Ga naar de inhoud

Persbericht: Voorstel gebiedsplan duin- en bollenstreek

18 juli

Dit persbericht is op 18 juli verstuurd naar de pers

Op landgoed Tespelduyn in Noordwijkerhout overhandigden vandaag de wethouders van de vijf duin- en bollenstreekgemeenten samen met de Hoogheemraad aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Berend Potjer hun ontwerp Programma Landelijk Gebied en Duurzame Greenport Duin- en Bollenstreek (programma LGDG) aan.  Als gebiedsgedeputeerde voor het gebied Kust & Duin neemt hij dit mee als input voor het gebiedsplan Duin- en Bollenstreek dat eind 2025 door de gezamenlijke partijen wordt opgeleverd.  

Het gebiedsplan waaraan wordt gewerkt maakt onderdeel uit van het Zuid-Holland Programma Landelijk Gebied (ZHPLG). De provincie werkt hierin samen met partners zoals gemeenten, waterschappen, de agrarische sector, collectieven voor agrarisch natuurbeheer, recreatie- en natuurorganisaties. Gezamenlijk worden ambities voor de natuur bepaald die passen bij het cultuurhistorisch landschap, schoon water en klimaat en aan toekomst voor de land- en tuinbouw.  

Om tot hun bod te komen, hebben de vijf gemeenten Hillegom, Teylingen, Lisse, Noordwijk en Katwijk in een breed participatietraject met gemeenteraden, partijen in het gebied, inwoners, landschapsarchitecten en expertisesessies gewerkt aan het programma. Het Hoogheemraadschap van Rijnland adviseerde over de nieuwste klimaatscenario’s en de uitdagingen die dit biedt voor een toekomstbestendig watersysteem.
 

Klaar voor uitvoering

De wethouders van de vijf gemeenten in het gebied hebben uitgesproken gezamenlijk de schouders eronder te willen zetten en samen met provincie, waterschap en andere partners, toe te werken naar een uitvoeringsagenda die past in het gebiedsplan. 
Voorzitter stuurgroep PLGDG wethouder Kees van der Zwet:  “Voor ons is de aanpak van waterbeschikbaarheid, schoon water en bodem, groenblauwe dooradering, meer natuur en biodiversiteit, ambitie naar emissieloze bollenteelt en de verbetering van het landschap de belangrijkste investering in dit plan voor het gebied. Wij verwachten dat de provincie deze kans op langdurige samenwerking oppakt. Ons programma geeft onze ambitie voor het landelijk gebied aan en is een sterke basis voor een uitvoeringsagenda.” 

Hoogheemraad Marjon Verkleij, Hoogheemraadschap van Rijnland: “Het is goed om te zien dat het programma stevig inzet op ‘water en bodem sturend'. De samenwerking met gemeenten, provincie en sector is hierbij van groot belang. De beschikbaarheid van zoet water en de overige effecten van klimaatverandering vragen echter blijvende aandacht. Om ook in 2100 veilig te kunnen wonen en werken, moeten we verder kijken dan 2040. Rijnland blijft daarom graag meedenken en bijdragen vanuit onze kennis en ervaring.”

Gedeputeerde Berend Potjer neemt het bod met enthousiasme in ontvangst:  “Er ligt nu een ambitieuze visie voor dit unieke gebied waarin duurzame telers samenwerken met overheden en andere partijen aan schoner water en meer biodiversiteit in het gebied . Dank aan alle gemeenten en het waterschap Rijnland. Het gebied kent veel uitdagingen. Zo moeten we moeten slim omgaan met de recreatiedruk die er ligt en oplossingen vinden voor het dreigende tekort aan zoetwater. En tegelijkertijd werken aan een vitale toekomstgerichte omgeving voor inwoners, ondernemers in samenhang met een sterke natuur. Ik neem het bod mee als onderdeel voor gebiedsplan dat er eind 2025 zal liggen. Een plan met aandacht voor de gezamenlijke Uitvoeringsagenda en een passend budget.”  
 

Zienswijzeprocedure en besluitvorming

Het Ontwerp Programma Landelijk Gebied en Duurzame Greenport Duin- en Bollenstreek ligt op dit moment ter inzage. Iedereen kan per mail of mondeling tot en met 23 juli 2025 (of tot en met 5 augustus 2025 voor Noordwijk) een zienswijze indienen. 

Een zienswijze richt u aan de  5 colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen en kunt u indienen via de mail: programmaLGDG@hltsamen.nl 

In het Omgevingsloket is het programma per gemeente te vinden onder ‘document zoeken’, bijvoorbeeld als ‘Programma Katwijk’ of ‘Programma Noordwijk’ etc. 

Na de zienswijzeperiode worden de reacties voorlopig beoordeeld. Vervolgens wordt het programma voorgelegd voor wensen en bedenkingen aan de gemeenteraden van de vijf betrokken gemeenten. De vijf colleges besluiten uiteindelijk op basis van de ingekomen zienswijzen en wensen en bedenkingen over de definitieve vaststelling van het programma.
 

Meer informatie:

 

Meer informatie voor de pers is te vinden op onze website.

Ga naar het begin