Ga naar de inhoud

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Op deze pagina

Er zijn 2 mogelijkheden om uw relatie met uw partner officieel te regelen: een huwelijk of een geregistreerd partnerschap (GP). Voordat een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan worden voltrokken, moet hiervan eerst melding worden gedaan (voorheen: ondertrouw) in de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap gaat plaatsvinden. Een melding moet tenminste 14 dagen, en kan maximaal 1 jaar voor een huwelijk/GP worden gedaan.

Goed om te weten: alles op deze pagina over trouwen/huwelijk, geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Woont u in het buitenland en wilt u in Nederland trouwen? Meld uw voorgenomen huwelijk dan bij de gemeente Den Haag.

Als u en/of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft en/of korter dan 1 jaar staat ingeschreven hebben wij meer informatie nodig om te beslissen of er een melding plaats kan vinden. In dat geval neemt u eerst telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 0252.
 

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als u in onze gemeente wilt trouwen/een partnerschap wilt aangaan dient u het meldingsformulier samen met uw partner thuis in te vullen en te ondertekenen. Hiervoor verzamelt u kopieën van geldige legitimatiebewijzen van de aanstaande echtgenoten en de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4). Indien u kiest voor een ‘eigen trouwambtenaar’ en/of ‘eigen trouwlocatie’ voegt u de desbetreffende aanvraagformulieren en benodigde documenten toe. Houdt daarbij rekening met het feit dat zowel de aanvraag voor een eigen trouwambtenaar als de aanvraag voor een eigen trouwlocatie minimaal 3 maanden voor de trouwdatum bij ons binnen moet zijn. 

Houdt u er rekening mee dat de eventuele kosten van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap aan de balie moeten worden voldaan. Indien de melding niet compleet is, nemen wij deze niet in behandeling en is het op dat moment niet mogelijk om een huwelijksdatum/partnerschapsdatum in te plannen.
 


Gratis trouwen/geregistreerd partnerschap

De gemeente biedt de mogelijkheid om gratis te trouwen of een GP aan te gaan.

 • Een gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap kan op maandag 9.00 uur en 9.30 uur
 • Alleen mogelijk in het gemeentehuis in Sassenheim
 • Alleen mogelijk wanneer een van de partners staat ingeschreven in deze gemeente
 • De trouwambtenaar neemt van te voren geen contact met u op. Er wordt geen toespraak gehouden en de ceremonie duurt ongeveer 10 minuten
 • Bij deze ceremonie kunt u geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar of een eigen trouwambtenaar laten benoemen
 • U kunt geen muziek afspelen
 • Er mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief het bruidspaar en de getuigen

   

Huwelijk/geregistreerd partnerschap

 • Een huwelijk/geregistreerd partnerschap met uitgebreide ceremonie is mogelijk op maandag 10.00 uur t/m vrijdag 16.00  uur en op zaterdag 10.00 uur t/m 16.00 uur
 • U kunt kiezen voor een trouwambtenaar van de gemeente Teylingen, vooraf vindt er dan een kennismakingsgesprek met deze ambtenaar plaats
 • Of u kiest voor een ‘eigen trouwambtenaar’
 • Naast het gemeentehuis kunt u ook kiezen voor een andere vaste trouwlocatie in de gemeente Teylingen. Maak dan eerst een afspraak met de desbetreffende locatie en voeg de bevestiging van deze locatie toe aan de melding
 • U kunt ook op een zelf gekozen locatie trouwen/geregistreerd partnerschap aangaan

   

Naamgebruik

Als u getrouwd bent of een partnerschap hebt laten registreren kunt u bepalen met welke achternaam de gemeente u aanschrijft; met uw eigen achternaam, die van uw partner of een combinatie. Dit heet naamgebruik en geldt voor mannen en vrouwen. Naamgebruik moet u aanvragen in uw eigen woongemeente, dit kan veelal digitaal.
Goed om te weten; als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt u uw eigen geslachtsnaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.
Andere nationaliteit? Hebt u een andere nationaliteit dan de Nederlandse, dan kunt u in bepaalde gevallen wel een naamswijziging aanvragen. Hiervoor kunt u terecht bij de autoriteiten van het betreffende land.
 


Annulering huwelijk/geregistreerd partnerschap

Indien u uw huwelijk/geregistreerd partnerschap moet annuleren stuurt u een email naar burgerzaken@hltsamen.nl
Bij annulering binnen 4 weken voor de huwelijksvoltrekking/registratie partnerschap of de omzetting wordt 50% van de leges als bedoeld in artikel 1.1.1.2 tot en met 1.1.1.4 in rekening gebracht.

Eigen ambtenaar burgerlijke stand (uit andere gemeente) € 153,00
Kosten gemeentelijke getuige (per getuige) € 60,00
Kosten trouwboekje € 34,00
Extra kosten éénmalig aangewezen locatie € 311,00
Tarief laten wijzigen inrichting van de trouwzaal/-locatie € 90,00
Administratief omzetten geregistreerd partnerschap naar huwelijk € 57,00
Kosteloze voltrekking maandag 9.00 uur en 9.30 uur
Maandag tot en met vrijdag 10.00 tot 16.00 uur € 453,00
Zaterdag 10.00 tot en met 16.00 uur € 1.017,00
Afwijkend tijdstip na verkregen toestemming € 1.468,00

 • U dient minimaal 2 en maximaal 4 (meerderjarige) getuigen mee te nemen
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U bent niet met iemand anders getrouwd
 • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap
 • U bent niet te dicht verwant aan uw partner
 • U staat niet onder curatele

Trouwboekje

U kunt kiezen voor een trouwboekje/GP-boekje bij de voltrekking van uw huwelijk/GP. Dit is niet verplicht. In het boekje staat een uittreksel van de huwelijksakte/GP-akte. De boekjes zijn er in verschillende kleuren. U kunt op het meldingsformulier aangeven of u een boekje wil en in welke kleur.

Ga naar het begin