Voorkom financieel misbruik van ouderen

22 november

Ouderen blijven langer thuis wonen, maar worden met het vorderen van de jaren vaak wel steeds afhankelijker van anderen.

spaarvarken

Helaas wordt maar liefst 1 op de 20 ouderen uiteindelijk slachtoffer van financieel misbruik. Dit onderwerp verdient dus aandacht. Het sociaal team kan u adviseren over financiële vraagstukken. En er is onlangs een lokale alliantie ‘financieel veilig ouder worden’ in het leven geroepen. De partijen in deze alliantie geven voorlichting over dit onderwerp. 

Wanneer is sprake van financieel misbruik?

Financieel misbruik is het ongepast gebruik maken van de bezittingen van een ander, binnen een (afhankelijkheids-)relatie. Het begint meestal klein, maar kan al snel ernstige vormen aannemen. Het buurmeisje doet bijvoorbeeld boodschappen voor de buurvrouw en rekent meteen een paar eigen boodschappen af met de pinpas. Al snel worden grotere bedragen opgenomen. Andere voorbeelden zijn: diefstal van geld of sieraden, misbruik van machtigingen, gedwongen testamentwijziging et cetera. 

Voorbereid zijn op de toekomst

Lang niet alle ouderen zijn kwetsbaar, maar het is van belang om tijdig over financiële zaken na te denken. Wie gaat uw financiën beheren als u dat onverhoopt zelf niet meer kunt? Wie doet uw boodschappen als u straks de deur niet meer uit kunt? Denk er alvast over na en win advies in bij het sociaal team Sassenheim, Voorhout of Warmond.

Kijk voor meer informatie over de lokale alliantie en de deelnemers op de website: Financieel veilig ouder worden

 

Ga naar het begin