Lees de stooktips voor open haard of houtkachel

22 november

Heeft u een open haard of houtkachel? Of wilt u er een kopen?

Droog hout

Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid en kan overlast bij u in de buurt veroorzaken. Wij geven u graag een aantal stooktips.

Stooktips voor houtkachel en open haard

Wilt u toch hout stoken? Lees dan onderstaande tips:

1.    Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
2.    Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit. Voor het stoken van bewerkt hout kunt u een boete krijgen.
3.    Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
4.    Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk, want u kunt niet alles verbranden in een allesbrander. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus bijvoorbeeld geen plastic of geverfd hout. Afval verbanden is verboden.
5.    Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de website stookwijzer.nu kunt u zien wanneer u beter niet kunt stoken.
6.    Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
7.    Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
8.    Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Op deze wijze wordt de toevoer van verse lucht en zuurstof niet beperkt en kan het verbrandingsproces optimaal verlopen. Smoren van de toevoer zorgt voor het slechter verlopen van het verbrandingsproces en bevordert het vrijkomen van rook en stank.
9.    Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en u ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg in dit geval voor voldoende luchtaanvoer.
10.    Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
11.    Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
12.    Bij het aansteken van de kachel kunt u het beste de Zwitserse methode gebruiken. Op het internet zijn veel filmpjes terug te vinden waar tekst en uitleg wordt gegeven.

Ervaart u overlast?

Ervaart u overlast van iemand die een kachel heeft en hout stookt? Ga dan in gesprek en maak de overlast die u ervaart bespreekbaar. In de meeste gevallen is de stoker bereid om maatregelen te nemen om de overlast te beperken.

U kunt van buitensporig overlast een melding doen via info@hltsamen.nl of telefoonnmmer14-0252

Ga naar het begin