Wat is er nodig om tachtig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers) veilig op te vangen? En hoe kunnen we problemen voorkomen? Op deze vragen heeft de gemeente zich voorbereid, onder meer met een veiligheidsplan. Burgemeester Carla Breuer en adviseur Raymond Borghardt vertellen er meer over.
De een wil iets doen voor die jongens, een ander maakt zich ongerust
De noodopvang biedt plaats aan jonge vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen. Ze kunnen drie maanden in Sassenheim blijven. Natuurlijk merkt ook het dorp daar iets van, daarom is de gemeente Teylingen vanaf het begin in gesprek gegaan met inwoners en ondernemers. “De een wil iets doen voor die jongens, een ander maakt zich ongerust”, vertelt burgemeester Carla Breuer. “Ik vind het belangrijk te horen wat er speelt, het houdt me scherp. En samen kijken we hoe we die zorgen deels kunnen wegnemen. We willen goed zorgen voor de jongens en voor onze inwoners. Als burgemeester wil ik er voor iedereen zijn.”
Zoveel mogelijk als thuis
Raymond Borghardt is adviseur Openbare Orde en Veiligheid en zorgt dat de opvang zo veilig mogelijk wordt geregeld. Er zijn maatregelen genomen om problemen te voorkomen. Zo is er in de opvang 24 uur begeleiding en beveiliging aanwezig en fietsen er ’s avonds twee beveiligers rond in het dorp. Ook is nagedacht over wat er moet gebeuren als er toch iets vervelends gebeurt. Dit alles is vastgelegd in een veiligheidsplan.
In de opvang werken mensen die de rol van ouders vervullen, vertelt Borghardt. “Er zijn best strenge regels, zo moeten de jongens zich twee keer per dag melden. Alcohol en drugs zijn uiteraard verboden. Als iemand zich niet aan de regels houdt, dan volgt een gesprek. En bij strafbare feiten doen we aangifte.” De jongens gaan gewoon naar school, sporten regelmatig en ondernemen samen activiteiten, zoals koken. “Uiteindelijk zijn het gewone pubers, net zoals ik die thuis heb rondlopen. Alleen hebben ze het nodige meegemaakt”, stelt Borghardt. “We willen menselijke opvang bieden, het moet geen gevangenis worden.”
Beeld van de opvang
Om een beeld te krijgen van de opvang, zijn burgemeester Breuer en Raymond Borghardt gaan kijken op een locatie in Delft. “Daar worden ook minderjarige vluchtelingen opgevangen. Ik vond dat het strak geregeld was en heel opgeruimd”, vertelt Carla Breuer. Volgens de burgemeester is de nood hoog. “Elke dag horen we verhalen over vluchtelingen voor wie geen plek is. Pas kwamen in een week 114 jonge vluchtelingen aan in Nederland. Het is nodig dat we die jongens een tijdelijk onderdak geven.”
We moeten het samen doen
Borghardt blijft de veiligheid in het dorp in de gaten houden. Daarvoor doet hij nu al metingen, bijvoorbeeld naar inbraken en vandalisme. “Wanneer de cijfers hetzelfde blijven, kan dat een gevoel van onveiligheid wegnemen. En als er wel iets vervelends gebeurt, melden we dat natuurlijk ook. Dan willen we daar open over zijn”, verzekert hij.
Datzelfde vraagt de gemeente van de inwoners en ondernemers. Wie vragen of zorgen heeft, kan contact opnemen. Binnenkort wordt een telefoonnummer bekendgemaakt, dat 24 uur per dag bereikbaar is. “Blijf niet zitten met vragen, maar meld je”, benadrukt Borghardt. En behandel de jongens ondertussen zoals je zelf behandeld zou willen worden. We moeten het samen doen.”
Heeft u vragen?
- Kijk op onze pagina met veel gestelde vragen
- Of mail naar sd-coa@hltsamen.nl