Verklein kans op inbraak

Inbrekers slaan vaak hun slag tijdens donkere dagen. Laat u een lamp branden als u van huis bent en is uw (schuur)deur op slot? Of is alles pikdonker en ligt er een ladder klaar voor een inbreker die uw poort binnen loopt?

In Teylingen zorgen we zo veel mogelijk met elkaar voor veiligheid. Wij doen er alles aan om de mogelijkheden voor inbrekers te verkleinen. Maar daar hebben we wel uw hulp bij nodig.

Preventietips

Met tijdschakelaars kunt u gemakkelijk de indruk wekken dat u thuis bent. Deze schakelaars doen lampen automatisch aan. U bepaalt zelf het tijdstip waarop dit gebeurt. Luxere modellen tijdschakelaars kunt u zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Als u spaarlampen of ledverlichting aansluit op deze schakelaars blijven de kosten beperkt. Het gaat er echter niet alleen om dat u licht in de woning laat branden maar dat er ook goede buitenverlichting is. Daarnaast is het belangrijk dat u zorgt voor het goed afsluiten van deuren en ramen. Tot slot is het verstandig om kostbare zaken als een laptop en autosleutels uit het zicht te leggen.

Kijk voor meer preventietips op de website van de politie

Tips

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat inbrekers uw woning sneller overslaan:

•    Even weg? Doe uw deur op slot en ramen dicht

Doe uw deuren op slot en ramen dicht; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

•    Doe uw schuurdeur op slot

Schuurtjes zijn steeds vaker doelwit. Vaak blijkt dat de dader snel zijn slag heeft kunnen slaan omdat een schuurdeur niet was afgesloten. Doe uw schuur- of garagedeur altijd op slot, ook overdag.

•    Op vakantie? Licht de buren in

Informeer uw vertrouwde buren als u op vakantie gaat. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

Ook kunt u via een whatsapp-groep met uw buren als buurtbewoners een oogje in het zeil houden en elkaar goed op de hoogte houden. Zo helpt u mee een aan een veiligere buurt. Een handleiding vindt u op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

•    Verdachte situatie? Bel gerust 112

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en schuren. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

  • Burgernet

Meld u aan bij Burgernet. Burgernet is een gratis dienst waarmee u een seintje krijgt wanneer er bijvoorbeeld is ingebroken of iemand is vermist in uw werk- en/of woonomgeving. Hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de kans dat we de veiligheid in onze gemeente met elkaar kunnen vergroten.

Naast deze tips blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het ® teken. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf.