Ga naar de inhoud

Leefgeld

Volwassenen en kinderen die geen inkomsten uit arbeid of uitkering ontvangen krijgen elke maand leefgeld. Zij kunnen hier bijvoorbeeld eten, kleding en persoonlijke spullen.

 • Geld voor eten
  Kleine gezinnen krijgen per persoon meer eetgeld dan grote gezinnen: 
  • Individuen of gezinnen van 2 personen ontvangen per maand € 215,06 per volwassene en € 178,36 per kind. Een vluchteling onder de 18 jaar die alleen is, ontvangt € 215,06 per maand.
  • Gezinnen van 3 personen ontvangen per maand € 171,99 per volwassene en € 142,57 per kind.
  • Gezinnen van 4 personen of meer ontvangen per maand € 150,45 per volwassene en € 124,97 per kind.​
  • ​​​​Vluchtelingen krijgen geen geld voor eten als ze maaltijden krijgen in een opvanglocatie van de gemeente. 
 • Geld voor kleding en persoonlijke uitgaven
  Vluchtelingen krijgen € 56,12 per persoon per maand voor kleding en persoonlijke uitgaven. 
 • Extra toelage bij opvang in gastgezin
  Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, krijgen per maand een extra toelage van € 93,- per persoon. Dit bedrag komt bovenop het geld voor eten en het geld voor kleding. Vluchtelingen kunnen dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Ze kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Maar dit is niet verplicht.

 

Geen leefgeld bij werk of uitkering

Als een vluchteling van 18 jaar of ouder gaat werken, wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Werken levert meer op. Wie 3 dagen per week werkt tegen het minimumloon, verdient meer dan het leefgeld.

Oekraïense ontheemden ontvangen het leefgeld van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Daarom is het belangrijk dat zij die bij een gastgezin wonen, zich zo snel mogelijk inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente.

Wilt u uw naam, adres en telefoonnummer mailen naar leefgeld@hltsamen.nl. Dan nemen wij contact met u op voor een afspraak. 

Factsheet Rijksoverheid

Bekijk voor meer informatie over leefgeld de Factsheet van de Rijksoverheid. Daar is de informatie over het leefgeld ook beschikbaar in het Engels en Oekraïens.

 

Ga naar het begin