‘We zijn goed bezig met wat wél kan’

12 mei

De gemeente in gesprek met de historische- en Oranjeverenigingen in de drie dorpen

Zijn de najaarsfeesten straks mogelijk? Hoe vullen we Monumentendag in? Maar vooral: hoe gaat het met de verenigingen en hun vrijwilligers? Daarover sprak de gemeente Teylingen onlangs met de historische en Oranjeverenigingen in de drie dorpen.

De gemeente Teylingen gaat regelmatig in gesprek met inwoners, ondernemers en verenigingen, om op de hoogte te blijven van wat er speelt in coronatijd. Onlangs voerden burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen online overleg met vertegenwoordigers van de drie historische verenigingen, de Oranjeverenigingen uit Voorhout en Sassenheim en de Vereniging tot viering van Warmonds Feesten (VWF). Ook contactfunctionaris Loes Massaro, die deze ontmoeting organiseerde, en Jacqueline Habers, die over vergunningen gaat, schoven aan.

Een belangrijk gespreksonderwerp was hoe het de verenigingen en hun vrijwilligers vergaat. Vergaderingen vinden nu veelal online plaats, dat was voor alle clubs even wennen. Inmiddels zijn de meeste vrijwilligers gewend geraakt aan het overleg via zoom of mail – al missen ze wel het face-to-face-contact.

Historisch Genootschap Warmelda bruist nog steeds, stelde Aad Boer vast. Zo werkt de club aan een boek. ‘Hopelijk kunnen we in het najaar weer open. We blijven positief, dan komen we een heel eind.’

Bij de Oranjevereniging Sassenheim gaat het wat moeizamer, vooral door een tekort aan vrijwilligers. ‘We zijn op zoek naar nieuwe aanwas, omdat er wat mensen gestopt zijn’, liet voorzitter Rob Koek weten. ‘Dus als mensen willen helpen om gezellige activiteiten te organiseren in het dorp, dan zien we hun aanmelding graag tegemoet!’

Ontmoeting

Alle clubs missen de ontmoeting met leden en andere inwoners. Activiteiten organiseren is een belangrijke bestaansreden en precies dat ligt nu natuurlijk even stil. ‘We zijn er juist om volk op de been te brengen’, vatte Pieter Wassenaar van VWF het dilemma samen.

Ook de Stichting Oud Sassenheim moest activiteiten schrappen, maar merkte dat inwoners op een andere manier weer contact zochten. ‘Tijdens de eerste lockdown gingen mensen opruimen en werden we overladen met tegeltjes en foto’s, waar we heel blij mee waren. En ook digitaal weten mensen ons goed te vinden’, vertelde Alfred Pop.

Binnen de regels zoeken de verenigingen steeds naar mogelijkheden om toch iets voor de inwoners te doen. Op Koningsdag werd in Voorhout onder meer een online aubade georganiseerd, in Warmond spelletjes voor kinderen en in Sassenheim een online editie van de traditionele plantjesverloting. Ook op 4 en 5 mei was er in de dorpen een aangepast programma. ‘Het gaat goed, maar we zijn blij als het voorbij is, zodat we weer meer kunnen doen’, vatte Ton Wolvers (OVV) samen.

Evenementen

Grote evenementen zijn nu nog niet mogelijk. Daarom probeert de VWF de Warmondse Kaagweek, die in de zomer valt, anders in te vullen. De zusterverenigingen in Voorhout en Sassenheim dienen een vergunning in voor de najaarsfeesten. Wat er tegen die tijd mogelijk is, moet langzaam maar zeker duidelijk worden. Dat geldt ook voor Monumentendag, die de historische verenigingen in de drie dorpen organiseren.

De verenigingen kunnen samen goed door één deur, zo bleek tijdens het overleg: ze dachten met elkaar mee en gaven adviezen. Chris Tetteroo van de Historische Kring Voorhout concludeerde: ‘Het is belangrijk om positief te blijven en door te laten gaan wat mogelijk is. Gewoon is niet meer gewoon, maar we zijn goed bezig met wat wél kan.’

Ga naar het begin