Identiteitskaart

U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente waar u woont. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig als u bij de aanvraag jonger dan 18 jaar bent. Vanaf 18 jaar is de identiteitskaart 10 jaar geldig. Met een identiteitskaart kunt u niet naar alle landen van de wereld reizen (dat kan wel met een paspoort).

Nederlandse identiteitskaarten die op of na maandag 20 januari 2014 zijn aangevraagd, zijn officieel geen reisdocument meer. U kunt er wel mee reizen, maar naar een beperkt aantal landen (met een paspoort kunt u naar alle landen reizen).

Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.

Kosten

Een identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar kost € 29,00. De geldigheidsduur is 5 jaar. 
Personen vanaf 18 jaar betalen € 51,00 voor de identiteitskaart met een geldigheid van 10 jaar. 
Voor een spoedprocedure betaalt u € 47,55 extra. 

Aanvragen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen. U kunt hiervoor tijdens de openingstijden terecht bij de balie van het Gemeentekantoor in Sassenheim.
Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe identiteitskaart ophalen.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
  • Voor kind jonger dan 12 jaar: ingevuld en ondertekend  formulier 'toestemming reisdocument minderjarige'. U vindt dit formulier onder het kopje 'direct regelen' bovenaan deze pagina. U moet een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders meesturen (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Neemt u (kopie) legitimatiebewijzen van beide ouders of de gezaghouders mee, deze zijn noodzakelijk om bij de toestemmingsformulieren de handtekeningen te controleren
  • Bij vermissing of diefstal: een Nederlands proces-verbaal. Dit geldt ook als de identiteitskaart in het buitenland is verloren of gestolen. U kunt dit laten opmaken bij het team Burgerzaken in het Gemeentekantoor in Sassenheim.
  • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De foto moet bijvoorbeeld in kleur zijn en recht van voren zijn gemaakt. De vakfotograaf kent deze eisen. U kunt ook pasfoto's maken in het gemeentekantoor in Sassenheim. De pasfoto-automaat is geschikt voor personen vanaf 5 jaar (€ 6,00 gepast contant of via contactloos pinnen).
  • Uw pinpas (vanaf 1 mei 2018 kunt u alleen met pin betalen).

Kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
  • Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen identiteitskaart hebben. Een kind dat nog geen 12 jaar is heeft voor de aanvraag van een identiteitskaart toestemming nodig van zijn ouders of gezaghebber. Een kind onder de 18 jaar heeft voor de aanvraag van een paspoort toestemming nodig van zijn ouders of gezaghebber. Neemt u (kopie) legitimatiebewijzen van beide ouders of de gezaghouders mee, deze zijn noodzakelijk om bij de toestemmingsformulieren de handtekeningen te controleren.
  • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
  • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren) of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag de identiteitskaart vóór 15.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 9:00 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Naar welke landen mag u reizen?

Met een Nederlandse identiteitskaart kunt u binnen Europa reizen en een paar landen daarbuiten. Op Rijksoverheid.nl vindt u alle landen waar u naartoe mag reizen met uw identiteitskaart.

Meer informatie