Afval scheiden sinds 1 januari 2021

Op 12 maart 2020 heeft de gemeenteraad het beleidsplan voor afval- en grondstoffen gemeente Teylingen 2020-2024: ‘De betere afvalscheider wordt beloond’ vastgesteld. In het nieuwe beleidsplan wijzigen niet alleen de inzamelmiddelen, maar verdienen inwoners ook een beloningskorting als zij minder restafval aanbieden. Inwoners die weinig restafval aanbieden kunnen een beloningskorting verdienen tot € 60,- per jaar.

Zo min mogelijk restafval 

Het doel in dit beleid is om zo min mogelijk restafval over te houden. Hierdoor gebruiken we zoveel mogelijk van ons huishoudelijk afval opnieuw. Dit sluit aan op de landelijke doelstellingen: 

  • In 2020 bieden we 75% van het afval gescheiden aan. Het doel is om minder dan 100 kilogram restafval per persoon per jaar over te houden. In 2025 moet dit 30 kilogram per persoon per jaar zijn.
  • In 2050 ziet de overheid graag dat we al het huishoudelijk afval opnieuw gebruiken. Om u een idee te geven: op dit moment wordt in Teylingen ongeveer 57% van het afval aan huis gescheiden aangeboden en levert u per jaar per persoon gemiddeld 184 kilogram restafval (inclusief 20 kilogram grof huishoudelijk afval) in.

We gooien op dit moment dus nog te veel herbruikbare grondstoffen weg, zoals GFTe-afval (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten). Maar ook papier en karton en textiel kunnen we, als het goed gescheiden wordt, heel goed opnieuw gebruiken. 

Kosten zo min mogelijk laten stijgen

De belangrijkste reden dat de kosten voor restafval stijgen, is dat het steeds duurder wordt om dit te verbranden. Dit komt omdat het verbranden van restafval niet goed is voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat de kosten voor de verwerking van restafval niet heel erg stijgen, kiezen we ervoor om op een andere manier huishoudelijk afval in te zamelen. 

Wat betekent dit voor laagbouw (woningen)? 

  • We zamelen restafval in in een 140 liter minicontainer met chip. 
  • Verenigingen zamelen papier en karton in.

Let op: door de coronamaatregelen wordt het papier en karton momenteel niet opgehaald. 

  • Plastic-, blik en drinkpakken (PBD-afval) zamelen inwoners naar keuze in in een zak of een minicontainer van 180 liter.
  • Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTe) wordt in een 140 liter groene minicontainer ingezameld. In de zomermaanden (mei tot en met september) halen we dit afval elke week op. 

 

Laagbouw: welke korting? 

Laagbouw

Aantal keer aanbieden minicontainer restafval per jaar

Geen korting14 tot en met 26 keer
Korting van €20,-9 tot en met 13 keer
Korting van €40,- 5 tot en met 8 keer
Korting van €60,- Tot en met 4 keer

 

Wat betekent dit voor hoogbouw (appartementen)? 

  • Voor het inzamelen van restafval is er geen wijziging: inwoners brengen het restafval naar een ondergrondse conrainer in de buurt. 
  • Verenigingen zamelen papier en karton in of inwoners brengen het papier en karton naar een ondergrondse container in de buurt. 

Let op: door de coronamaatregelen wordt het papier en karton momenteel niet opgehaald. 

  • Plastic-, blik en drinkpakken (PBD-afval) zamelen inwoners in in zakken. 
  • Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTe) brengen inwoners naar een semi-ondergrondse container in de buurt. 

 

Hoogbouw: welke korting? 

Hoogbouw

Aantal keer openen van een ondergrondse container

Geen korting 31 keer of meer 
Korting van €20,-20 tot en met 30 keer 
Korting van €40,- 10 tot en met 19 keer
Korting van €60,- Tot en met 9 keer

 

Toegang milieustraat 

Sinds 1 januari 2021 hebben alle huishoudens een afvalpas. Deze moet u tonen bij een bezoek aan de milieustraat. U kunt meer informatie vinden op de pagina 'Milieustraat'. 

Meer informatie 

Scheidt u uw afval goed? Dan krijgt u meer PBD-afval. Wilt u toch nog een minicontainer aanvragen voor PBD-afval? Dat kan! Stuur een mail naar afval@teylingen.nl of bel naar 14 0252. Ook als u nog vragen heeft dan kunt u contact op met ons opnemen. 

 

Ga naar het begin