''Aandacht voor elkaar is belangrijk in deze tijd''

27 januari

Burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen in gesprek met huisartsen.

Huisarts in coronatijd

Hoe gaat het met de huisartsen in deze coronatijd? Wat zien ze gebeuren in hun praktijk? En hoe kijken ze naar de vaccinatieperiode? Daarover spraken burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen met huisartsen uit de gemeente, onder wie de Warmondse huisarts Rolf de Vriend.

Burgemeester en wethouders gaan regelmatig in gesprek met Teylingers. Zo blijven ze op de hoogte van wat er speelt in coronatijd. Pas gingen ze om tafel met de huisartsen. Heel zinvol, vindt Rolf de Vriend van Huisartspraktijk Warmond. “Wij signaleren problemen vaak als eerste. Het is goed om dat te bespreken en samen te kijken of de gemeente iets kan doen. Vorig jaar hebben we nauwelijks overlegd, dat heb ik gemist, ook al was het begrijpelijk door de drukte. Maar juist nu moeten we goed met elkaar blijven praten.”

Aandacht voor vaccinaties

Het belangrijkste gespreksonderwerp van het overleg was natuurlijk corona. Ook de naderende vaccinaties kregen de volle aandacht. De Vriend is blij dat het bijna zover is. “Iedereen weet dat die derde golf eraan komt, dus er moet wel iets gebeuren. Wel vind ik het lastig dat er nog veel onduidelijk is. Via de media moesten we horen dat de negentigplussers een week later zouden worden gevaccineerd. Terwijl wij nog niet eens wisten wanneer we de vaccins zouden krijgen.”

De gemeente Teylingen denkt met de huisartsen mee waar ze kunnen vaccineren en kijkt of locaties beschikbaar zijn. Ook zal de gemeente ondersteunen met praktische zaken, zoals het plaatsen van hekken, aanwijzen van parkeerruimte en verkeersveiligheid.

Hectisch jaar achter de rug

De huisartsen vertelden over het hectische jaar dat ze achter de rug hebben. In maart 2020 moesten ze ontdekken hoe ze met de nieuwe ziekte moesten omgaan en hoe hun praktijk in die omstandigheden kon blijven draaien. “Alles was nieuw en onbekend. We kregen te maken met ernstig zieke mensen en sterfgevallen. Dat was een moeilijke tijd”, blikt De Vriend terug.
Met vereende krachten zetten de huisartsen in de regio een coronapost op bij het Alrijne Ziekenhuis. “De doktersposten in Voorhout en Leiden namen daarbij het voortouw. Er was geen routeboekje voor, we moesten alles zelf uitvinden. Het is mooi dat dat is gelukt.”

Eenzaamheid en stress

De artsen zien hoe corona en de maatregelen doorwerken op de gezondheid van hun patiënten. “Er zijn mensen eenzaam, zowel jong als oud. Ook gezinnen hebben het zwaar, doordat ouders thuiswerken en kinderen online les krijgen. En ik zie de stress bij ondernemers of mensen die hun baan kwijt zijn: soms krijg ik ze huilend aan de telefoon”, vertelt De Vriend.
Een oplossing heeft hij niet altijd. “Maar ik probeer wel te luisteren, aandacht is heel belangrijk. Soms verwijs ik mensen naar het Sociaal Team van de gemeente: daarin zitten medewerkers van bijvoorbeeld de ISD en maatschappelijk werk. Zij kunnen ze misschien verder helpen.”

Goede hoop voor 2021

De Vriend heeft goede hoop dat de pandemie in de loop van 2021 onder controle is: “In de zomer daalt het aantal besmettingen hopelijk, net als vorig jaar. Intussen zijn we dan flink op weg met vaccineren. Ik hoop dat de mensen positief blijven en volhouden. Ik verwacht dat we met Kerst weer samen aan tafel kunnen.”

Ga naar het begin