Jos heeft Alzheimer maar zingt nog als de beste

18 december

Jos Waasdorp is 77 jaar en heeft Alzheimer.

Jos Waasdorp en zijn vrouw

Samen met zijn vrouw Ank heeft hij twee kinderen en vier kleinkinderen. 

Nog niet zo lang geleden werd bij Jos Alzheimer vastgesteld. Deze diagnose was een klap voor het hele gezin. Nu de rust weer een beetje is teruggekeerd, vertellen Jos en Ank hoe het met ze gaat. En hoe belangrijk zingen voor Jos is.

Opluchting door de diagnose

Ank: “Ik merkte dat Jos steeds vergeetachtiger werd en dat hij zijn sleutels vaak niet meer kon vinden, zo begon het. Voor mij was het natuurlijk moeilijk, maar óók een opluchting toen de diagnose Alzheimer kwam. Andere mensen vonden Jos namelijk helemaal niet anders dan voorheen, waardoor ik me onbegrepen voelde.”
 

Niet meer autorijden

Jos knipt begrijpend. Hij is duidelijk nog altijd gek op zijn Ank. “Het was echt een klap hoor. Al wist ik natuurlijk wel dat er iets aan de hand was. Vier jaar lang werd ik jaarlijks getest en daaruit bleek dat ik achteruitging. En toen hoorde ik dat het Alzheimer was. Ik mocht meteen niet meer autorijden, dat vond ik heel erg.”
 

Zingen nog steeds grote passie

Gelukkig kan Jos zijn grote passie, zingen, nog steeds uitvoeren. “Ik zing al 48 jaar in het kerkkoor van St. Pancratius en Zeemanskoor Overal. Al die liederen zitten in mijn hoofd; ik denk niet dat ik die ooit ga vergeten. Meteen toen ik het wist van de Alzheimer heb ik het verteld aan alle koorleden. Ik kreeg applaus! En ik ben ontzettend blij met de mensen die mij elke week ophalen en thuisbrengen en me helpen waar nodig. Ik hoop nog heel lang te kunnen meedoen. Ik word zo gelukkig van zingen!”
 

Het koor helpt hem te blijven meedoen

Bij het koor geven ze aan heel blij te zijn met Jos. Zijn stem –Jos is tenor- is onmisbaar. Ze hebben het graag voor hem over om hem te helpen nog zo lang mogelijk te kunnen blijven meedoen. Een mooi voorbeeld van een Dementievriendelijk Teylingen: een gemeente waar mensen met dementie meetellen en meedoen. Een Teylingen dat kijkt naar wat iemand met dementie allemaal nog wél kan!
 

Filmpje

Bekijk hier het filmpje over Jos en Ank dat op Facebook staat.

Ga naar het begin