Ga naar de inhoud

Burgemeester Carla Breuer lid van Mayors for Peace

29 april

Het doel van de organisatie is een vreedzame internationale samenwerking om kernwapens de wereld uit te krijgen.

Carla Breuer lid Mayors for Peace

Onze burgemeester Carla Breuer wordt officieel lid van de Nederlandse afdeling van Mayors for Peace. Ons college van B&W en het presidium van de gemeenteraad zijn daarmee akkoord gegaan. Het doel van de organisatie is een vreedzame internationale samenwerking om kernwapens de wereld uit te krijgen. En zolang dat niet gebeurd is, het gebruik ervan tegen te houden.

Internationale organisatie

De uitnodiging voor het lid worden van Mayors for Peace, komt van de voorzitter van de Nederlandse afdeling, burgemeester Gregor Rensen van Brielle. Mayors for Peace is een internationale organisatie, waarvan inmiddels 8063 gemeenten en regio’s uit de hele wereld via hun burgemeester lid zijn. Van de Nederlandse afdeling van Mayors for Peace zijn op dit moment 162 burgemeesters lid, waaronder Leiden, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Noordwijk en Oegstgeest.

Burgemeester Hiroshima

De organisatie is gestart door de toenmalige burgemeester van Hiroshima, Japan. De stad waar de allereerste kernbom tot ontploffing is gebracht. Mayors for Peace veroordeelt ook de ernstige schending van het internationaal recht door de aanval van Rusland op buurland Oekraïne.

Elke stem telt

Burgemeester Breuer beseft dat Nederland en zeker Teylingen, een kleine invloed op dit wereldwijde probleem kan uitoefenen. “Toch vind ik het belangrijk om me daar voor in te zetten. Ook onder onze inwoners zijn er zorgen, zeker nu het conflict in Oekraïne actueel is. Elke stem telt en met ruim achtduizend burgemeesters kunnen we een krachtig signaal afgeven.”

Lespakketten en tentoonstellingen

Dat ook de fractievoorzitters van de gemeenteraad toestemming geven om lid te zijn, stemt de burgemeester positief. “Het is belangrijk dat er voor deze functie ook een gemeentelijk draagvlak is. Het prikkelt ons allemaal om na te denken over hoe we kernwapens de wereld uit kunnen krijgen. De organisatie stelt ook lespakketten ter beschikking voor leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs en er zijn tentoonstellingen te lenen.”

 

Ga naar het begin