Samen kunnen we iets in beweging brengen. Samen kan het beter, anders en groter. Om die reden heb ik ook gevraagd naar de voornemens van anderen: inwoners, ondernemers, raadsleden, verenigingsmensen.

Ik licht er een paar uit. Te beginnen met Madeleine van der Steege, ondernemer, medeoprichter van Business Women Teylingen en interim-bestuurslid van de TOV. Zij wil Samen de lokale ondernemers – vooral vrouwelijke – helpen met duurzame businessmodellen waarmee ze tot bloei komen. BWT zorgt dat vrouwelijke ondernemers elkaar ontmoeten, netwerken, elkaar weten te vinden. Dáár begint samenwerking en dat juich ik enorm toe. Vandaar dat ik graag ambassadeur ben voor platforms als BWT.

Heel mooi vind ik ook het voornemen dat Jos Warmenhoven met ons deelt: Het hart openstellen voor anderen: de Latijnse tekst boven de deur van het Boerhaavehuis nodigt hiertoe uit. De vertaling van die tekst luidt: de deur staat voor u open, maar het hart nog meer. Prachtig! Dit gaat over je welkom voelen, openstaan, contact maken. Op oudejaarsdag 1668, 350 jaar geleden dus, werd Boerhaave hier in Voorhout geboren. Vanwege dit bijzondere jaar zijn hier vandaag enkele schilderijen te zien die eerder zijn geëxposeerd in het Boerhaavehuis.

Boerhaave leefde drie eeuwen geleden, maar we kunnen nog steeds van hem leren. Hij was een visionair, zijn tijd ver vooruit. Ook onze maatschappij vraagt om visie, innovatie en initiatieven. De wereld blijft immers in ontwikkeling.

Dan het voornemen van Harm Bosch, wijkagent in Warmond. In 2019 zal ik mij wederom 100% inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in Warmond, belooft hij. Daar was onrust, afgelopen jaar. Ongewenste bezoekers pleegden vernielingen en bedreigden dorpsgenoten. De politie heeft hard gewerkt om de rust te herstellen, in nauwe samenwerking met openbaar ministerie, brandweer, inwoners en natuurlijk de gemeente. Zorgvuldig hebben we bekeken hoe we het beste konden ingrijpen. En met effect: de politie kon verdachten arresteren, de anderen werden geweerd met een samenscholingsverbod of een gebiedsverbod.

Een heel ander soort voornemen kregen we van Marcel Floor, voorzitter van St. Cecilia. Hij is van plan méér mensen te betrekken bij het verenigingsleven: dat zorgt voor verrijkende ontmoetingen en een socialer Teylingen. Marcel is daar een kanjer in: hij is zelf overal bij betrokken en weet mensen te enthousiasmeren. Daarom zeiden wij meteen ja toen hij vroeg of hier een kleine delegatie van St Cecilia een kort optreden mocht verzorgen. Zo maken we samen de Nieuwjaarsontmoeting nog sfeervoller. Dit jaar viert de muziekvereniging overigens haar honderdste verjaardag en dat wordt groots gevierd.

Een bijzondere vrouw met een bijzondere wens is Araa Al Jaramani, directeur van de Stichting Syrische vrouwen in Nederland. Met eindeloos veel energie helpt ze vrouwen om zich thuis te voelen en te integreren, zoals ze zelf wonderbaarlijk snel en goed heeft gedaan. Volgend jaar werkt ze aan een cateringproject dat vrouwen met minder kansen moet helpen om hun eigen brood te verdienen. Een nieuwe definitie van integratie, zoals ze zelf al zegt.

Als college sluiten wij aan bij de ontwikkeling in de samenleving en willen we inwoners en ondernemers nog nadrukkelijker uitnodigen om 'samen' echt duurzaam vorm te geven. Het college zegt: “Daag ons uit, alstublieft!” Er staan voor 2019 en daarna veel projecten op de rol, die we graag samen met u aangaan. Ik denk aan duurzaamheid. Hier liggen grote opgaven, zoals afvalscheiding en een toekomst zonder gas. We moeten met z’n allen duurzamer denken en doen.

Ook vereenvoudigde toegang tot zorg en welzijn staat hoog op de agenda. Mensen die hulp nodig hebben, moeten gemakkelijk kunnen vinden waar ze terecht kunnen. Een ander belangrijk streven is dat we mensen willen bedienen die met spoed een huis zoeken. Ook zijn we bezig met plannen om de ruïne van Teylingen beter op de kaart te zetten, u denkt daarover mee!

Er zijn nog veel meer voornemens genoteerd. Stuk voor stuk waardevol. De presentatie loopt straks door, dus u kunt ze allemaal tot u nemen. Ik dank alle mensen die hun dromen, doelen en ideeën wilden delen: Sylvia en Hans Hoogduin van Voorhout Schoon, Arno Mantel van brandweer Hollands Midden, raadsleden Peter Scholten en Hidde Verhoeven, ondernemer Henk Griffioen, journalist Piet van der Vooren, Gerard Dobbe van gemeentewerken en André Zagers van Kinderboerderij Voorhout.

Ik wens u allen de kracht toe om het voornemen te volbrengen. Door een idee uit te spreken, hebt u bijna ongemerkt een volgende stap gezet richting uitvoering. U neemt mensen mee, creëert enthousiasme, misschien ontstaat er samenwerking. Dat maakt de kans op succes groter.

Ik wil nog twee voornemens met u delen, beide van de EHBO. De vereniging in Voorhout is van plan Teylingen veiliger te maken dankzij meer burgerhulpverleners. En EHBO Sassenheim wil zorgen dat méér inwoners eerste hulp kunnen verlenen. Iets doen is beter dan niets doen!

Uit deze voornemens spreekt de gezamenlijke verantwoordelijkheid die ik zo belangrijk vind. Via hun cursussen leren steeds meer mensen wat ze te doen staat in een noodsituatie. Dat is heel waardevol werk. Daar komt nog eens bij dat de EHBO altijd paraat staat bij evenementen in Teylingen, ook in Warmond is een van de verenigingen aanwezig. Daarmee is er vakkundige hulp in de buurt, dat is een geruststellende gedachte.

Wij zijn ontzettend dankbaar voor de tomeloze inzet van de EHBO-verenigingen en hun vrijwilligers. Daarom heeft het college van Teylingen besloten hen de Waarderingsprijs toe te kennen. Graag wil ik u naar voren vragen!

Dan is het nu tijd om een toost uit te brengen op het jaar 2019! Dank voor uw komst en ik hoop u terug te zien met uw ideeën en initiatieven. Net zoals in het geboortehuis van Boerhaave staat hier de deur voor u open, en het hart nog meer.

 

]]>
news-284 Thu, 27 Dec 2018 14:18:32 +0100 Vuurwerkvrije zones https://www.teylingen.nl/inwoners-en-ondernemers/veiligheid/vuurwerkvrije-zones.html Voor dit jaar zijn de volgende vuurwerkvrije zones aangewezen. news-280 Wed, 26 Dec 2018 15:21:00 +0100 Oud-waarnemend burgemeester van Warmond Marc Witteman overleden https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/oud-waarnemend-burgemeester-van-warmond-marc-witteman-overleden-280.html Dinsdag bereikte de gemeente het verdrietige bericht dat oud waarnemend burgemeester van Warmond Marc Witteman is overleden Marc is geboren in Hillegom en was daar raadslid en wethouder voordat hij van januari 2005 tot de fusie van Teylingen waarnemend burgemeester van Warmond was. Sinds 1990 was hij actief in het openbaar bestuur. Marc werd op 29 januari 2015 geïnstalleerd als burgemeester van Stichtse Vecht.

Burgemeester Carla Breuer: “We kennen Marc als een zeer betrokken, integere en daadkrachtige bestuurder. Hij stond dicht bij inwoners, verbond mensen en organisaties en betrok jongeren. Zijn toewijding is een blijvende inspiratiebron voor ons. Wij wensen zijn familie en ieder die dit raakt veel sterkte bij dit verlies.”

Voor mensen die hun medeleven willen tonen, is er een publiek afscheid of de gelegenheid het digitale condoleanceregister voor Marc Witteman te tekenen, zie: condoleance.nl

]]>
news-231 Mon, 24 Dec 2018 12:31:00 +0100 Bijna 200 reacties enquête Ruïne https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bijna-200-reacties-enquete-ruine-231.html Bijna 200 inwoners vulden in november een korte vragenlijst in over de toekomst van de Ruïne van Teylingen. Bijna alle respondenten geven aan goed bekend te zijn met de Ruïne, ze wandelen daar wel eens of bezoeken een evenement. Respondenten zijn overwegend enthousiast over verdere plannen voor de Ruïne. Ze vragen aandacht voor de bereikbaarheid en parkeren. In de vragenlijst is ook gevraagd naar het idee van een jaarrond geopende tuin rondom de Ruïne. De aantrekkingskracht van een dergelijk idee is herkenbaar voor de respondenten.

 

Beeld vormen

Naast de enquête via de website, is ook het burgerpanel van Teylingen bevraagd en organiseerde de gemeente in november een inloopavond. De avond werd door bijna 100 belangstellenden bezocht. De aanwezigen hebben meegedacht en de gemeente laten weten hoe zij kijken naar de toekomst van de Ruïne.

 

Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft eerder aangegeven kaders te willen opstellen voor de toekomst van de Ruïne van Teylingen. De afgelopen jaren heeft de gemeente, samen met inwoners, verenigingen en ondernemers een beeld gevormd van wat mogelijkheden kunnen zijn. Het overzicht van deze beeldvorming (agendapunt 8) staat op de agenda van de commissie Welzijn van 14 januari. 

]]>
news-277 Fri, 21 Dec 2018 11:09:19 +0100 Kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/kleinschalige-horeca-in-de-theekoepel-in-park-groot-leerust-in-warmond-277.html Het college van B&W heeft besloten de omgevingsvergunning voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond te verlenen. Eerdere pilots in 2016 en 2017 voor het initiatief leidden tot overwegend positieve reacties, bleek uit enquêtes onder bezoekers en omwonenden. Uit parkeeronderzoek bleek dat de horeca in de Theekoepel niet leidde tot een toegenomen parkeerdrukte.

In 2017 vond een rechtszaak plaats tegen de eerder verleende omgevingsvergunning. Het besluit voor die vergunning werd door de rechtbank vernietigd. Het onderzoek naar voldoende parkeergelegenheid werd onvoldoende geacht.

Opnieuw omgevingsvergunning aangevraagd en verleend

In juni 2018 is opnieuw vergunning aangevraagd voor kleinschalige horeca. Voor deze aanvraag heeft de aanvrager vijf parkeerplaatsen gehuurd bij jachthaven Cieco. Daarmee wordt in de parkeerbehoefte voorzien volgens de parkeernota. Daarnaast zijn er inmiddels ca. 14 nieuwe fietsparkeerplaatsen aangelegd. Hiermee zijn voldoende fietsparkeerplaatsen aanwezig. Het college van burgemeester en wethouders van Teylingen heeft dan ook besloten de omgevingsvergunning voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond te verlenen. De vergunning heeft een instandhoudingstermijn van 10 jaar. De intentie is de horecabestemming zoals die nu wordt aangevraagd, op te nemen in de herziening van het bestemmingsplan.

Voorschriften omgevingsvergunning

De voorschriften in de omgevingsvergunning geven aan dat de seizoensgebonden horeca plaatsvindt van 1 april tot 1 oktober. Buiten deze periode kan bij winterse activiteiten, zoals schaatsen op natuurijs ook kleinschalige horeca worden gebruikt. Openingstijden zijn tussen 11:00 en 18:00 uur. Het terras is maximaal 60 m2 en er is geen versterkte muziek. Ook moet de geluidsoverlast beperkt worden bij bevoorraden en ophalen van de horecagelegenheid in het park. De theekoepel moet beschikbaar blijven bij evenementen van de zeilvereniging. Deze zijn opgenomen in de huurovereenkomst.

De aanpak en uitvoering van de kleinschalige horeca wordt door de aanvrager uitgevoerd na vergunningverlening.

Achtergrondinfo

In 2016 werd – bij wijze van pilot - een omgevingsvergunning verleend voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust. De eerste fase van deze pilot voor kleinschalige horeca leverde overwegend goede reacties op, bleek uit de enquêtes die in 2016 werden gehouden onder omwonenden en bezoekers. Ook is destijds een parkeeronderzoek uitgevoerd in de periode dat de Theekoepel open was en in een periode dat de Theekoepel gesloten was. Uit dit onderzoek bleek dat de horeca in de Theekoepel niet leidde tot een toegenomen parkeerdrukte.

Op basis van de enquêtes en het parkeeronderzoek besloot de gemeente dat in 2017 de tweede fase van de pilot voor het exploiteren van de Theekoepel in het Park Groot Leerust plaats kon vinden. Tijdens de tweede fase zijn er ook alcoholische dranken geschonken. Ook nu werden onder bezoekers van de Theekoepel en omwonenden weer enquêtes gehouden. De reacties waren opnieuw overwegend positief. De resultaten vindt u in de bijlage 1 (bezoekers) en bijlage 2 (omwonenden).

]]>
news-273 Thu, 20 Dec 2018 09:53:14 +0100 Wie heeft ‘Het Beste Idee?’ https://www.teylingen.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/wie-heeft-het-beste-idee-273.html Woensdag 9 januari om 18.00 uur presenteren acht sportverenigingen in een pitch hun beste idee om sport en bewegen te verbinden met het sociaal domein.  

De presentatie vindt plaats in het bestuurscentrum in Voorhout. De drie beste ideeën staan op 8 maart in de finale.


Sport verbinden met sociale thema’s

De gemeente Teylingen heeft in haar nieuwe sport- en beweegnota aandacht voor de verbinding met het sociale domein. Daarom heeft de gemeente sportorganisaties opgeroepen om met ideeën te komen en daarbij samenwerking te zoeken met andere organisaties. Tot 1 oktober konden zij zich aanmelden voor ‘Het Beste Idee’. Acht verenigingen hebben gehoor gegeven aan de oproep en gaan hun idee presenteren. Het gaat om: VCS (Volleybalclub Sassenheim); korfbalvereniging TOP/SolarCompleet; voetbalverenigingen Foreholte en Ter Leede; zwemvereniging de Columbiaan; tennisvereniging Overbos; UGSV en jeu de boules de Vaste Voet.


De drie beste ideeën naar de finale
Maatschappelijk betrokken organisaties beoordelen de gepresenteerde projecten op hun sociaalmaatschappelijke waarde en verbindend vermogen. Een vakjury kiest daarna de drie beste ideeën en maakt deze bekend. Deze sportverenigingen kunnen zich gaan voorbereiden op de grote finale op 8 maart, tijdens de uitreiking van de Sportprijzen Teylingen. De winnaar krijgt € 5.000,- om zijn idee te gaan uitvoeren. De nummers twee en drie winnen respectievelijk € 2.500,- en € 1.000,-.
 

Wilt u erbij zijn?

Dat kan! Stuur een e-mail naar beleidsondersteuningsociaaldomein@hltsamen.nl.

U kunt zich aanmelden tot en met 4 januari 2019.

]]>