Ga naar de inhoud

Het plukbos aan de Componistenlaan in Voorhout

Het hele jaar is er iets te zien of te beleven rondom het Plukbos. Kom gerust af en toe kijken!
 

Het Plukbos in de seizoenen:

Maart t/m april 

In het voorjaar, voordat de oever vol staat met bloeiende margriet, ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchideeën, zullen de eerste bloesems verschijnen aan de fruitbomen. Het is dan de tijd dat het gegons van de hommels en bijen echt goed te horen is. Het is voor hen zaak om zo snel mogelijk te zorgen dat hun voortbestaan gegarandeerd wordt. Uit de dichtgemetselde gaatjes van het insectenhotel kruipen nieuwe metsel- en behangersbijen. Zij beginnen meteen met tussen de gaatjes in het hout of bamboe cellen te maken met daarin wat nectar en een eitje. Om de centimeter diepte zit zo ’n celletje. Daaruit groeit een larfje en het jaar daarop herhaalt de cyclus zich weer.  

Mei tot september 

Onderwijl laten op de bodem de planten zich voor het eerst zien. In de eetbare bloemenweide staat korenbloem, klaproos, wilde marjolein, bies- en berglook, look zonder look. Kevers, wantsen en vlinders zullen nu meer ten tonele komen. Die lokken op hun beurt allerlei insectenetende vogels die graag aansterken van hun lange reis uit Zuid-Europa en Afrika.
Boven het water scheren de oever- en boerenzwaluwen en als de dagen langer worden en de temperaturen hoger de gierzwaluwen. De kersen en pruimen rijpen af; Klaar voor de pluk (als de spreeuwen je niet voor zijn). Op de grond doen dagvlinders zich te goed aan de vruchten die jij over het hoofd hebt gezien. Hoe rijper, des te meer suiker! 

Eind september tot december 

De bloemen vormen zaden en de bomen rijpen hun vrucht af. Voor ons begint de pluktijd van de peren en appels en uiteindelijk ook de noten. Het bloemrijkgrasland buiten het trapveld wordt gemaaid en afgezogen om het gebied aantrekkelijk te houden voor de bloemen die er nu voorkomen. 

December tot maart

De hazelaar en de cornus bloeien als de winters zacht zijn al in januari. Meestal laten zij zich pas gelden in februari/maart. Met gele bloemen lokken zij de allereerste insecten. Tegen de tijd dat die uitgebloeid zijn, wordt de weide met eetbare bloemen gemaaid. Het maaisel blijft een paar dagen liggen om te drogen en het zaad te laten vallen. Daarna wordt het afgehaald. Het doel hiervan is voorwaarden te scheppen om een bloemrijk seizoen in te gaan. 

Ga naar het begin