Wij doen mee aan onderzoek dementie op jonge leeftijd

1 december

​​​​​​​Binnenkort start een onderzoek naar dementie onder mensen jonger dan 65 jaar

Vragenlijst

In heel Nederland gaat het om circa 12.000 jonge mensen met dementie. De trekkers van het onderzoek zijn de hogeschool Leiden en zorginstelling Marente. Zij werken samen met ons; gemeente Teylingen, het Radboudumc, MBO Rijnland, cliënten en hun naasten. ZonMw financiert het onderzoek. 

Impact dementie op jonge leeftijd is groot

Lector Chris Wallner van Hogeschool Leiden kan niet wachten om te starten met het onderzoek. ‘De toewijzing van deze subsidie is een mijlpaal. Niet alleen voor het lectoraat en de samenwerking tussen de hogeschool en Marente, maar vooral voor jonge mensen met dementie en hun naasten. Deze groep heeft tot nu toe weinig aandacht van onderzoekers gekregen, terwijl de impact van de ziekte voor de mensen en hun naasten heel heftig is.'

Onderzoek gericht op meer regie en samenwerking

Rondom de opname van jonge mensen met dementie in het verpleeghuis spelen verschillende zaken. Bijvoorbeeld verdeling van zorgtaken tussen naasten en zorgverleners en emotionele ondersteuning van jonge mensen met dementie en hun naasten. Een goede en warme overdracht is hierin essentieel. In dit onderzoek worden interventies ontwikkeld en ingevoerd die regie en samenwerking rondom de periode van opname en daarna in het verpleeghuis bevorderen. Daarmee ondersteunen ze de relatie tussen jonge mensen met dementie, naasten en zorgverleners.

Cliënten van Bernardus zijn betrokken bij het onderzoek

In Teylingen is Marente dé specialist op het gebied van jonge mensen met dementie. Zij heeft op de locatie Bernardus een woongroep (Ter Leede) en een speciale dagbehandelingsgroep voor jonge mensen met dementie. De cliënten en naasten op deze groepen spelen een rol in het onderzoek.

Meer informatie?

Kijk eens op de website van de hogeschool Leiden.

Of neem contact op met Mischa van Vlier, persvoorlichter Hogeschool Leiden, via 06-24258833 of vlier.van.m@hsleiden.nl.

Ga naar het begin