Hervestiging in Nederland

  • U komt vanuit het buitenland in Nederland wonen
  • U wilt zich inschrijven op een woonadres in Teylingen
  • U maakt uiterlijk 5 dagen na aankomst in Nederland een afspraak met de gemeente. Bel ons op 14 0252 (verkort nummer) en vraag naar Burgerzaken.

Werkwijze

  • Neem binnen 5 dagen na aankomst contact op met de gemeente
  • Bel hiervoor de gemeente via 14 0252 (verkort nummer) en vraag naar Burgerzaken
  • Neem alle gevraagde documenten mee naar de afspraak
  • Kom persoonlijk naar de gemeente. Heeft u kinderen of een partner? Ook zij moeten aanwezig zijn bij de afspraak

Voorwaarden

Komt u naar Nederland om te werken of te studeren, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP).

 

Langer dan 4 maanden in Nederland

Wilt u voor langer dan 4 maanden in Nederland verblijven? Dan moet u zich inschrijven in de BRP van uw woongemeente.

 

Korter dan 4 maanden in Nederland?

Als u niet of korter dan 4 maanden in Nederland verblijft, maar wel een relatie heeft met één of meer Nederlandse overheidsinstellingen (bijvoorbeeld voor tijdelijk werk of pensioen), dan kunt u voor inschrijving en een BSN terecht bij 18 gemeenten: Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Doetinchem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Zwolle.

 

Buitenlandse akten

De gemeente moet buitenlandse akten kunnen lezen en de echtheid kunnen vaststellen. Voor meer informatie over het vertalen, verifiëren en legaliseren van buitenlandse documenten kunt u contact opnemen met de gemeente.

Meenemen

  • Geldig paspoort of identiteitskaart
  • Een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland of een bewijs van goedkeuring van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van uw verblijf
  • Huurcontract, koopcontract of bij inwoning verklaring van toestemming van de hoofdbewoner
  • Geboorteakte kind(eren) (als u een kind heeft gekregen tijdens uw verblijf in het buitenland)
  • Een huwelijksakte (als u gehuwd bent tijdens uw verblijf in het buitenland)
  • Een echtscheidingsakte (als u gescheiden bent tijdens uw verblijf in het buitenland)
  • Overlijdensakte van de echtgenoot/echtgenote/partner (als uw partner overleden is tijdens uw verblijf in het buitenland)
  • Deze documenten zijn in het Nederlands, Engels of Duits of Frans opgesteld? Is dit niet zo? Dan moet u ze laten vertalen. Is de vertaler van een document niet beëdigd/erkend in Nederland? Dan moet u deze opnieuw laten legaliseren.

 

Buitenlandse akte

De gemeente moet buitenlandse akten kunnen lezen en de echtheid kunnen vaststellen. Voor meer informatie over het vertalen, verifiëren en legaliseren van buitenlandse documenten kunt u contact opnemen met de gemeente.

 

Woonde u in België of op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten?

  • neem ook een bewijs van uitschrijving mee
Ga naar het begin