Ballonnen oplaten verboden

Het is een vrolijk en feestelijk gezicht, allemaal ballonnen die de lucht in gaan. Maar voor het milieu en bijvoorbeeld vogels is het niet zo feestelijk. 

In gemeente Teylingen is het vanaf 1 januari 2020 verboden om ballonnen op te laten. Ballonnen breken slecht af in de natuur. Zelfs voor biologisch afbreekbare ballonnen geldt, dat over meer dan twee jaar nog schadelijke ballonresten in de natuur worden aangetroffen. Vogels en dieren stikken en sterven als zij ballonresten opeten.

Dieren sterven door zwerfvuil

Van de 1 tot 2 miljoen ballonnen die er in Nederland elk jaar worden opgelaten komen er 230.000 met sierlinten en afsluiters als zwerfvuil in zee en op het strand terecht. Daar vormen ze een bedreiging voor vogels en zeedieren die de ballonresten opeten, waardoor ze sterven. Het komt geregeld voor dat vogels verstrikt raken en stikken in de touwtjes en linten.

Zwerfvuil in de natuur

De ballonnen die niet in zee terecht komen eindigen op andere plekken in Nederland (of daarbuiten) als zwerfvuil. Biologisch afbreekbare ballonnen van natuurrubber bieden onvoldoende een oplossing, want het materiaal vergaat langzaam en blijft schadelijk voor de dieren. Wensballonnen met een brander kunnen brand veroorzaken en dragen ook bij aan het zwerfvuil. De brandweer pleit al sinds 2009 voor een verbod op deze ballonnen.

Verboden per 1 januari 2020

De gemeenteraad heeft op 19 december de gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld. Hierin staat dat het oplaten van ballonnen per 1 januari 2020 verboden is.

Ga naar het begin