Als eigenaar en/of beheerder hebben we een zorgplicht. Dit betekent dat we een inspanningsverplichting hebben om schade veroorzaakt door bomen te voorkomen.
Vanuit inwoners krijgen we verzoeken om bomen 'eens flink te toppen', of 'terug te snoeien'. De reden hiervoor is meestal een gebrek aan lichtinval in huis of tuin. Het drastisch snoeien wat bewoners willen, verstoort de ontwikkeling van de boom. Daarom kijken we bekijken per situatie of snoei noodzakelijk is.
Wanneer en waarom snoeit de gemeente bomen?
Teylingen is ingedeeld in drie zones: Voorhout, Sassenheim, Warmond+Sassenheim-Noord. Elk jaar wordt er 1 zone gecontroleerd door een gespecialiseerd bomenadviesbedrijf. De bomen die onveilig zijn worden gesnoeid of vervangen voor nieuwe bomen.
Het snoeien betekent dan meestal het verwijderen van dood hout en scheurende of gevaarlijke takken. Ook takken die tegen gevels aangroeien en laaghangende takken over de stoep, fietspad of autoweg worden verwijderd.
In de hele gemeente staan zogenaamde ‘attentiebomen’. Deze bomen controleren we elk jaar. Daarnaast zijn er ook bomen die om de drie tot zes jaar flink worden teruggesnoeid, om te voorkomen dat de takken afbreken. Dit doen we bijvoorbeeld bij treurwilgen.
Wanneer wordt er niet gesnoeid
Als het snoeien niet nodig is om de eerder genoemde redenen, wordt er in principe niet gesnoeid. Opmerkingen over vallende bladeren, vruchten, schaduw of luizen ziet de gemeente niet als reden om te snoeien. Ook als er schaduw is door bomen in de buurt van zonnepanelen, wordt er niet gesnoeid.
De juiste tijd
Planten doen we in het boomplantseizoen. Dit seizoen loopt van eind november tot eind maart. Snoeien doen we van half september tot half februari. Het liefst doen we dit in de tijd voor Kerst. Dit omdat er bij de ABC bomen (Acer-Betula-Carpinus) daarna alweer sapstroom op gang komt.
Hart voor de natuur
We beheren de bomen en het groen met hart voor de natuur. Hierbij is er oog voor wettelijke regels en voor bijvoorbeeld broedvogels bij het snoeien. Als er ergens een nest is waarin vogels actief broeden, snoeien we niet in de directe omgeving. Ook doen we ons best om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
Onderhoud bospercelen
In de 2024 zijn we een groot onderhoud gestart in alle bospercelen van Teylingen. Alle gevaarlijke takken rondom randen en paden zijn verwijderd inclusief de dode bomen. Vanaf het najaar 2025 starten we met het uitdunnen van bospercelen in Warmond waar dit nodig is.
- Vaak zijn dit zaailingen die de bestaande bomen verdrukken.
- Bomen die geen lange toekomst meer hebben en door hem te verwijderen de rest van de bomen beter uit laten groeien.
- Bomen die niet thuishoren in een bepaald bosperceel.
- Ook kijken we naar dode bomen en laten we stammen liggen of staan waar dat kan.
In 2026 gaan we dunnen in Voorhout en in 2027 in Sassenheim.