Ga naar de inhoud

Kijk je ogen uit bij de prachtige zwaluwwand!

18 juli

Trots op onze zwaluwwand bij het Molenpark in Voorhout

De oeverzwaluwen komen hier om te broeden, dit geeft een prachtig plaatje. Deze wand bij het Molenpark wordt nu al 3 broedseizoenen volop gebruikt door de vogels. Je kan de wand goed bekijken vanaf de brug. Om de broedende vogels rust te geven staan er aan de landzijde schuttingen om de wand af te sluiten.
 

Waarom een zwaluwwand?

Zwaluwen hebben wanden nodig waarin ze kunnen broeden. Ze maken graag hun nest in steile wanden, deze heb je bijvoorbeeld bij rivieren en beken. De zwaluwwand in Voorhout is een permanente broedlocatie en een rustige plek waar de vogels niet gestoord worden. Dat is belangrijk voor de voortplanting van de zwaluwen. Het onderhoud van de zwaluwwand moet ook goed gebeuren en het werk van de vrijwilligers is van grote waarde.
 

Inzet van vrijwilligers

De gemeente beheert de wand, maar vrijwilligers doen het onderhoud. En daar zijn we blij mee. Zo maken de vrijwilligers de nestholen schoon in de winter, zodat ze in het voorjaar weer geschikt zijn voor nieuwe broedparen. Ook vangen ze de vogels om ze te meten, te ringen en te registreren. Regelmatig krijgen we een update van de vrijwilligers over de stand van zaken.
 

Wat voor een soort vogel is de oeverzwaluw?

De oeverzwaluw is een vogel die veel voorkomt bij zoet water, omdat hij zich voedt met insecten zoals muggen. De zwaluw legt ongeveer vier eieren en regelmatig is er ook nog een tweede legsel. Na de zomerperiode vertrekken de oeverzwaluwen weer richting Afrika om daar te overwinteren.
 

Meer informatie over de oeverzwaluw

Vogelbescherming.nl

Sovon.nl

Ga naar het begin