Aangifte van een levenloos kind

 • U kunt uw levenloos geboren kindje laten registeren in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Dat doet u in de gemeente waar u woont.
 • Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat was.

Kosten

Aanvraag kopie akte van geboorte (levenloos) € 13,80

Werkwijze

Stap 1: akte opmaken

Om uw kindje te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen, is een akte nodig. Als uw kindje levenloos ter wereld is gekomen, is dat een 'akte van geboorte (levenloos)'. Hebt u deze akte of weet u dat deze akte is opgemaakt? Dan hoeft u de tekst hieronder niet te lezen. Ga dan door naar stap 2.

Als er geen akte is of als u dat niet zeker weet

Als er nog geen akte is, dan moet die worden gemaakt. Als u niet weet of er een akte is, dan moet dat voor u worden uitgezocht. Alleen de gemeente waar uw kindje ter wereld is gekomen, kan dat doen.

 • Is uw kindje in Teylingen (voor 2006: Voorhout/Warmond of Sassenheim) geboren, maak dan een afspraak bij burgerzaken. U kunt ook 14 0252 bellen om de afspraak te maken.
 • Woont u in Teylingen (voor 2006: Voorhout/Warmond of Sassenheim) maar is uw kindje in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die andere gemeente. Zodra u de akte hebt, kunt u bij burgerzaken een afspraak maken voor stap 2: uw kindje registreren in de BRP.
 • Woont u in Teylingen (voor 2006: Voorhout/Warmond of Sassenheim), maar is uw kindje in het buitenland geboren? Bel 14 0252 om te horen wat u het beste kunt doen.


Over de akte

Als uw kindje levenloos ter wereld komt, maakt de burgerlijke stand een 'akte van geboorte (levenloos)' op. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos werd geboren. U kunt de voor- en achternamen van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kindje ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.


Meer weten? 

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

 

Stap 2: uw kindje registreren in de Basisregistratie Personen

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont.


Zo werkt het

Als u in Teylingen (voor 2006: Voorhout/Warmond of Sassenheim) woont, maakt u een afspraak bij de gemeente voor de registratie via de groene knop. U kunt ook 14 0252 bellen om de afspraak te maken. Dit moet u meenemen naar de afspraak:

 • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • als uw kindje niet in Teylingen geboren is: de akte van geboorte (levenloos). Dit is niet verplicht, maar wij kunnen de registratie dan sneller voor u in orde maken.

Als er nog geen akte is opgemaakt van uw kindje, zijn er meer documenten nodig. Kijkt u hiervoor bij stap 1.


Goed om te weten:

 • Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt.
 • Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk bij burgerzaken (niet per post en niet per mail).
 • U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.
 • Als u niet in Nederland woonde en hier niet ingeschreven stond toen uw kindje werd geboren, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren.
 • Als u sinds 1 oktober 1994 niet meer in Nederland gewoond hebt, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren. Uw persoonsgegevens zitten dan niet in de BRP, dus uw kindje kan daar ook niet aan toegevoegd worden.


Wat gebeurt er met de registratie

Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens. Dit overzicht krijgt u na de registratie mee. Ook ziet u uw kindje als u inlogt in MijnOverheid. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.


Meer weten? 

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

 

Hoe lang duurt de registratie?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen kunnen wij uw kindje meteen tijdens de afspraak in de Basisregistratie Personen zetten. Bijvoorbeeld als u de akte van geboorte (levenloos) meeneemt naar de afspraak, of als de akte al in het systeem staat. Hebt u de akte niet of weet u niet of er destijds een akte is opgemaakt, dan gaan wij voor u op zoek. Dat duurt soms een paar dagen en soms een paar weken. Als uw kindje ter wereld is gekomen in een andere gemeente, dan moet u ook rekening houden met de verwerkingstijd van die gemeente.

MijnOverheid

Als de gemeente uw kindje heeft geregistreerd in de BRP, duurt het nog 2 tot 3 dagen voordat u dit ziet in MijnOverheid.

 

Als u niet in Teylingen woont

Als u niet in Teylingen woont, dan moet u in uw eigen woonplaats een verzoek doen om uw kindje te registeren in de BRP. Maar als uw kindje in Teylingen (voor 2006: Voorhout, Warmond of Sassenheim) geboren is, dan moet u wel bij de gemeente Teylingen zijn voor de akte van geboorte (levenloos).

Afspraak maken

Maak een afspraak bij een burgerzaken. We zoeken dan voor u uit of er al een akte is. Het kan namelijk zijn dat de akte is opgemaakt op verzoek van een uitvaartondernemer. Als blijkt dat er nog geen akte is, dan maken we die voor u.

Dit moet u meenemen naar de afspraak

Documenten waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen, zoals:

 • een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige
 • een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie

Hebt u deze informatie niet? Neemt u dan contact op met burgerzaken via tel. 14 0252. Wij kijken dan hoe/of wij u kunnen helpen.

 Verder moet u meenemen:

 • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • eventueel uw trouwboekje zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven


Meer weten? 

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Voorwaarden

 • Zowel de vader als moeder mag aangifte doen, maar ook anderen die weten van het overlijden. Daarnaast mogen ook medewerkers van het ziekenhuis of de uitvaartverzorger aangifte doen
 • De begrafenisondernemer kan de aangifte online doen
 • Aangifte van een levenloos geboren kind dient te gebeuren bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin het kind geboren werd
 • Bij een zwangerschap van 24 weken of meer bent u verplicht aangifte te doen
 • Bij een zwangerschap korter dan 24 weken mag u aangifte doen
 • In beide gevallen maakt de gemeente een akte van geboorte (levenloos op). Dit is een officieel bewijs dat uw kind ter wereld is gekomen
 • De akte van geboorte (levenloos) wordt ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand, dus niet in het geboorteregister
 • Als uw kind geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, dan mag uw kind pas begraven of gecremeerd worden na de afgifte
 • U mag een overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren
 • Deze termijn geldt niet voor kinderen geboren uit een zwangerschap korter dan 24 weken

Meenemen

Zie stap 1 en 2 onder 'werkwijze' 

 

Ga naar het begin