Recycle je oude elektronische apparaten

14 oktober

Een gemiddeld Nederlands gezin heeft honderd elektronische apparaten. Wat doe je met ongebruikte, verouderde of kapotte elektronica?

Van mobieltjes en tablets tot tandenborstels en lampen en tegenwoordig ook e-bikes en hoverboards. En er komt steeds meer bij. Een deel daarvan wordt niet meer gebruikt. Omdat ze verouderd zijn. Of erger nog, omdat ze kapot zijn. Bovendien worden ze vaak niet gerepareerd of ingeleverd voor recycling. Ze slijten de rest van hun productlevenscyclus in lades en kasten, op zolders en in schuurtjes. Zo vormen ze een onzichtbare afvalberg. Zonde, want de levensduur van elektronica kan makkelijk verlengd worden en het zit boordevol schaarse grondstoffen. Wat doe je er dan wel mee?

Recycle je oude elektronica

Martien Verwer van het regionaal sorteercentrum voor e-waste van Meerlanden weet daar wel een antwoord op: "Wij sorteren en demonteren afgedankte elektronica uit de hele regio. Dat levert goed herbruikbare grondstoffen op als plastic, maar ook schaarse als goud, zilver en platina. Bovendien zorgen we dat schadelijke stoffen als CFK’s (chloor, fluor en koolstof) niet in het milieu terechtkomen. In die berg zie ik dagelijks veel apparaten die nog werken. Of met een klein defect. Ook die moeten wij recyclen, terwijl deze makkelijk gerepareerd kunnen worden bij een repair café."

Repareren, verkopen of weggeven

  • Nog werkende apparaten, ook al vind jij ze verouderd, hebben waarde. Je kunt ze zelf verkopen op websites of markten, inleveren bij de kringloopwinkel of er anderen mee helpen! Doneer ze aan de school of club in de buurt.
  • Met je niet meer (goed) werkende apparaten kun je langs een Repair Café in de buurt om te laten repareren. Zie bijvoorbeeld repaircafe.org. Ook bij kringloopwinkels als Meerwinkel worden ze opgelapt voordat ze de winkel ingaan. Tenslotte kun je ze ook laten repareren door de leverancier als er nog garantie op zit.
  • Is je apparaat echt stuk? Lever het dan in voor recycling. Dit kan op zoveel plekken: bij de milieustraat, bij winkels die elektronica verkopen en zelfs bij kinderboerderijen. Kijk voor meer dan 5000 inleverlocaties op watismijnapparaatwaard.nl.

Zo zorgen we er samen voor dat oude elektronica zo goed mogelijk in de kringloop blijft!

Bekijk de video over recycling van beeldschermen

Bekijk hier hoe dit in de praktijk werkt voor beeldschermen.

Ga naar het begin