Voorlichtingsbijeenkomst babbeltrucs groot succes

12 november

Vrijdag 9 november opende burgemeester Carla Breuer een voorlichtingsbijeenkomst over babbeltrucs.

Voorlichtingsbijeenkomst babbeltrucs

Deze bijeenkomst organiseerde de politie samen met de gemeente in zorgcentrum Bernardus in Sassenheim. Ruim 80 ouderen waren aanwezig. 

Babbeltrucs herkennen

U heeft vast wel eens gehoord van babbeltrucs. Iemand belt aan bij een bewoner en met een mooi praatje weet diegene de bewoner geld of andere bezittingen afhandig te maken. Uit onderzoek van de politie blijkt dat dit meestal gebeurt bij ouderen. Ook blijkt dat juist ouderen het lastig vinden om daders van babbeltrucs en hun smoesjes te herkennen. In de pauze konden zij met een ‘virtual-reality-bril’ echter ervaren hoe een babbeltruc in zijn werk gaat. 

Babbeltrucs voorkomen

Het voorkomen van babbeltrucs begint al bij de keuze om de deur wel of niet open te doen. ‘s Avonds doen veel ouderen de deur niet meer open, maar ook overdag is het goed om hier een bewuste keuze in te maken. Bepaalde hulpmiddelen, zoals deurspionnen en kierstandhouders, kunnen hierbij helpen. U ziet dan wie er voor de deur staat.

Twijfelt u?

Bij twijfel is het advies altijd om niet open te doen. Weet dat wanneer de gemeente of energieleverancier iemand bij u langs stuurt, u daar altijd vooraf een brief over krijgt. Zij sturen dus niet zomaar iemand langs zonder u dat eerst te vertellen. 

Bingo ter afsluiting

De middag werd feestelijk afgesloten met een bingo. Daarbij was de hoofdprijs heel toepasselijk een deurbeveiliging, beschikbaar gesteld door een slotenmaker.

Ga naar het begin