Rijbewijs

U kunt uw rijbewijs aanvragen of vernieuwen bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Na 1 week kunt u uw rijbewijs afhalen. Uw rijbewijs is in de meeste gevallen 10 jaar geldig.

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs bedragen € 39,45.
De extra kosten voor een spoedprocedure bedragen € 34,10.

Bijzonderheden

Vermissing of diefstal van uw rijbewijs kunt u melden bij het team Burgerzaken van de Gemeentewinkel. U hoeft hiervan geen aangifte te doen bij de politie.

Aanvraag

Het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs doet u:

Aan de balie tijdens de reguliere openingstijden

U neemt mee:

 • Een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning).
 • 1 kleuren pasfoto. De pasfoto's moeten aan bepaalde eisen voldoen. De vakfotograaf kent deze eisen. U kunt ook pasfoto's maken in het gemeentekantoor in Sassenheim (€ 6,00 gepast contant of via contactloos pinnen).
 • Het CBR registreert digitaal de verklaring van rijvaardigheid en verklaring van (medische) geschiktheid. Deze hoeft u niet mee te nemen.
 • Als dit van toepassing is: uw huidige rijbewijs.
 • uw pinpas (vanaf 1 mei 2018 kunt u alleen met pin betalen).

Uitbreiding rijbewijs met categorie T

Met een categorie T mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg. Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om een LBT en een MMBS te besturen met een rijbewijs met categorie T. 

Vermissing of diefstal rijbewijs

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? U kunt aangifte doen bij de balie van het team Burgerzaken in het Gemeentekantoor in Sassenheim. U kunt dan direct een nieuw document aanvragen.

Verwerkingstijd

Het rijbewijs wordt om veiligheidsredenen op een centrale plaats in Nederland gemaakt. Hierdoor duurt het ongeveer 1 week voordat uw rijbewijs klaar is. In vakantieperiodes kan het langer duren. U moet dus 2 keer persoonlijk bij de gemeente langskomen.

Let op: uw rijbewijs moet binnen drie maanden na aanvraag opgehaald worden. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet er een nieuwe aanvraag gedaan worden.

Vragen

Voor meer informatie over het aanvragen of vernieuwen van het rijbewijs kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0252. Of kijk op de website van het RDW of op de website van het CBR.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een autorijopleiding (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Dit heet 2toDrive.

60 jaar en ouder

Op 1 januari 2014 is de keuringsleeftijd omhoog gegaan van 70 naar 75 jaar.

 • Bent u tussen de 60 en 65 jaar op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw rijbewijs 10 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot uw 75e.
 • Bent u ouder dan 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Na uw 75e krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Gezondheidsverklaring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

U heeft voor de medische keuring een Gezondheidsverklaring (vroeger Eigen verklaring) nodig.  U kunt de Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen via het CBR of in het gemeentekantoor kopen bij de balie. De gezondheidsverklaring kost € 34,80. 

Meer informatie over de gezondheidsverklaring leest u op de website van het CBR.

Bromfietsrijbewijs

Voor het rijden op een bromfiets, brommobiel of snorfiets moet u minimaal 16 jaar oud zijn en een rijbewijs AM hebben. Heeft u al een rijbewijs A of B? Dan heeft u geen rijbewijs AM nodig.

Vanaf de werkdag nadat u bent geslaagd, kunt u een bromfietsrijbewijs bij de gemeente aanvragen. Na 5 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. Neem bij de aanvraag mee:

 • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto. U kunt ook pasfoto's maken in het gemeentekantoor in Sassenheim.
 • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning);
 • uw pinpas (vanaf 1 mei 2018 kunt u alleen met pin betalen).

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraag het rijbewijs aan vóór 14.00 uur, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 9:00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag moet u wel meer betalen.

Meer informatie