Afvalscheiding in Teylingen

De gemeente Teylingen werkt aan een nieuw Afvalstoffenbeleidsplan ‘Van Afval Naar Grondstof’. Het nieuwe afvalplan heet zo, omdat we veel te veel afval ‘weggooien’. Groente-, fruit- en tuinafval, maar ook bijvoorbeeld papier en karton en bijvoorbeeld textiel kan, als het goed gescheiden wordt, heel goed opnieuw gebruikt worden.

 

Zo min mogelijk restafval

Het doel is om zoveel mogelijk huishoudelijk afval opnieuw te gebruiken en zo min mogelijk restafval over te houden. Landelijke doelstellingen zijn om in 2020 75% van het afval gescheiden aan te bieden en minder dan 100kg per persoon per jaar over te houden. In 2025 moet dit 30kg per persoon per jaar zijn.

In 2050 ziet de overheid graag dat al het huishoudelijk afval hergebruikt wordt. Om u een idee te geven. Op dit moment wordt in Teylingen ongeveer 57% van het afval aan huis gescheiden aangeboden en levert u per jaar per persoon gemiddeld 164 kg in. In deze sorteeranalyse (zie video) ziet u hoe het afval in Teylingen gescheiden wordt.

Kosten zo min mogelijk laten stijgen

Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. En is ook niet goed voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat de kosten voor verwerking van huishoudelijk afval (uw jaarlijkse afvalstoffenheffing) niet enorm stijgen, kiezen we deze nieuwe manier om uw huishoudelijk afval in te zamelen.

 

Wat betekent dit voor u?

De raad wil de nieuwe inzamelmethode vaststellen. Waarschijnlijk krijgt u in het najaar van 2020 te maken met een nieuwe manier van afval inzamelen. De komende periode vragen we bij de bewoners van hoogbouw naar hun voorkeuren voor verzamelcontainers bij het wooncomplex.

En we vragen bewoners van benedenwoningen naar hun wensen voor een bak of zak voor plastic, blik en drinkverpakkingen. Rond de zomer delen we informatie over het afvalscheiden in de praktijk.


Kan ik meedenken?

In 2016 hebben veel inwoners met ons mee gedacht, tijdens wijkbijeenkomsten en door middel van een enquête. Hiermee hebben we een goed beeld gekregen van de wensen van onze inwoners. Deze zijn verwerkt om te komen tot de nieuwe methode.

Mocht u in de tussentijd suggesties of vragen hebben dan horen wij dat uiteraard graag. U kunt reageren via gemeente@teylingen.nl of 14 0252.

Ga naar het begin