"Als ik geprikt ben, kunnen we de klassen veilig ontvangen"

17 mei

Voor Lucelle en Joan Leemans uit Warmond was van meet af aan duidelijk dat ze zich zouden laten vaccineren.

"Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving", vindt het echtpaar.

Het echtpaar Leemans woont in Huize Oostergeest in Warmond. In juni brengen de kinderen van de basisschool een bezoek aan het landgoed. “Elk jaar komen de klassen langs, dan vertel ik ze over de geschiedenis en de natuur. Maar als ik nog niet gevaccineerd ben, is het natuurlijk niet zo verstandig om hier driehonderd kinderen uit te nodigen”, vertelt Lucelle Leemans.

Ze wilde voorkomen dat het bezoek geannuleerd moest worden. “De schoolreis gaat ook al niet door, dan is het toch leuk als de kinderen in elk geval bij ons terecht kunnen. Daarom wilde ik zo snel mogelijk mijn vaccinaties halen. Toen mijn zusje belde dat mijn geboortejaar aan de beurt was, heb ik meteen online een afspraak gemaakt. In mei heb ik de eerste prik gehaald, Pfizer kreeg ik, in juni volgt de tweede. Als ik geprikt ben, kunnen we de klassen veilig ontvangen.”

Haar man Joan kreeg al iets eerder een oproep via het LUMC, ook hij aarzelde geen moment. “Ik heb  graag gebruik gemaakt van de mogelijkheid me te laten vaccineren”, stelt hij. “Ik vind het een logische zaak om dat te doen. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving: het is eigenlijk je burgerplicht.”

Joan kreeg het Moderna-vaccin. Na de eerste prik had hij korte tijd last van een stijve arm, de tweede keer waren er geen bijwerkingen.

Wonder

Lucelle heeft grote waardering voor de wetenschap, die hard heeft gewerkt aan een vaccin. “Het is toch een wonder dat het zo snel is ontwikkeld. De bijwerkingen moet je natuurlijk goed in de gaten houden, maar ik geloof dat de risico’s niet opwegen tegen de voordelen. Ik vind het jammer dat daar zoveel nadruk op ligt: als mensen zich voor een reis laten vaccineren, dan hoor je ze niet over bijwerkingen.”

Naar haar idee past ons in het westen wel wat bescheidenheid. “We gaan er allemaal maar vanuit dat Amerika en Europa als eerste aan de beurt zijn. Het is een pandemie, een wereldprobleem. We mogen ons ook wel een beetje bekommeren om andere landen.”

Het echtpaar is de afgelopen tijd vrij terughoudend geweest met sociale contacten. “De mensen die een steentje bijdragen aan ons landgoed, bijvoorbeeld aan de tuin, komen gewoonlijk regelmatig koffiedrinken. Die contacten zijn nu beperkt tot het minimale”, vertelt Lucelle. “Dat vind ik jammer, iedereen mist dat momentje. Hopelijk kunnen we dat straks weer in ere herstellen.”

Ga naar het begin