Ga naar de inhoud

Dagopvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen

18 januari

Interview met Ankie Khalil-Dippel en Marian de Jong van de ISK Duin- & Bollenstreek en Marjolein van Zanten van stichting De Combibrug.

Containerwoningen aan het water

Ze zijn eensgezind in hun doel: de jonge vluchtelingen in Sassenheim een goede start geven. Ankie Khalil-Dippel en Marian de Jong van de ISK Duin- & Bollenstreek zorgen dat ze onderwijs krijgen, Marjolein van Zanten van stichting De Combibrug regelt sportieve en culturele activiteiten. 

Sinds 9 januari krijgen de jongens uit de opvang taalonderwijs: Nederlands en een beetje Engels. Ook leren ze hoe het werkt in Nederland. “Dat varieert van de verkeersregels tot de feesten die we hier vieren. En meer in het algemeen: hoe gaan mensen hier met elkaar om?”, vertelt Marian de Jong. Samen met Ankie Khalil-Dippel is Marian schoolleider van de ISK (Internationale Schakelklas) Duin- en Bollenstreek, die vestigingen heeft in Lisse en Rijnsburg. Kinderen van twaalf tot achttien jaar die nog maar kort in Nederland wonen, volgen daar onderwijs. “Toen we hoorden dat er tachtig jongens naar Sassenheim zouden komen, zijn we gaan kijken hoe we onderwijs voor ze konden regelen”, vertelt Ankie. 

Dat was een behoorlijke krachttoer – en dat voor een periode van maar drie maanden. Toch zetten Ankie en Marian alles op alles om het voor elkaar te krijgen. “Toen er in 2015 veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen, was er nog geen onderwijs in onze regio. We hebben toen gezien wat dat deed”, vertelt Marian. Ankie: “Veel kinderen raken gedemotiveerd als ze niets te doen hebben. Het is handig als ze meteen aansluiting vinden, ook al blijven ze hier maar even.”

Ieder kind heeft recht op onderwijs

Voor de lessen zijn in de opvang twee lokalen. Daarnaast heeft het Rijnlands Lyceum een lokaal beschikbaar gesteld. “Heel fijn dat ze dat doen”, vindt Ankie. “Bovendien heeft de school het geld van de jaarlijkse kerstactie gedoneerd aan de opvang.”

Hun drijfveer om dit werk te doen? Simpel. “Ieder kind heeft recht op onderwijs”, stelt Marian. “Jonge alleenstaande vluchtelingen hebben aandacht en veiligheid nodig.” Ankie is het daarmee eens. “Dat is óók in het belang van de gemeenschap: het levert goede staatsburgers op.”

Voetballen doen ze het liefste

Voor sportieve en culturele activiteiten zorgt De Combibrug, net zoals de stichting dat voor andere doelgroepen in Teylingen doet. “In de vakantie hebben we veel gevoetbald, dat doen ze het liefste. Daarvoor konden we terecht op sportpark De Roodemolen. Ook kwam er iemand bokslessen geven en hebben we een bootcamp gedaan”, somt Marjolein van Zanten op. 

En er staat nog meer op het programma, vertelt ze. “Een van onze mensen is muziekdocent, die gaat teksten met ze schrijven. En rugbyclub The Bassets wil graag een rugbytraining geven.”

Niet alleen de lokale verenigingen doen mee, ook veel inwoners willen helpen. “Megaveel vrijwilligers hebben zich aangeboden. Op onze site staan lijsten waarop ze zich per dag kunnen inschrijven voor een activiteit: van helpen met huiswerk tot een spelletje doen.”

Een warm welkom geven

Volgens Marjolein zijn de jonge vluchtelingen blij met de activiteiten. “Zoals ik ze tot nu toe heb leren kennen, zijn het lieve jongens, die graag dingen willen doen. Er is geen dankbaardere doelgroep dan dit”, vindt ze. “Wat ik heel graag wil, is ze een warm welkom en een goede start geven. Alles wat we daaraan kunnen bijdragen, is mooi meegenomen.”

Ankie, Marian en Marjolein vinden het jammer dat de opvang voor maar drie maanden is. “Het zou mooi zijn als er een andere locatie wordt gevonden in de regio”, stelt Ankie. “Dan kunnen we doorgaan met het onderwijs en de activiteiten, zoals ze daar straks aan gewend zijn.”

Ga naar het begin