Teylingen is een gemeente met veel projecten, in verschillende vormen en maten. Ieder half jaar presenteren we een voortgangsrapportage. Daarin staat per project de ontwikkeling van het afgelopen half jaar.
Bouwen in Teylingen
In Teylingen bouwen we sneller dan gemiddeld in Nederland. Volgens een onafhankelijk onderzoek van de gemeentelijke rekenkamer zijn er de afgelopen twaalf jaar ruim 2.000 woningen gebouwd. Dat is gemiddeld 187 per jaar. Daarmee liggen we goed op koers om onze doelen voor 2030 te halen. Er worden niet alleen meer woningen gebouwd, maar ook verschillende soorten. De samenwerking met marktpartijen en woonstichting Stek verloopt goed. Op dit moment werken we aan een nieuw woonbeleid dat de huidige woonvisie vervangt.
Zoals de voortgangsrapportage laat zien, blijft er werk aan de winkel. Samen met onze partners, zoals Stek, volgen we de landelijke ontwikkelingen en kijken we met elkaar wat dit betekent voor onze lokale plannen. De val van het kabinet zorgt voor onzekerheid, maar we blijven ons inzetten voor voldoende en passende woningen.
Flexwoningen aan de Teylingerdreef
Na jarenlange voorbereiding was het dan zo ver: met een druk op de knop werd maandag 19 mei 2025 gestart met het plaatsen van de 40 flexwoningen aan de Teylingerdreef in Voorhout. Deze moderne, duurzame woningen zijn in de fabriek gebouwd en voldoen aan alle eisen. De woningen zijn goed geïsoleerd, gasloos en hebben energielabel A++. Ze blijven 20 jaar staan en zijn bedoeld voor mensen die snel een sociale huurwoning nodig hebben. Huurders die hier gaan wonen, behouden hun inschrijftijd en bouwen dus verder op. Inwoners van Teylingen krijgen hierbij voorrang. Dit project heeft ons veel geleerd over samenwerken en doorzetten. Het volhouden en zoeken naar oplossingen met elkaar heeft geresulteerd in deze 40 tijdelijke appartementen die vanaf het najaar verhuurd gaan worden. Lees meer over het project Teydelijk.
Meer woningen en betere kwaliteit
Naast Teydelijk zijn er nog veel andere projecten in ontwikkeling zoals deze voortgangsrapportage laat zien. Ook zitten hier meerdere sloop- en herontwikkelingsprojecten tussen. Insteek hierbij is om een kwaliteitsslag toe te voegen en het volume omhoog te brengen.
Ingeklemd tussen de Charbonlaan, Westerstraat en Jacoba van Beierenlaan staan momenteel 26 sterk verouderde eengezinswoningen. Ze voldoen niet meer aan de maatstaven van de huidige standaarden. Stek wil deze woningen vervangen voor circa 48 nieuwe woningen. Hiervoor heeft Stek in nauw overleg met de gemeente een schetsontwerp gemaakt dat aansluit bij het historische karakter van de buurt. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige woonbehoefte en woonwensen. In het plan is een parkeeroplossing op eigen terrein met daarop een daktuin. De sloop staat gepland in het derde kwartaal van 2026.
Een andere ontwikkeling in Sassenheim waarbij meer woningen worden toegevoegd is de herstructurering van de 73 woningen aan de Arend Verkleijstraat, Joseph Elststraat en Geelhoornstraat. Het gebied van het project Kagerpark bestaat uit zes woonblokken. Deze zijn gebouwd in 1956, de architectuur is sober en gedateerd en het functionele gebruik is matig en de woningen zijn klein. Een plan voor vernieuwing is in ontwikkeling. Ook hierbij leeft de wens is om meer woningen toe te voegen, openheid en groen in de wijk te brengen. In februari 2025 zijn de eerste schetsen tijdens een inloopbijeenkomst aan omwonenden getoond.