Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.
Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen.

Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt  dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.

Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren)? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Kosten

  • Vanaf 18 jaar betaalt u € 65,00 voor een paspoort. 
  • Voor een jongere tot 18 jaar kost een paspoort € 52,00. 
  • De extra kosten voor een spoedprocedure bedragen € 47,55. 

Aanvraag

Het aanvragen van het paspoort doet u aan de balie bij het gemeentekantoor in Sassenheim tijdens de reguliere openingstijden.

U neemt mee:

  • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De foto moet bijvoorbeeld in kleur zijn en recht van voren zijn gemaakt. De vakfotograaf kent deze eisen. U kunt ook pasfoto's maken in het gemeentekantoor in Sassenheim. De pasfoto-automaat is geschikt voor personen vanaf 5 jaar (€ 6,00 gepast contant of via contactloos pinnen).
  • Alle in uw bezit zijnde paspoorten en/of Nederlandse identiteitskaarten, ook als deze verlopen zijn. Is het document al door de gemeente ongeldig gemaakt, dan hoeft u dit niet in te leveren.
  • In het geval van vermissing of diefstal van uw paspoort kunt u aangifte doen bij de balie van het team Burgerzaken in het Gemeentekantoor in Sassenheim. U kunt dan direct een nieuw document aanvragen.
  • Jonger dan 18 jaar? Zorg dan voor schriftelijke toestemming én legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). U kunt voor de schriftelijke toestemming het formulier invullen wat u vindt onder de knop 'direct regelen 'bovenaan deze pagina. Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Neemt u (kopie) legitimatiebewijzen van beide ouders of de gezaghouders mee, deze zijn noodzakelijk om bij de toestemmingsformulieren de handtekeningen te controleren.
  • Vraagt u een 2e paspoort aan? Neem dan ook de gegevens mee waaruit de noodzaak van een 2e paspoort blijkt.
  • Uw pinpas (vanaf 1 mei 2018 kunt u alleen met pin betalen).

Hoe lang duurt het?

Het duurt meestal 5 werkdagen voordat uw paspoort klaar is. Hou daar bij het aanvragen rekening mee. Om veiligheidsredenen worden paspoorten op een centrale plaats in Nederland aangemaakt. U kunt uw nieuwe paspoort daarom niet meteen meekrijgen.

Spoedprocedure

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u de aanvraag vóór 15.00 uur doet, kunt u de eerstvolgende werkdag vanaf 9:00 uur uw paspoort ophalen. Een aanvraag ingediend ná 15.00 uur vraagt 2 werkdagen. Aan de spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

Noodpaspoort

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u wel onmiddellijk op reis? Vraag dan een noodpaspoort of nooddocument aan op of in de buurt van vliegvelden of andere grensposten. Kijk op de website van de Koninklijke Marechaussee (onderdeel van het ministerie van Defensie) voor meer informatie.

Vragen

Voor meer informatie over het paspoort kunt u contact opnemen met de gemeente via 14 0252 of kijk op de website van de Rijksoverheid.