Ga naar de inhoud

Aardgasvrij Warmond: onderzoek naar warmte uit water

30 maart

Huizen in Nederland gaan van het aardgas af. Daarom is Teylingen op zoek naar alternatieve warmtebronnen

Onlangs liet de gemeente in samenwerking met gemeente Oegstgeest en het Hoogheemraadschap onderzoeken of de Klinkenbergerplas een goede warmtebron is voor wijken in de buurt. Voor Oegstgeest blijkt warmte uit de Klinkenbergerplas te kostbaar. Voor de wijk naast de Klinkenbergerplas in Warmond is het een mogelijkheid die verder onderzocht wordt.

Wethouder Heleen Hooij: ‘Omdat Warmond veel water heeft, laten we nu ook onderzoeken of er warmte gebruikt kan worden uit 't Joppe, de Leede en de riolering.’

Waterwarmte, ook wel aquathermie genoemd, kan worden gebruikt als bron voor een warmtenet en is een duurzaam alternatief voor aardgas. Zo’n warmtenet kan dan warmte leveren van 35 tot wel 70 graden als dat nodig is. Woningen moeten wel voldoende geïsoleerd zijn. Voor de betaalbaarheid van een warmtenet moeten genoeg huizen aangesloten kunnen worden en de afstand tot de warmtebron mag niet te groot zijn. Daarom is waterwarmte geschikt voor Warmond.

Hoe werkt waterwarmte?

Met water kunnen we gebouwen zowel verwarmen als koelen. Het kan gaan om oppervlaktewater zoals de Kagerplassen, rioolwater of drinkwater. Met een technische installatie wordt relatief warm water uit de plas gehaald. Deze warmte wordt in de zomer in de bodem opgeslagen met een installatie voor warmte-koude-opslag (WKO). Een warmtenet transporteert de warmte in de winter naar de woningen. Hier wordt het water met een warmtepomp tot de juiste temperatuur verhoogd.

Wanneer gaat Teylingen van het aardgas af?

De gemeente doet nu nog onderzoek naar de alternatieven voor aardgas. Het is dus nog niet bekend wanneer en hoe Teylingen van het aardgas afgaat. Wethouder Heleen Hooij: ‘Inwoners krijgen in ieder geval ruim van te voren te horen wat de alternatieven zijn. En we gaan in gesprek met hen zodra er wat meer duidelijkheid is hierover.’

Bewoners kunnen zich wel al voorbereiden door hun huis zo goed mogelijk te isoleren. Heleen Hooij: ‘Daar krijgt u geen spijt van, want dat levert nu al flinke besparingen op voor uw energierekening.’ Wie een nieuwe cv-ketel nodig heeft, kan overgaan op een hybride warmtepomp die alleen gas verbruikt als het heel koud is. Meer informatie, ook over subsidies hiervoor vind je bij het Duurzaam Bouwloket.

Ga naar het begin