Afvalscheiding in Teylingen

Update 24 juni 2020

Begin juni ontvingen alle inwoners van Teylingen een brief over de veranderingen in het afvalbeleid. Heeft u vragen over deze brief? Bekijk dan de Lijst met veelgestelde vragen. 

 


Op 12 maart 2020 heeft de gemeenteraad het afval- en grondstoffenbeleidsplan gemeente Teylingen 2020-2024 vastgesteld “De betere afvalscheider wordt beloond”. Het nieuwe beleidsplan heet zo omdat niet alleen de inzamelmiddelen wijzigen maar er ook een beloningskorting kan worden verdiend bij minder restafvalaanbod. Hier is een staffel voor opgesteld.


Zo min mogelijk restafval

Het doel is om zoveel mogelijk huishoudelijk afval opnieuw te gebruiken en zo min mogelijk restafval over te houden. Landelijke doelstellingen zijn om in 2020 75% van het afval gescheiden aan te bieden en minder dan 100 kg per persoon per jaar over te houden. In 2025 moet dit 30 kg per persoon per jaar zijn.

In 2050 ziet de overheid graag dat al het huishoudelijk afval hergebruikt wordt. Om u een idee te geven. Op dit moment wordt in Teylingen ongeveer 57% van het afval aan huis gescheiden aangeboden en levert u per jaar per persoon gemiddeld 184 kg restafval (inclusief 20 kg grof huishoudelijk afval)  in. 

Momenteel gooien we dus nog veel te veel afval weg. Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Maar ook papier en karton en textiel kunnen, als het goed gescheiden wordt, heel goed opnieuw gebruikt worden.

In deze sorteeranalyse (zie video) ziet u hoe het afval in Teylingen gescheiden wordt.
 

Kosten zo min mogelijk laten stijgen

Het verbranden van restafval wordt steeds duurder en is ook niet goed voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat de kosten voor verwerking van huishoudelijk afval (uw jaarlijkse afvalstoffenheffing) niet enorm stijgen, kiezen we, vanaf 1 januari 2021, voor een aangepaste manier om uw huishoudelijk afval in te zamelen.
 

Wat betekent dit voor u?

  • Restafval wordt ingezameld in een 140 liter minicontainer met chip (de huishoudens met een 240 liter minicontainer krijgen in het vierde kwartaal 2020 een 140 liter minicontainer)
  • Papier en karton wordt ingezameld door verenigingen
  • Plastic-, blik en drinkpakken (PBD) wordt naar keuze in een zak of een minicontainer van 180 liter ingezameld
  • Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTe) wordt in een 140 liter groene minicontainer) ingezameld. In de zomermaanden (mei tot en met september) wordt dit afval elke week opgehaald.

 

Hoogbouw

  • Het restafval brengen de inwoners naar een ondergrondse container in de buurt. Dit is nu ook al zo.
  • Papier en karton wordt naar een ondergrondse container in de buurt gebracht of door verenigingen ingezameld
  • Plastic-, blik en drinkpakken (PBD) wordt in zakken ingezameld
  • Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFTe) wordt naar een semi-ondergrondse container in de directe omgeving gebracht.

 

Milieustraat

Voor het aanbieden van grof huishoudelijk restafval bij de milieustraat zal vanaf 1 januari 2021 een afvalpas getoond moeten worden. Deze passen worden in het vierde kwartaal aan ieder huishouden verstrekt.

 

Inzameling PBD bij de laagbouw

We hebben bewoners van benedenwoningen gevraagd naar hun keuze voor een minicontainer of zak voor plastic, blik en drinkpakken (PBD). Ruim 5500 bewoners hebben inmiddels gekozen voor een minicontainer.
 

Meer informatie

Mocht u nog vragen hebben of toch nog voor een minicontainer voor PBD willen kiezen dan horen wij dat uiteraard graag. U kunt reageren via afval@teylingen.nl of 14 0252.

 


Ga naar het begin