Jongeren met problemen krijgen sneller de juiste hulp

20 februari

De nieuwe praktijkondersteuners huisartsen jeugd in Warmond en Voorhout helpen jongeren sneller

vlnr: wethouder Arno van Kempen, Judith Wiltenburg (POH-Jeugd Voorhout), Frans Zonneveld, Nicoline Sieval (POH-Jeugd Warmond) en Carola van Maris

De nieuwe praktijkondersteuners huisartsen jeugd (POH-Jeugd) geven de kinderen en jongeren voortaan sneller de hulp die ze nodig hebben.

Nicoline Sieval is op 1 januari als POH-Jeugd begonnen in Warmond en sinds diezelfde dag zit Judith Wiltenburg voor de kinderen klaar in Voorhout. Judith heeft iedere woensdag spreekuur in het CJG (Raadhuisplein 3 in Voorhout) en Nicoline is elke maandagmiddag bereikbaar in de huisartsenpraktijk aan de Dorpsstraat 51 in Warmond. Via de huisarts kan een afspraak gemaakt worden.
Judith en Nicoline kunnen zelf kinderen en jongeren tot 18 jaar in behandeling nemen of doorleiden naar andere zorg.

Wachtlijsten

Een onbekommerde jeugd is helaas niet iedereen gegeven. Veel kinderen en jongeren in Voorhout en Warmond hebben problemen zoals somberheid, ADHD, een hoge schooldruk of de nasleep van een scheiding. Ongeveer tien procent van deze kinderen en jongeren hebben een tijdje behoefte aan wat extra ondersteuning. Een deel van deze groep komen nu op een wachtlijst te staan. Hierdoor duurt het soms lang voor ze geholpen worden.

Sneller helpen

Dat kan zo niet langer besloten Arno van Kempen (wethouder gemeente Teylingen), Frans Zonneveld en Carola van Maris (beiden van het Wijksamenwerkingsverband Voorhout en Warmond). Juist door kwetsbare kinderen en jongeren al in een vroege fase te helpen, wordt voorkomen dat de situatie steeds erger wordt.

Zo ontstond het idee voor het aanstellen van een Praktijk Ondersteuner Huisartsen Jeugd. Van Maris: "Met deze positieve gezondheidsondersteuning kunnen we de problemen waar de kinderen en jongeren tot 18 jaar mee zitten laagdrempelig en lekker dicht bij huis oppakken". 
De steun van de POH-Jeugd kost de ouders geen geld. De kosten worden betaald door de zorgverzekering en ook is er subsidie van de gemeente Teylingen. 

Ga naar het begin