Ga naar de inhoud

Nieuwe duurzame opvanglocatie Oekrainers

18 januari

Oekraïners aan de Parklaan verhuizen in juni naar nieuwe locatie

Aan de Parklaan in Sassenheim worden op dit moment Oekraïners opgevangen. De groep bestaat uit volwassen vrouwen en mannen (stellen), waarvan een groot deel ook werkt in onze regio. Met omwonenden van de Parklaan is de afspraak gemaakt dat de noodopvanglocatie aan de Parklaan op 15 juni 2024 zal verdwijnen.
 

Locatieonderzoek

Voor een nieuwe locatie is er een locatieonderzoek gedaan. Hierin is er gekeken naar vergelijkbare locatiegrootte, directe beschikbaarheid, haalbaarheid en de effecten op de leefomgeving, zoals de veiligheid, het verkeer en milieu.  Het gaat hier om:  

  1. Sassenheim, Wilhelminalaan 1-3, voormalig gemeentehuis, inpandige verbouwing.
  2. Sassenheim, Wilhelminalaan 25, woonunits plaatsen in de directe omgeving van huidige gemeentekantoor.
  3. Sassenheim, Hoofstraat 118, in de bijgebouwen van de Sint-Pancratiuskerk.  

 

Nieuwe opvanglocatie

Na het locatieonderzoek is er een nieuwe duurzame opvanglocatie gevonden. De locatie is het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan 1-3. Uit het onderzoek blijkt dat deze plek als enige haalbaar is om in gebruik te nemen vóór 15 juni 2024. Dit komt doordat de plek direct beschikbaar is, door de verwachte planning voor verbouwing en de langdurige inzetbaarheid. Deze locatie heeft ruimte voor maximaal tachtig bedden en is dus de enige passende optie  voor de herhuisvesting van de groep Oekraïense ontheemden aan Parklaan.

Burgemeester Carla Breuer: “Iedere gemeente heeft een taakstelling om Oekraïense ontheemden op te vangen. Ondanks de schaarse ruimte en woningkrapte moeten wij dus zoeken naar creatieve woonoplossingen en kansen, die wij gevonden hebben op deze locatie. Het uitgangspunt van dit college is, zo min mogelijk woningen uit de woningvoorraad te onttrekken. Het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan 1-3 is na onderzoek als enige geschikte locatie naar voren gekomen en wordt een duurzame opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden zolang het nodig is. Zo zorgen we voor stabiliteit bij de Oekraïense ontheemden en voor duidelijkheid naar de omwonenden.”  

Lijst met veelgestelde vragen en antwoorden herhuisvesting Oekrainers Parklaan.

 

Participatie

Omdat deze locatie de enige geschikte mogelijkheid is voor directe opvang, vervalt de mogelijkheid om met omwonenden in gesprek te gaan over welke locatie volgens hen het meest passend is.  We spreken graag tijdens de inloopbijeenkomst met de omwonenden over deze nieuwe opvanglocatie.
 

Inloopbijeenkomst 20 januari voor direct omwonenden Wilhelminalaan

De Oekraïense ontheemden, de omwonenden van de Parklaan en de bewoners van de Wilhelminalaan zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Voor de direct omwonenden van de Wilhelminalaan organiseren we een inloopbijeenkomst op zaterdag 20 januari van 15.00 tot en met 17.30 uur. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentekantoor aan de Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. Er wordt ook opnieuw een omwonendenoverleg opgestart, net zoals eerder bij de opvang aan de Parklaan. Omwonenden kunnen zich hiervoor aanmelden door een e-mailadres achter te laten tijdens de inloopbijeenkomst of een e-mail te sturen naar: Oekraine@hltsamen.nl

Ga naar het begin