Strikt alcoholverbod bij jeugddisco carnaval Noordwijkerhout

Op 17 februari is er een jeugddisco in De Schelft in Noordwijkerhout, georganiseerd door carnavalsvereniging De Kaninefaaten. De disco is voor jeugd tot 16 jaar. De Kaninefaaten, de gemeente Noordwijkerhout en omliggende gemeenten zetten zich in voor een alcoholvrije jeugddisco.

Maatregelen disco

Alcohol is voor jongeren veel schadelijker dan voor volwassenen. Toch leert de ervaring dat jongeren alcohol erg interessant vinden bij de jeugddisco. Om het gebruik ervan tegen te gaan, zijn er maatregelen genomen.

Bezoekers moeten bij binnenkomst een blaastest afleggen.

  • Leden van CV De Kaninefaaten en BOA's lopen gedurende de avond door de hal en nemen bezoekers mee voor een blaastest mocht er een vermoeden bestaan dat zij gedronken hebben.
  • Steekproefsgewijs worden bezoekers gefouilleerd mocht er een vermoeden bestaan dat zij drank bij zich hebben.
  • Rondom De Schelft gaan leden van CV De Kaninefaaten surveilleren zodat verkopers van drank ontmoedigd worden om het daar te verkopen.
  • De politie gaat dit surveilleren uitbreiden in de wijken rondom de Schelft.
  • Er worden grote containers bij de ingang geplaatst zodat bezoekers de kans krijgen om drank die zij bij zich hebben te deponeren in afvalbakken voordat zij de feesthal betreden.

Voor jongeren die in overtreding zijn, is de feestavond afgelopen. Zij worden aangemeld bij Bureau Halt.

Alcohol schadelijker voor jongeren

Alcohol is een verdovend middel en kan schadelijk zijn voor de (ontwikkeling van de) hersenen. Voor jongeren is alcohol schadelijker dan voor volwassenen. Dit komt omdat ze nog in de groei zijn, minder wegen, maar ook omdat hun brein nog in ontwikkeling is. De hersenen ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24e jaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van jongeren. Ook is er kans op alcoholvergiftiging. Het zenuwstelsel raakt verdoofd, na bewusteloosheid kan een coma optreden met zelfs de dood tot gevolg. Bij jongeren die regelmatig drinken is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter. Van jongens is bekend dat overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling remt.

Andere gevolgen

Onder invloed van alcohol durven jongeren meer en doen ze eerder dingen die ze zonder alcohol niet zouden doen. Naast controlevermindering neemt ook het reactievermogen af. De kans op (verkeers)ongelukken is hierdoor groter. Uit onderzoek blijkt tot slot dat jongeren die drinken tijdens het uitgaan vaker slachtoffer of dader zijn van agressief gedrag.

Geen 18, geen alcohol

Voor jongeren onder de 18 jaar geldt: geen alcohol. Voor jongeren boven de 18 jaar is het advies aan ouders om afspraken te maken over hoeveel en op welke momenten ze mogen drinken. Wilt u meer weten over de risico's van alcohol voor uw kind, kijk dan op de website www.uwkindenalcohol.nl/de-risicos-van-alcohol