Teylingen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

25 november

Een op de drie vrouwen krijgt te maken met geweld.

Dat is niet goed, vindt de gemeente Teylingen. Daarom doen we mee aan de internationale actie 'Orange the World'. Kunstwerk De Kus en de brandweerkazernes kleuren tot 10 december oranje. 

Veel geweld tegen vrouwen

Geweld tegen meisjes en vrouwen is een groot probleem. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs bijna de helft van de vrouwen (45 %). Burgemeester Carla Breuer is geschrokken van die aantallen. “Dit kunnen we toch niet accepteren?”

De Kus kleurt oranje

Teylingen doet daarom mee aan de actie Orange the World van de Verenigde Naties. Zestien dagen lang worden overal in de wereld belangrijke gebouwen en bekende plekken oranje verlicht. In samenwerking met de Rotary Voorhout laten we het kunstwerk De Kus in Voorhout oranje verlichten. De brandweer van Teylingen verlicht de kazernes oranje.

Veilig thuis en op straat

Teylingen vindt mensenrechten belangrijk, net als gelijkheid tussen mannen en vrouwen. We voelen ons betrokken bij vrouwen die met geweld te maken krijgen: ver weg en dicht bij huis. Burgemeester Carla Breuer: “Het gebeurt ook bij ons in de buurt. Daarom moeten we allemaal onze ogen openhouden. Vrouwen moeten zich veilig voelen, zowel op straat als thuis.” 

Orange the World begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De actie eindigt op 10 december: dan is het Internationale Mensenrechtendag. 

Vermoed je huiselijk geweld? Lees wat je kan doen

Geweld tegen vrouwen: de cijfers

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch of seksueel geweld. Dat zijn ruim 1 miljard mensen. Ongeveer 15 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 zijn wel eens gedwongen tot seks.

In Nederland maakt 45 procent van alle vrouwen in haar leven fysiek of seksueel geweld mee. Bijna driekwart is ooit seksueel geïntimideerd. 1 op de 5 vrouwen is mishandeld door een (ex-)partner en 1 op de 10 vrouwen is verkracht. 

Bronnen:

Ga naar het begin