Naamgebruik wijzigen

Als u gehuwd (geweest) bent/geregistreerd partner (geweest) bent, kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u voortaan aangeschreven wilt worden. Let op: het gaat NIET om een wijziging van uw achternaam, maar registratie van uw naamGEBRUIK. U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.

Bijzonderheden

Alleen voor correspondentie van overheidsinstanties

Overheidsinstanties en diverse instellingen met een maatschappelijke taak gebruiken voor hun correspondentie met u de persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA). Naast uw adres gebruiken zij ook de door u gewenste naam. Het gaat hierbij om de wijze waarop u wilt worden aangeschreven.

Standaard staat uw eigen geslachtsnaam in de BRP geregistreerd. Bent u gehuwd, gehuwd geweest of bent u ooit een geregistreerd partnerschap aangegaan dan heeft u het recht om de geslachtsnaam van uw (huwelijks)partner te gebruiken.

Aanschrijf mogelijkheden

U kunt kiezen uit de volgende registraties van uw achternaam:

  • aanschrijving alleen op eigen naam
  • aanschrijving op eigen naam, gevolgd door de naam van de partner
  • aanschrijving op de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
  • aanschrijving alleen op de naam van de partner

Andere nationaliteiten

Naamgebruik is specifieke Nederlandse wetgeving. Voor andere nationaliteiten is naamgebruik afhankelijk van de eigen wetgeving.

Aanvraag

Het verzoek om een andere naam te gebruiken, dient u in:

  • online;
  • aan de balie van de gemeente;
  • schriftelijk;

Online

U kunt het verzoek tot gebruik van een andere naam online regelen. Dit kan via het formulier onder het kopje 'direct regelen' bovenaan deze pagina. Als u het lastig vindt om de aanvraag online te doen, dan kunt u ook naar de balie van Burgerzaken in het Gemeentekantoor komen. Neemt u dan wel een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart) mee.

Het verzoek van tevoren doen

Bent u van plan om op korte termijn een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dan kunt u het verzoek ook van tevoren doen. Het verzoek wordt dan verwerkt op de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
De keuze van naamgebruik van tevoren doet u bij de aangifte van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.