Doe mee met de lokale energiecoöperatie!

21 juni

Energiecoöperatie Teylingen is er voor en door inwoners

zon

Je kunt dus lid worden en investeren in duurzame energie. 

Teylingen heeft sinds kort een eigen energiecoöperatie en als gemeente zijn we hier heel blij mee. We vinden het belangrijk dat zeker 50% van de energie die lokaal opgewekt wordt ook lokaal eigendom is. Dit is ook zo afgesproken in het nationale Klimaatakkoord.

Voor en door inwoners

Energiecoöperatie Teylingen is er voor en door inwoners en je kan dus lid worden en investeren in duurzame energie. Op dit moment zoekt de coöperatie deelnemers voor een zonneproject op het dak van Ammerlaan de Bakkers te Sassenheim. Niet alleen inwoners maar ook kleine bedrijven kunnen meedoen. Je mag deelnemen aan dit project als je in één van de volgende postcodegebieden woont: 2161, 2171, 2172, 2215, 2361 en 2343.

Waarom meedoen aan een energiecoöperatie?

  • Je draagt zo bij aan een duurzamere wereld.
  • Het is een goed alternatief als je zelf geen of weinig panelen op je dak kunt plaatsen
  • Je krijgt een jaarlijks rendement
     

Wethouder Heleen Hooij over de energiecoöperatie: "Wij juichen de komst van een lokale energiecoöperatie toe. Het is mooi om te zien dat inwoners zich samen inzetten om bij te dragen aan de energietransitie. En nu de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan het zonnedak."

Subsidie

Tot voor kort kregen deelnemers in een coöperatie een verlaagd tarief voor stroom via de postcoderoosregeling. Sinds 1 april wordt de subsidie per kWh uitbetaald aan de energiecoöperatie voor 15 jaar, via de nieuwe Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Eén van de voorwaarden is een minimum aantal deelnemers in het postcoderoosgebied (het gebied in de directe omgeving van het zonneproject). Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners meedoen.

De gemeente ondersteunde de coöperatie met een startsubsidie. Overigens is Zon op Teylingen een zelfstandig bedrijf, zonder winstoogmerk, en de gemeente maakt daar geen deel van uit.

Hoe zit het met financiële zekerheid?

Sommige inwoners vragen de gemeente of ze veilig kunnen investeren in een energiecoöperatie. De subsidieregeling waar Zon op Teylingen gebruik van maakt heeft een looptijd van 15 jaar en dat biedt volgens ons voldoende zekerheid. Als je lid bent van de energiecoöperatie heb je ook inspraak. Elke stem weegt even zwaar in de besluitvorming.     

Meer weten over de lokale energiecoöperatie?

Zon op Teylingen beantwoordt graag jouw vragen. Kijk voor meer informatie op zonopteylingen.nl.

Bekijk ook het filmpje op Facebook hierover dat de Groene Uitdaging Bollenstreek heeft geplaatst.

Ga naar het begin