Paspoort, tot 18 jaar

Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben. Kinderen jonger dan 18 jaar hebben hiervoor schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of de gezaghouder. Neemt u (kopie) legitimatiebewijzen van beide ouders of de gezaghouders mee, deze zijn noodzakelijk om bij de toestemmingsformulieren de handtekeningen te controleren

Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.

Voorwaarden

Om een paspoort aan te vragen voor uw minderjarige kind moet uw kind de Nederlandse nationaliteit hebben. Daarnaast hebben kinderen jonger dan 18 jaar hiervoor schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of de gezaghouder.

Kosten

Een paspoort voor personen tot 18 jaar kost € 52,00.
De extra kosten voor een spoedprocedure bedragen € 47,55. 

Bijzonderheden

Verandering van regels

  • U moet nu verschillende vingerafdrukken geven, waarvan er 2 in een chip worden opgeslagen. Deze chip wordt in het paspoort opgenomen. Dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.
  • Sinds 26 juni 2012 is bijschrijving van uw kind(ere)n in uw paspoort niet meer geldig. Uw kind(eren) moet een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).

Spoedprocedure

Als u voor 15.00 uur een aanvraag indient, kunt u het paspoort de volgende werkdag vanaf 8.30 uur afhalen. Vraagt u het paspoort na 15.00 uur aan, dan kunt u het paspoort na twee werkdagen afhalen. Houdt u wel rekening met extra kosten.

Aanvraag

U kunt het paspoort tijdens de reguliere openingstijden aanvragen bij de balie van het Gemeentekantoor in Sassenheim. Neemt u hiervoor het volgende mee:

  • alle in uw bezit zijnde paspoorten en/of Nederlandse identiteitskaarten, ook als deze verlopen zijn;
  • een recente en goedgelijkende pasfoto van uw kind. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De foto moet bijvoorbeeld in kleur zijn en recht van voren zijn gemaakt. De vakfotograaf kent deze eisen. U kunt ook pasfoto's maken in het gemeentekantoor in Sassenheim. De pasfoto-automaat is geschikt voor personen vanaf 5 jaar (€ 6,00 gepast contant of via contactloos pinnen);
  • toestemmingsverklaringen van u en de andere ouder/gezaghebbende voor een kind/kinderen jonger dan 18 jaar. U vindt dit formulier onder de knop 'direct regelen' bovenaan deze pagina;
  • een geldig legitimatiebewijs van u en de andere ouder/gezaghebbende;
  • uw kind waarvoor u het paspoort aanvraagt;
  • uw pinpas (vanaf 1 mei 2018 kunt u alleen met pin betalen).

Hoe lang duurt het?

Het duurt vijf werkdagen voordat het paspoort klaar is. Om veiligheidsredenen worden deze op een centrale plaats in Nederland aangemaakt. U krijgt het nieuwe paspoort daarom niet meteen mee.

Afhalen

Als uw kind oud genoeg is om zijn/haar paspoort zelf af te halen, is het niet nodig dat u als ouder mee komt. Is uw kind te jong om zijn/haar paspoort zelf op te halen dan is het belangrijk dat uw kind wel mee komt bij het afhalen. Degene voor wie het paspoort is, moet zijn/haar paspoort altijd zelf in ontvangst nemen.

Vragen

Voor meer informatie over het aanvragen van een paspoort voor uw kind kunt u contact opnemen met uw gemeente via telefoonnummer 14 0252.