Buitendienst van Teylingen dementievriendelijk

17 januari

Alle 52 medewerkers weten nu hoe zij goed kunnen omgaan met mensen met dementie.

De buitendienst heeft de training ‘Goed omgaan met dementie’ van Samen Dementievriendelijk gevolgd. Buitendienstmedewerkers komen veel in contact met inwoners. Daar kunnen ook inwoners met dementie bij zijn, aangezien er in Teylingen zo’n 600 mensen met deze ziekte wonen. Daarom heeft de gemeente de buitendienst een training aangeboden. Teylingen wil namelijk graag een dementievriendelijke gemeente zijn: een gemeente waar mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.

Confronterend en leerzaam

Veel collega’s van de buitendienst kennen in hun directe omgeving iemand met dementie. Maar tijdens de training ontstond ook het inzicht dat zij in hun werk vaker dan gedacht met mensen met dementie te maken hebben. De training was dan ook heel waardevol.  

Medewerker René Datema: “Het was een leuke, interactieve cursus. Het toneelspel van een van de cursusleiders was confronterend en leerzaam. Ik heb duidelijke handvatten gekregen om beter om te gaan met bepaalde situaties. Voortaan besteed ik aandacht aan iemand geruststellen, aankijken en even meedenken.”

Samen dementievriendelijk worden

Een dementievriendelijke gemeente word je niet zomaar. Daarom werkt de gemeente samen met zorg- en welzijnsaanbieders, woningcorporaties de seniorenvereniging en huisartsen. Om de kennis over en het begrip voor mensen met dementie te vergroten, is er een Facebookpagina Dementievriendelijk Teylingen opgericht. Verder zijn de afgelopen jaren trainingen georganiseerd voor vrijwilligers in zorg en welzijn, ondernemers en medewerkers binnen de gemeente. Het plan is om ook trainingen te gaan organiseren voor inwoners.

Ook interesse? Bekijk de gratis online trainingen.

Sociaal Team voor vragen over dementie

Bij het Sociaal Team Teylingen werken speciaal opgeleide medewerkers waar alle inwoners met hun vragen terecht kunnen. Ook met vragen over dementie.

 

Ga naar het begin