Bericht van de burgemeester aan alle Teylingers

29 oktober

''Blijf gezond, zie naar elkaar om en houd moed!''

Burgemeester Carla Breuer

Beste Teylingers,

De coronacijfers blijven stijgen. Het aantal besmettingen neemt razendsnel toe: rond de tienduizend per dag. Ook in Teylingen komen er dagelijks een fors aantal nieuwe zieken bij. Steeds meer mensen worden ernstig ziek, de druk op de ziekenhuizen neemt toe. Daar maak ik me zorgen over.

Het is nu extra belangrijk om ons aan de regels te houden. Het is de enige manier om het aantal nieuwe besmettingen nog enigszins in de hand te houden. Alleen zo kunnen we voorkomen dat er nog zwaardere maatregelen genomen worden. Daar hebben we zelf invloed op: u, ik, wij allemaal.

Niemand zit te wachten op een nieuwe lockdown. Of op nog strengere regels. Er kan hier nu nog best veel, als je het vergelijkt met andere landen. Ik weet nog goed hoe de lockdown in het voorjaar voelde, hoe weinig we toen mochten. Niet meer kunnen doen wat je graag wilt, dat voelt heel beperkend. Dat maak ik liever niet nog een keer mee.

De afgelopen maanden heb ik veel mensen gesproken. Ze vertrouwen me soms toe dat ze coronamoe zijn. Dat is een herkenbaar gevoel: ook ik hoop dat het snel voorbij is allemaal. Maar ik wil benadrukken dat die coronamoeheid géén excuus is om de regels te negeren. Het virus is verraderlijk, zeker met de hoge aantallen besmettingen die nu op ons afkomen. We moeten ons strikt aan de maatregelen houden en elkaar scherp houden. Hoe beter dat lukt, hoe sneller we deze tweede golf achter ons kunnen laten.

In de gesprekken die ik met onze ondernemers voer, klinken hun zorgen door. Sommigen hebben hun bedrijf moeten sluiten, anderen werken door met alle beperkingen van dien. Ik begrijp dat dit zwaar is en voel hun onzekerheid. Ik heb er respect voor dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen: door te doen wat nodig is om corona het hoofd te bieden én door te zorgen dat hun bedrijf blijft draaien en het personeel aan het werk kan blijven. De creativiteit en wilskracht die ik zie zijn groot: ik weet zeker dat men alle zeilen bij zal zetten om tot alternatieven te komen.

Daarbij vertrouw ik er ook op dat we als samenleving onze ondernemers blijven helpen te overleven. Sowieso hoop ik dat we goed blijven omzien naar elkaar. Misschien heeft u ook wel mensen in uw omgeving die eenzaam zijn of hulp nodig hebben. Dat zijn niet altijd alleen ouderen: ook jongeren voelen zich soms alleen of kunnen wel wat aandacht gebruiken.

De afgelopen tijd hebben we als college en raadsleden veel digitaal contact gehad met inwoners en ondernemers. Dit blijven we doen om te horen hoe het u vergaat, onze steun uit te spreken en waar nodig uitleg te geven. Maar ook omdat we benieuwd zijn welke ideeën u heeft om hier doorheen te komen – we moeten van elkaar blijven leren!

Blijf gezond, zie naar elkaar om en houd moed!

Carla G.J. Breuer
Burgemeester van Teylingen

Ga naar het begin