Ga naar de inhoud

Lodenleidingen in woningen voor 1960

7 juli

Drinkwaterbedrijf Dunea heeft alle waterleidingen buiten de woning vervangen, maar achter de voordeur komt Dunea niet

In woningen die gebouwd zijn vóór 1960 kunnen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Lood heeft gezondheidsrisico’s, voornamelijk voor kinderen t/m 7 jaar en zwangere vrouwen. Er is namelijk een kans op een iets lagere intelligentie. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft alle waterleidingen buiten de woning vervangen, maar achter de voordeur komt Dunea niet en is de woningeigenaar of woningcoöperatie verantwoordelijk.

Het is belangrijk om loden waterleidingen te (laten) vervangen omdat lood gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vooral voor kinderen t/m 7 jaar en zwangere vrouwen is het belangrijk om dit risico te kennen omdat er een kans is op een iets lagere intelligentie bij kinderen. Voor volwassenen is er een groter risico op een hogere bloeddruk en het ontwikkelen van nierziekten. Gezien dit gezondheidsrisico is het advies: vervang loden waterleidingen indien deze aanwezig zijn in de woning.

Op de webpagina over lodenleidingen staat een stappenplan om loden leidingen te achterhalen in de woning. Voor vragen over de gezondheidsrisico’s is er meer informatie te vinden op de website van de GGD. Direct contact opnemen met de GGD kan via telefoonnummer 088- 308 3381 of via e-mail:mmk@ggdhm.nl.

Ga naar het begin