Ga naar de inhoud

De gemeente helpt bijen

Het gaat slecht met bijen. We hebben ze hard nodig voor de bestuiving, zoals voor groente en fruit. In Nederland leven zo’n 350 soorten bijen. De meeste van deze soorten zijn afhankelijk van bloemen en planten die steeds minder in Nederland voorkomen.

Bijen leveren zo’n grote bijdrage aan onze samenleving dat we ze niet kunnen missen. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van onze voedingsgewassen.

Zo helpt de gemeente de bijen

  • We gebruiken geen gif in ons groenbeheer
  • We plaatsen insectenhotels zodat wilde bijen hierin kunnen wonen en eitjes leggen
  • We kiezen voor planten waar bijen van houden


Langer bloeien

De laatste jaren hebben we speciale bollenstroken aangelegd met bollenmixen voor bijen- en vlindermix. Een nieuw project voor dit jaar is dat we op een aantal plekken samen met de bollen ook bloemen inzaaien. De bollen bloeien van vroeg in het voorjaar tot aan mei en juni. Daarna nemen de bloemen het over. Zo zorgen we voor een langere bloei van februari tot augustus. Na de bloei laten we de uitgebloeide bloemen goed afsterven. En maaien we (waar het kan) pas in het voorjaar. Dit biedt bijen en insecten meer kans om zich voort te planten en te overwinteren.

Minder maaien

Vaak maaien maakt dat gras weinig voedsel biedt voor bijen en insecten. Ook neemt de mogelijkheid tot voorplanten af. Wij zoeken nu naar alternatieven. Waar het kan, laten we gras langer groeien en maaien minder, nog maar 1 of 2 keer per jaar. Het lange gras vormt dan een nestelplek om te overwinteren. Gras op zichthoeken houden we laag, voor de veiligheid van het verkeer.

Wil jij ook wat voor de bijen doen?

Het zal je verrassen wat voor verschil ook jij kunt maken voor de bijen!

Ga naar het begin