Koninklijke Erepenning voor Schuttersvereniging St. Hubertus

18 oktober

Burgemeester Carla Breuer reikte op zaterdag 16 oktober de Koninklijke Erepenning uit aan Schuttersvereniging St. Hubertus.

Uitreking
Foto door: Emiel van der Hoeven

Schuttersvereniging St. Hubertus werd opgericht op 15 november 1920. De vereniging behoort daarmee tot één van de oudste verenigingen van Voorhout. De vereniging bruist, staat bol van tradities en houdt deze tradities ook in ere. Schuttersvereniging St. Hubertus bestaat uit een club betrokken inwoners en weet nog steeds de cultuur-historische folklore in stand te houden. Ook weet de vereniging de tradities over te dragen op de nieuwe, jongere, generatie; de vereniging mag zich steeds heugen in jonge aanwas.
 

Schutterskoningin

Schuttersvereniging St. Hubertus staat midden in de samenleving en neemt sinds haar oprichting een belangrijke plaats in binnen de Voorhoutse samenleving. Inmiddels heeft zij haar sportieve doelstelling verbreed met ook wekelijkse schietavonden. De leden komen periodiek bij elkaar waarbij onderlinge ontmoeting, broederschap en derhalve sociale cohesie kernwaarden zijn. Ook de emancipatie heeft zich laten gelden: waar de vereniging aanvankelijk begon als een sociëteit van mannen, worden nu periodiek activiteiten voor de vrouwelijke inwoners van Voorhout georganiseerd. Eén keer in de vijf jaar wordt een ware schutterskoningin gekroond.
 

Schutterij

Een dergelijke schuttersvereniging ‘boven de rivieren’ is uniek. Bijzonder element daarbij is, dat Schuttersvereniging St. Hubertus zich niet kan aansluiten bij de koepel van Nederlandse Traditionele Schutters, daar deze alleen openstaat voor Brabantse en Limburgse schutterijen. Op alle andere onderdelen voldoet St. Hubertus wel aan alle kenmerken van een traditionele schutterij. Zeker voor Zuid-Holland maakt dit de vereniging een extra bijzondere vereniging.
 

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.

 

Ga naar het begin