Ga naar de inhoud

Programmarekening 2024

Het college van Teylingen heeft de Programmarekening 2024 aan de raad voorgelegd. In deze Programmarekening staat hoe het geld van de gemeente is uitgegeven ten opzichte van wat er is begroot. Welke doelen heeft de gemeente in 2024 bereikt, wat is er gedaan en wat heeft dat gekost? In 2024 heeft de gemeente in totaal 135,8 miljoen uitgegeven in Sassenheim, Voorhout en Warmond. Onderaan de streep is er een positief resultaat van 2,3 miljoen. Een groot deel van dit bedrag wordt in 2025 ingezet om activiteiten die in 2024 zijn gestart verder af te ronden.

Terugblik 2024: grote mijlpalen behaald    

De gemeente heeft te maken met een toenemend aantal complexe maatschappelijke opgaven. Dit vraagt om samenwerking met onze partners, waarbij elkaars kwaliteiten zo goed mogelijk worden benut. Samen met inwoners, ondernemers, partners en verenigingen zijn veel resultaten in 2024 behaald. 

Zo is het ‘bestemmingsplan Nieuw Boekhorst’ vastgesteld door de gemeenteraad. Nieuw Boekhorst telt straks ongeveer 1.300 woningen en verschillende speel- en sportplekken. In 2024 heeft de raad ook ingestemd met een budget voor de bouw van een school en een sporthal. Deze staan ten dienste van de wijk en bieden naast ruimte voor onderwijs en beweging ook ontmoeting voor de buurt en onze sport- en cultuurverenigingen. Het streven is om een zorgzame en levendige wijk te creëren met verschillende type woningen, waar het prettig wonen en leven is. Een wijk waar mensen zich thuis voelen, oog hebben voor elkaar, hun talenten kunnen benutten, kunnen genieten van het groen, en waar ruimte is voor ontmoetingen en toegankelijke hulp- en dienstverlening. 

Dit is ook de gezamenlijke ambitie bij de pilot ‘Zorgzame Wijken’ die in 2024 gestart is. In deze gezamenlijke aanpak, met woon-, zorg- en welzijnsorganisaties, staan sociale verbinding, gemeenschapszin en het benutten van talenten in de buurt centraal. 

Een ander voorbeeld van het stimuleren van elkaar ontmoeten is de herinrichting van Sportpark de Roodemolen. Het plan dat mede tot stand is gekomen door sportverenigingen en waartoe de gemeenteraad in 2024 positief besloot. Een deel van het park wordt hiermee openbaar: een vitaliteitsplek in Sassenheim waar ontmoeten en samen bewegen centraal staat. 

Om energieneutraal te worden is het nodig dat alle huizen en gebouwen in Teylingen overgaan op duurzame warmte zonder fossiele brandstof. In de regio wordt samengewerkt om een betrouwbaar, betaalbaar, realistisch en duurzaam alternatief te vinden. In 2024 is een intentieovereenkomst ondertekend om te onderzoeken we een warmtenet kunnen aanleggen in de Bollenstreek. 

Bij prettig wonen horen ook vitale, aantrekkelijke en klimaat adaptieve centra. In 2024 zijn de drie ‘Kopgroepen’ gestart. Per kopgroep werken ze aan een centrum- en beeldkwaliteitsplan per kern die de ambities uit de in 2020 vastgestelde Centrumvisie Teylingen waarmaken.

Ook is de Omgevingsvisie ‘Een Florerende Toekomst voor Teylingen’ eind 2024 vastgesteld. Een grote mijlpaal waar de afgelopen jaren veel mensen en instanties uit Teylingen een bijdrage aan hebben geleverd. In deze Omgevingsvisie wordt een beeld geschetst van de toekomst van onze gemeente, de spreekwoordelijke ‘stip op de horizon’. 

Ook op andere thema’s zijn stappen gezet en resultaten behaald. De Programmarekening 2024 doet daarvan verslag. 

Vooruitblik: keuzes maken voor financieel evenwicht     

Structureel financieel gezond blijven, vraagt net als voorgaande jaren om keuzes maken. Ondanks het positieve jaarresultaat in 2024 zien we namelijk zorgelijke ontwikkelingen die leiden tot onzekerheden waar we rekening mee moeten houden. Zo heeft het Rijk vanaf 2026, ook wel het zogenaamde ravijnjaar, forse bezuinigingen op gemeenten gepland. Terwijl de beschikbare financiële middelen afnemen, nemen de verantwoordelijkheden en taken van gemeenten toe, wat zorgt voor een onevenwichtige balans. Andere ontwikkelingen waarmee de gemeente te maken heeft zijn bijvoorbeeld: de toenemende vergrijzing, stijgende (zorg)kosten en een toenemende krapte op te arbeidsmarkt waardoor het lastig is openstaande vacatures in te vullen. Daarnaast vraagt de huidige maatschappij meer van de (inclusieve) samenleving. Ook raken de vele opgaven op het gebied van woningbouw, energietransitie, klimaat, mobiliteit en duurzaam gebruik van onze bodem, water en ondergrond de gemeentebegroting. 

Het is belangrijk te werken aan een begroting die niet alleen komend jaar, maar ook op langere termijn sluitend is. We gaan een periode tegemoet waarin lastige keuzes gemaakt moeten worden. Bij deze keuzes willen we onze inwoners, ondernemers en verenigingen betrekken want ‘Samen maken we Teylingen’. Meer informatie is te lezen op www.teylingen.nl/sluitendebegroting

Op 10 juli is het debat over de Kadernota en in november behandelt de raad de begroting 2026-2029.

Ga naar het begin