Afvalscheiding in Teylingen vanaf 1 januari 2021

Op 12 maart 2020 heeft de gemeenteraad het afval- en grondstoffenbeleidsplan gemeente Teylingen 2020-2024 vastgesteld. De titel is: ‘De betere afvalscheider wordt beloond’. Het nieuwe beleidsplan heet zo omdat niet alleen de inzamelmiddelen wijzigen, maar er ook een beloningskorting kan worden verdiend bij minder restafvalaanbod. Hier is een staffel voor opgesteld. Inwoners die weinig restafval aanbieden kunnen een beloningskorting verdienen tot € 60,- per jaar.


Zo min mogelijk restafval

Het doel is om zoveel mogelijk huishoudelijk afval opnieuw te gebruiken en zo min mogelijk restafval over te houden. Landelijke doelstellingen zijn om in 2020 75% van het afval gescheiden aan te bieden en minder dan 100 kg per persoon per jaar over te houden. In 2025 moet dit 30 kg per persoon per jaar zijn.

In 2050 ziet de overheid graag dat al het huishoudelijk afval hergebruikt wordt. Om u een idee te geven. Op dit moment wordt in Teylingen ongeveer 57% van het afval aan huis gescheiden aangeboden en levert u per jaar per persoon gemiddeld 184 kg restafval (inclusief 20 kg grof huishoudelijk afval) in.

Momenteel gooien we dus nog veel te veel herbruikbare grondstoffen weg. Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Maar ook papier en karton en textiel kunnen, als het goed gescheiden wordt, heel goed opnieuw gebruikt worden.

In deze video ziet u hoe het afval in Teylingen gescheiden wordt.


Kosten zo min mogelijk laten stijgen

Het verbranden van restafval wordt steeds duurder en is ook niet goed voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat de kosten voor verwerking van huishoudelijk afval niet enorm stijgen, kiezen we, vanaf 1 januari 2021, voor een aangepaste manier om uw huishoudelijk afval in te zamelen. 


Wat betekent dit voor laagbouw-woningen vanaf 2021?

  • Restafval wordt ingezameld in een 140 liter minicontainer met chip (de huishoudens met een 240 liter minicontainer krijgen in het vierde kwartaal 2020 een 140 liter minicontainer).
  • Papier en karton wordt ingezameld door verenigingen.
  • Plastic-, blik en drinkpakken (PBD) wordt naar keuze in een zak of een minicontainer van 180 liter ingezameld.
  • Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTe) wordt in een 140 liter groene minicontainer) ingezameld. In de zomermaanden (mei tot en met september) wordt dit afval elke week opgehaald.

 

Laagbouw: welke korting?

LaagbouwAantal keer aanbieden minicontainer restafval per jaar
Geen korting14 tot en met 26 keer
Korting van €20,-9 tot en met 13 keer
Korting van €40,- 5 tot en met 8 keer
Korting van €60,- Tot en met 4 keer

 

Wat betekent dit voor hoogbouw (appartementen) vanaf 2021?

  • Het restafval brengen de inwoners naar een ondergrondse container in de buurt. Dit is nu ook al zo.
  • Papier en karton wordt naar een ondergrondse container in de buurt gebracht of door verenigingen ingezameld.
  • Plastic-, blik en drinkpakken (PBD) wordt in zakken ingezameld.
  • Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFTe) wordt naar een semi-ondergrondse container in de directe omgeving gebracht.

 

Hoogbouw: welke korting?

HoogbouwAantal keer openen van een ondergrondse container
Geen korting 31 keer of meer 
Korting van €20,-20 tot en met 30 keer 
Korting van €40,- 10 tot en met 19 keer
Korting van €60,- Tot en met 9 keer


Milieustraat

Om toegang te krijgen tot de milieustraat zal vanaf 1 januari 2021 een afvalpas getoond moeten worden. Deze passen worden in het vierde kwartaal aan ieder huishouden verstrekt.


Inzameling PBD bij de laagbouw

We hebben bewoners van benedenwoningen gevraagd naar hun keuze voor een minicontainer of zak voor plastic, blik en drinkpakken (PBD). Ruim 5500 bewoners hebben inmiddels gekozen voor een minicontainer.


Meer informatie

Houdt u er rekening mee dat u bij goede afvalscheiding veel meer PBD afval krijgt. PBD afval staat voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Mocht u nog vragen hebben of toch nog voor een minicontainer voor PBD willen kiezen dan horen wij dat uiteraard graag. U kunt reageren via afval@teylingen.nl of 14 0252.


Ga naar het begin