Ga naar de inhoud

Maaien

Van gras maaien naar bloemen plukken

Bermen en oevers in Teylingen worden voortaan ecologisch beheerd. Om de biodiversiteit te vergroten gaat de gemeente minder vaak maaien en sommige plekken overslaan bij het maaien. Zo krijgen inheemse planten - zoals sint-janskruid, pinksterbloem en ratelaar - de kans om te groeien en zich te verspreiden. Hier profiteren vogels, vlinders, bijen en andere insecten van.

“We krijgen meer natuurlijke bloei en hoeven geen kruidenmengsels zaaien. In de bodem zitten al heel veel zaden. Die kunnen nu alleen niet tot groei komen, omdat de planten elk jaar worden afgemaaid.” zegt projectleider Remko van Eeten van HLTsamen.

Op dit moment worden de meeste bermen en oevers nog twee keer per jaar gemaaid en blijft het maaisel meestal liggen. Daardoor groeien er op deze plekken vooral ruigtekruiden, zoals brandnetels en berenklauw en wordt het bodemleven verstoord.

 

Even wennen

Een nieuwe manier van maaien roept vaak wel vragen op bij inwoners; de een vindt het mooi, de ander wil liever strak gemaaid gras. Ook vragen mensen zich wel eens af of we een stuk zijn vergeten. We beginnen met de nieuwe manier van maaien op bedrijfsterreinen en plekken buiten de bebouwde kom, waar niemand er last van heeftzodat we vrij kunnen experimenteren. In overleg met de aannemer kijken we welke stukken we kunnen laten bloeien en wat een maaibeurt nodig heeft. “Op de meeste plekken blijft de maaifrequentie hetzelfde, maar beginnen we wel met het afvoeren van het maaisel. Gaandeweg zullen we de resultaten gaan zien van meer natuurlijk maaien.“ legt Van Eeten uit.

 

Gebruiksplekken blijven we maaien

De gebruikers van speelterreinen en trapveldjes gaan niets merken van de omschakeling. De gazons op en rond de speelplekken worden geregeld gemaaid en dat blijft ook zo. Ook voetgangers, fietsers en automobilisten zullen geen last hebben van het nieuwe maaibeleid. De (verkeers)veiligheid staat op nummer één. Dat betekent bijvoorbeeld dat er naast het wegdek en op kruisingen geregeld wordt gemaaid, om het zicht van en op de verschillende verkeersdeelnemers vrij te houden.

De gemeente staat open voor suggesties van inwoners. “Als mensen er ideeën over hebben kunnen ze altijd bellen. Dan gaan we ernaar kijken. Het is niet alleen minder maaien, maar ook slimmer maaien.”

 

Inheemse planten

Het nieuwe maaibeleid sluit aan op wat de provincie Zuid-Holland al doet langs de N208, de weg die Hillegom, Lisse en Teylingen verbindt. Daar groeit inmiddels een keur aan inheemse kruidachtige planten, simpelweg door minder vaak te maaien en het maaisel af te voeren. De provincie laat het afgemaaide gras een paar dagen liggen, zodat de insecten eruit kunnen kruipen.

De groenmedewerkers van HLTsamen hebben intussen het certificaat Kleurkeur van de Vlinderstichting en de Stichting Groenkeur behaald. En ook de groenaannemers die het gras maaien en de slootkanten onderhouden volgen de cursus voordat ze aan de slag gaan zodat zij ook volgens het certificaat werken.

 

Minder ziektes en plagen

Biodiversiteit is van levensbelang voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Onze landbouw zou bijvoorbeeld niet mogelijk zijn zonder biodiversiteit.

Als het lukt om meer afwisseling in de flora en fauna om ons heen te realiseren dan zou ook de overlast door ziekten en plagen kunnen afnemen, verwacht groenadviseur Ed Rodewijk: “We onderzoeken hoe de kruidenrijke bermen kunnen bijdragen aan de bestrijding van bijvoorbeeld de eikenprocessierups.”

 

Het vraagt af en toe geduld

‘Van grasmaaien naar bloemen plukken’ is de titel van de nota over het nieuwe maaibeleid. Dat betekent niet dat elke grasstrook een bloementuin wordt. Maar in plaats van brandnetels en ruigtekruiden zijn er straks bloemrijke bermen te zien die langer in bloei staan. Verschillende Nederlandse gemeenten, zoals Lansingerland en Leiden hebben er goede ervaringen mee. “Het is wel een kwestie van geduld”, weet Rodewijk. “In juli ziet het er soms wat verwilderd uit. Dan zou je eigenlijk willen gaan maaien, maar dat moet je dan juist niet doen, want in deze periode vormen de planten hun zaad voor het volgende jaar.”

 

Prijskaartje blijft gelijk

Het nieuwe maaibeleid kost de gemeenten geen extra geld, zegt Van Eeten. “Het afvoeren van het gemaaide gras is weliswaar duurder dan het te laten liggen, maar omdat je minder vaak maait hou je ook geld in je zak. Uit de ervaringen van andere gemeenten is de verwachting dat het prijskaartje uiteindelijk onder de streep hetzelfde is.”


Grasaren

Grasaren bevatten zaden en u ziet ze meestal in de periode van juni tot en met augustus. De grasaren kunnen zich diep in de vacht of in de huid van uw huisdier nestelen. Ook kunnen de grasaren in de neus, ogen, oren, mond, keel, slokdarm of tenen gaan zitten. Dit kan gaan ontsteken en in het ergste geval moeten de grasaren door een operatie weggehaald worden.
 

Controleer je hond of kat op grasaren

Grasaren kunnen zich in de vacht of huid van je huisdier nestelen. In de zomermaanden groeien er grasaren tussen het wilde gras. Voor honden en katten die door het hoge gras lopen of erin spelen kunnen deze grasaren gevaarlijk zijn. Controleer daarom uw hond na elke wandeling op grasaren. Doe dit ook regelmatig bij uw kat.
 

Hoe merkt u dat uw hond of kat last heeft van een grasaar?

 • Neus: uw huisdier niest veel of wrijft vaak met de poot over de neus.
 • Oog: tranende ogen of wrijven in de ogen.
 • Oor: veel schudden met de kop. Kop scheef houden of janken bij het krabben.
 • Huid: bij een grasaar tussen de tenen loopt uw huisdier vaak mank of likt daar veel.
 • Keel: veel hoesten.
   

Controleer uw hond of kat daarom regelmatig op grasaren.
 

Wat kunt u als hondenbezitter zelf doen?

 • Loop met de hond niet door gebieden met hoog gras.
 • Houd uw hond aan de lijn.
 • Controleer de hond na elke wandeling in hoog gras.
 • Is de grasaar te zien? Verwijder deze dan met een pincet of ga naar uw dierenarts.
   

Heeft uw huisdier last van de genoemde klachten, maar ziet u de grasaar niet zitten? Ga dan met uw huisdier naar de dierenarts.
 

Wat doet de gemeente tegen grasaren?

We maaien de bermen en oevers op ecologische wijze. Dit houdt in dat we minder vaak maaien en sommige plekken overslaan. Gebruikersplekken blijven we maaien, dus ook de uitlaatgebieden voor honden. Helaas groeien grasaren op veel plekken, ook tussen stoeptegels. Daarom is het niet mogelijk om alle grasaren weg te halen. We zijn als gemeente niet aansprakelijk voor eventuele dierenartskosten. 

Ga naar het begin