Eikenprocessierups: ook in Teylingen

4 juli

Dit jaar hebben wij in Teylingen meer last van de eikenprocessierups dan andere jaren. Er zit een lint om de bomen waar de rupsen gezien zijn.

Dit probleem speelt in heel Nederland. In zowel Sassenheim, Voorhout en Warmond is de eikenprocessierups aanwezig. 

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het advies is om niet in de buurt van een aangetaste eik te zitten en uw hond aan de lijn te houden. 

Ziet u een eikenprocessierups?

We controleren alle eiken op openbaar terrein. Zodra we rupsennesten vinden, dan krijgt de boom een rood-wit lint met de tekst “Eikenprocessierups”. Hier worden de rupsen zo snel mogelijk verwijderd. Op locaties met veel aangetaste bomen plaatsen we een waarschuwingsbord. 

Ziet u rupsen op een boom waar geen lint omheen zit? Raak de rupsen of nesten niet aan. Geef de locatie door aan de gemeente met een melding via Fixi of telefoonnummer 14-0252. 

Nesten weghalen

Een gespecialiseerd bedrijf haalt het nest uit de boom met speciale stofzuigers. 

Wat moet u doen op eigen terrein?

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen op uw eigen terrein? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor bestrijding. We raden u af om het zelf te doen. U kunt het beste een gespecialiseerd bedrijf hiervoor inschakelen. 

Waar vind ik meer informatie?

Ga naar het begin