Ga naar de inhoud

Gemeente Teylingen wint Gouden Wortel 2022

27 mei

Onze gemeente ontvangt deze nieuwe prijs voor de jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren in Park Rusthoff in Sassenheim.

Uitreiking Gouden Wortel 2022 Teylingen
Foto van links naar rechts: wethouder Heleen Hooij, minister Henk Staghouwer en Hennes Claassen van schooltuin Park Rusthoff.

Teylingen is de winnaar van de Gouden Wortel 2022. Onze gemeente ontvangt deze nieuwe prijs voor de jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren in Park Rusthoff in Sassenheim. Teylingen is daarmee een inspiratiebron voor andere gemeenten in het land. Minister Henk Staghouwer (Landbouw) reikte de prijs uit aan wethouder Heleen Hooij (Natuur) tijdens de landelijke Schooltuinconferentie op woensdag 25 mei op de Floriade Expo in Almere.

De Gouden Wortel is in het leven geroepen door de Alliantie Schooltuinen en het programma Jong Leren Eten. Zij hebben als doel om het schooltuinieren in Nederland meer op de kaart te zetten. En om die reden hebben zij de maand mei uitgeroepen tot ‘Maand van de Schooltuin’. In totaal werden de afgelopen weken door scholen en schooltuinondersteuners zestien gemeenten voor de prijs genomineerd.

Lange traditie

Onze gemeente zorgt volgens de jury dat een lange traditie van schooltuinieren kan worden voortgezet. “Vanuit een brede duurzaamheidsaanpak is het schooltuinieren letterlijk in de kern van Sassenheim gepositioneerd.” Wethouder Heleen Hooij is trots dat de schooltuinen in Park Rusthoff met de toekenning van de Gouden Wortel een landelijk voorbeeld zijn geworden.

Waardevolle samenwerking

“De samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers is bij het schooltuinieren heel waardevol voor de jonge generatie. Ze leren waar hun eten vandaan komt. Hoe ze zelf eten kunnen verbouwen en de waarde van lokaal eten waarderen. Daarnaast leren ze over het belang van biodiversiteit, insecten en de waarde van onbespoten groente en fruit eten”, aldus de wethouder.

Jury Gouden Wortel

De jury van de Gouden Wortel werd gevormd door:

  • Karin van Hoof, beleidsadviseur Groen Kapitaal van de provincie Noord-Holland
  • Roel van Raaij, beleidsmedewerker ministerie van LNV
  • Andrew Simons, Kwartiermaker De Gezonde Basisschool van de Toekomst en Movare
  • Frank Speel, VNG-programmamanager Lokale democratie

 

Ga naar het begin