Oorlogsgraven Kleine Kerk Voorhout in ere hersteld

15 december

De twee oorlogsgraven bij de Kleine Kerk in Voorhout lagen er slecht bij. De grafstenen waren gebroken en verweerd

Graftak

Op woensdag 9 december hebben de burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, en de voorzitter van de Kerkenraad, Rob de Bruijn, in de Kleine Kerk in Voorhout de grafakte getekend voor de twee oorlogsgraven die daar liggen op de begraafplaats. Dit gebeurde in het bijzijn van Dhr. Kees Visser (beheerder begraafplaats). Daarna legde de burgemeester, namens de gemeente, een graftak op de graven.

De twee oorlogsgraven bij de Kleine Kerk in Voorhout lagen er slecht bij. De grafstenen waren gebroken en verweerd. Gemeente Teylingen en Protestantse Gemeente Voorhout hebben de stenen laten restaureren. De breuken zijn gelijmd, de stenen zijn verstevigd en de letters zijn aangescherpt zodat ze beter leesbaar zijn. Rondom de graven zijn nieuwe planten geplaatst.

Op de muur bij de ingang van de begraafplaats aan de Doctor Aletta Jacobslaan hangt een bordje van de Oorlogsgravenstichting. Zo kunnen geĆÆnteresseerden tijdens een wandel of fietstocht de graven makkelijker vinden. Alle oorlogsgraven in Nederland zijn terug te vinden op de site van de Oorlogsgravenstichting.

De gemeente en de kerk hebben nauw samengewerkt; het kerkbestuur heeft de grafrechten voor de komende tien jaar ter beschikking gesteld aan de gemeente. Zo blijven deze graven voor de gemeenschap van Voorhout behouden. Na de oorlog werden grafrechten mondeling besproken en voor eeuwigheid onofficieel vastgelegd, maar vanaf nu zijn deze grafrechten geborgd in een grafakte.

Ga naar het begin